Het Hanzestedenpad
van Wijhe naar Zwolle

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Op 20 en 21 maart is het weer tijd voor m'n volgende avontuur op het Hanzestedenpad! Dit keer staat er weer een stukje van het hoofdpad op het programma, van Wijhe naar Zwolle, en voor de tweede dag de dagwandeling Het Nijenhuis, die loopt van Wijhe naar Heino. Om van Heino terug te komen naar Wijhe moet ik via Zwolle reizen en dat komt heel mooi uit: omdat de dagwandeling niet zo heel lang is, had ik in Zwolle een stadswandeling gepland. Mooier kan eigenlijk niet!

 

Natuurlijk vertrek ik woensdag weer heel vroeg van huis, niet alleen ben ik een ochtendmens, maar op die manier omzeil ik ook de anders onvermijdelijke ochtendspits. En dat is ook dit keer gelukt, de rit gaat voorspoedig en al gauw rijd ik langs de IJssel richting Wijhe. Tot mijn schrik zie ik dat het fietspad waar de route straks over loopt helemaal overstroomd is door het hoge water, ik ben bang dat ik straks een stukje ander parcours moet lopen!

Ze hebben voor deze dagen goed weer voorspeld, maar wel fris, ik heb dus zowel m'n winterjas als m'n zomerjasje bij me. En als ik Kiaatje bij het station parkeer en de auto uitstap, vind ik het toch wel behoorlijk koud, dus vandaag gaat de winterjas nog aan! GPS ingesteld, en even op de routebeschrijving gekeken hoe de hoogwaterroute loopt en dan ben ik op pad. Eerst Wijhe door naar waar ik verleden keer het pad heb verlaten.

 

Natuurlijk ga ik even bovenop de dijk kijken of ik echt niet het gewone pad kan volgen, maar dat zit er niet in! Alles staat onder water en de enige manier zou zijn om schuin op het gras van het talud te lopen. Nou, dat is ook niks, en ik kies wijselijk voor de weg achter de dijk. Ook niet verkeerd hoor, het is een rustige weg (het meeste verkeer rijdt OP de dijk) met prachtige uitzichten over de weilanden, jammer dat het wel grijs weer is, een zonnetje had het nog mooier gemaakt.  

 

Na een tijdje ga ik weer even boven op de dijk kijken, maar het pad staat nog steeds onder water en zo volg ik de alternatieve route tot de routebeschrijving aangeeft dat ik vanaf hier wel weer het pad kan volgen. En ja hoor, vanaf hier loopt het fietspad niet meer onderaan de dijk, maar bovenlangs, dus de gedwongen afwijkende route zit erop, het is gelukkig niet zo lang geweest, ca. 2,5 km. Bovenop de dijk is het prachtig, de uiterwaarden staan helemaal onder water en ik geniet van de uitzichten, wat een verschil met een paar maanden geleden toen het zo droog was!

 

  Langs het pad staan op diverse plaatsen borden waarop staat “met je voeten in de IJssel”. Toen het water zo laag stond moest je daar een heel wind voor lopen, maar nu met dat hoge water klotst de IJssel pal voor m'n voeten tegen de dijk, en dus ga ik nu doen wat er op dat bord staat! Ik schuifel voorzichtig de steile dijk af en ga eveneens voorzichtig met m'n voeten in het water staan. Wel met schoenen aan en ervoor zorgend geen natte voeten te krijgen, maar ik hb met m'n voeten in de IJssel gestaan!

 

De dijk gaat steeds maar verder, met schitterend uitzicht op de uiterwaarden aan de linkerkant en over de weilanden aan de rechterkant. Daar staan opeens ook een heleboel ooievaarsnesten en die zijn allemaal bewoond! Mijn camera maakt dus overuren, wat een imposante vogels zijn dat toch! Eentje staat op een nest vlakbij het plaatsnaambord Herxen, haha, net alsof ie de boel staat te bewaken.

Maar dan komt er toch helaas een eind aan de dijk (ik had er nog wel uren achteraan willen plakken) en word ik wat meer het binnenland in gestuurd. Er volgt een stukje door natuurgebied Wichelgaten Windesheim, onverharde paadjes langs een watertje, langs een hoogstamboomgaard en over een heel steil bruggetje. Allemaal best mooi, maar voor mij haalt het niet bij dat uitzicht over de IJssel!

 

Dan arriveer ik in het dorpje Windesheim zelf, horeca kan ik er niet vinden maar wel een leuke bank onder een mooie boom, met uitzicht op een prachtig kerkje. Ik vind het een prima plekje voor een bankjesrust en geniet van een bakkie koffie uit de thermos en een crackertje. Want hoewel het grijs is, is de temperatuur wel goed, hoewel je ook weer niet l te lang moet blijven zitten! En dus wandel ik al gauw weer verder.  

 

Eerst over rustige asfaltwegen en fietspaden, waar ik een slakje fotografeer en mooi bloeiende katjes, maar dat moet ik een onvervalste grasdijk op. Volgens de routebeschrijving gaat dit zo'n drie kilometer duren en ik bezit mijn ziel maar in lijdzaamheid, niet echt m'n hobby, zo'n eindeloze grasdijk. Gelukkig is het gras in deze tijd van het jaar nog kort, en de uitzichten alle kanten op maken veel goed, wat is het hier mooi!

Dan kom ik weer door een stukje bos, waar hele hoge bomen staan met enorm dikke stammen. Een foto van de hoogte is haast niet te maken, maar een fotootje van de stammen in vergelijking tot andere bomen eromheen lukt wel. Zouden dit nou sequioa's zijn? Hier kom ik ook weer een aardig bankje tegen en ik las voor de tweede maak een bankjesrust is. Het is vandaag wel weer behelpen met horeca, hoor!

 

  Niet zo lang hierna kom ik bij de buitenwijken van Zwolle aan, maar mag eerst nog over een dijk met aan de linkerkant uitzicht op een bedrijventerrein, brrrrrr, ik kijk dan ook maar veel naar rechts. Ik volg een tijdje een watertje en zie daar een heel aparte compleet verroeste oude boot liggen. Bijzonder! Dan kom ik langs een kinderboerderij en de bijbehorende kantine is zowaar open, kan ik eindelijk even binnen zitten, naar het toilet en een bakkie doen, en ja, doe er maar een koek bij!

 

Dan duurt het niet zo heel lang meer of ik ben in de binnenstad van Zwolle. Dat is redelijk bekend terrein, niet alleen heb ik hier de Groene Stadswissel gelopen, maar ik heb hier ook een keer een uitstapje met het foto-forum gehad. Ik maak wel wat foto's maar niet al te veel, morgen staat er immers een echte stadswandeling hier op het programma! Wel ga ik in het Zwolse Balletjes Huis een zakje snoep kopen voor de buuv die op Bram past en in de Peperbus haal ik een prachtig (pelgrims)stempeltje voor in m'n wandelboekje.

 

Dan wandel ik verder naar het station en heb van daaruit snel de trein naar Wijhe. Vanaf daar is het een half uurtje rijden naar m'n B&B in Bathmen, wat weer een juweeltje is! Mooie kamer met eigen sanitair en gebruik van een keuken, die ik met twee andere kamers deel. Alles voor het ontbijt staat al klaar in de koelkast, 's avonds wordt er vers brood neergelegd en zo kan je zelf bepalen hoe laat je 's morgens gaat ontbijten. Ik vind het ideaal!  

 

Natuurlijk maak ik buiten nog een paar fotootjes van mijn onderkomen voor vannacht en maak daarna een paar broodjes die ik in Zwolle heb gekocht klaar. Koffie erbij (die mag daar gratis gepakt worden) en daarna even het nieuws en GTST kijken. Dan duik ik niet al te laat mijn bedje in, het is weer een lange dag geweest en ik ga er dan ook een lange nacht van maken!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!