Het Hanzestedenpad
Dagwandeling Het Nijenhuis
en stadswandeling Zwolle

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Ziezo, ik heb heerlijk geslapen zo midden in het boerenland! Wat is het hier toch rustig en donker. Ik word zo'n beetje uit mezelf wakker, nog voor de wekker, ga een beetje spetteren in de badkamer en dan maak ik in de keuken mijn ontbijtje klaar. Er is werkelijk van alles van verse eieren tot hagelslag aan toe! Ik ben niet zo'n grote ontbijter, maar probeer wel een goede bodem voor de rest van de dag te leggen. En koffie natuurlijk……. Ook maak ik koffie klaar voor in de thermos, altijd handig onderweg als je geen horeca tegenkomt.

 

De weerberichten voor vandaag waren best gunstig, nog een beetje bewolkt in de ochtend, maar 's middags zou het volop zonnig worden. Maar tot mijn verbazing was het dus 's morgens vroeg al heerlijk zonnig, en op station Wijhe, waar vandaag weer de start is, besluit ik om vandaag mijn zomerjasje aan te trekken. En daar heb ik geen spijt van gehad! Weliswaar verdween de zon weer voor een paar uurtjes, maar later werd het inderdaad stralend weer en de temperatuur was prima.

Al gauw bleek dat ik vandaag geen markering van het Hanzestedenpad tegen zou komen, maar de markering van een NS-wandeling moest volgen, die dezelfde route betreft. In zulk soort gevallen ben ik toch altijd wel blij met de track op m'n GPS, weet ik tenminste zeker dat ik goed loop! Vandaag geen IJssel, ik wandel door boerenland (soms zelfs dwars over een boerenerf), afwisselend verhard en onverhard. Het is vandaag de eerste dag van de lente en heel toepasselijk zet ik dus een paar vrolijk-gele narcissen op de foto!

 

Wat verderop ligt er een hele kudde koeien in het weiland, die blijkbaar zo blij zijn om te zien dat ze allemaal overeind komen en in een rijtje naar me gaan staan kijken. Ik lig in een deuk om die nieuwsgierige beesten! Dan komt er een klein stukje bos en grote griebels, dit pad komt me wel heel erg bekend voor, het zal toch niet…….. En ja hoor, ik moet het superblubberige pad achter het Buurthuis Elshof “nemen”, welbekend bij wandelaars van de Sallandse 4Daagse!  

 

Het buurthuis is dicht, maar er is wel een vlindertuin naast, die vrij toegankelijk is en daar staan bankjes zodat ik even een bankjesrust inlas en m'n broek inspecteer, brrrrrrr, helemaal vies! Ook het volgende stuk gaat helemaal door boerenland en ik loop te genieten van de omgeving, hoewel ik het af en toe wel vrij veel onverhard vind. Ik kom uit bij een particulier rustpunt (jaja, ook bekend van de Sallandse), waar ik heerlijk aan de koffie ga, met een lekkere koek erbij. Ik ontmoet hier een medewandelaarster, die niet het Hanzestedenpad loopt, maar de NS-wandeling en we maken even een babbeltje. Dan ben ik weer helemaal uitgerust en vervolg mijn route.

Die gaat nu richting het Nijenhuis over een hele lange zandweg, vol met plassen. Gelukkig zijn de plassen wel allemaal goed te omzeilen. De zon komt ook steeds vaker weer tevoorschijn, heerlijk, dat geeft toch net wat vrolijkers aan het landschap! Dan kom ik bij het toegangshek naar het Nijenhuis en heb daar zowaar moeite om erdoorheen te komen, zo'n krap hek is het. En zo dik ben ik toch niet, maar het lukt me pas na het afdoen van m'n rugzak!

 

  Ik wandel naar het kasteel zelf, een plaatje zoals dat erbij ligt, en daar blijkt dat ik met m'n museumkaart gratis naar binnen mag. Nou, de tuinen wil ik in ieder geval wel bewonderen (tijdens de Sallandse mag je maar een klein stukje de tuin in), dus ik wandel heerlijk over het terrein en bewonder de daar staande beelden. Dan ga ik toch ook het kasteel van binnen bekijken en ik ben echt blij dat ik dat gedaan heb! Wat een verrassende combinatie van oude meubelstijlen met moderne kunst hebben ze daar. Kan ik iedereen aanbevelen!

 

Dan wandel ik weer verder richting Heino, en ik zet er even stevig de pas in, want ik wil de trein naar Zwolle op tijd halen. Weliswaar kan je de route in Heino inkorten, maar dat vind ik niet leuk, ik wil straks wel iedere meter van het pad gelopen hebben! Het lukt trouwens zonder problemen, ik ben op tijd om de trein van 14.40 te halen, zodat ik rond drie uur aan m'n stadwandeling in Zwolle kan beginnen. Ik heb het op deze wat kortere dagwandeling best naar m'n zin gehad en het bezoek aan het Nijenhuis heb ik heel erg leuk gevonden!

 

Als ik in Zwolle arriveer is het inmiddels helemaal zonnig geworden, prachtige condities om een stadswandeling te doen dus. Met een route van Hanzewandelen in m'n GPS en de beschrijving van heel veel oude gebouwen en monumenten in m'n mobiel dwaal ik heerlijk door de stad heen. Ik herken best wel veel van m'n vorige tripjes in Zwolle, maar met dit Hanzewandelen kijk je toch weer naar andere dingen, en de geschiedenis achter bepaalde gebouwen is erg interessant.  

 

Ik eet onderweg een ijsje en drink nog een latte macchiato, en eigenlijk zit ik daardoor zo vol, dat ik besluit om maar direct naar huis te rijden en hier geen hapje meer te gaan eten. Tenslotte is het inmiddels al half zes geworden en ik verwacht geen lange files meer. En dat klopt ook wel, de terugreis gaat ook vlot en thuis word ik enthousiast verwelkomd door Bram! Een heerlijk tweedaags uitje zit er weer op. Nog twee van deze, in april en in mei, en ik heb het hele pad gelopen!

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!