De ALS Sponsortocht
vanuit Heinkenszand

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na een weekendje en daarna een hele week geen wandeltocht gelopen te hebben, moest het er dit weekend maar weer van komen! In de planning stond eigenlijk de 40 km in Leerdam, maar het is de hele week al compleet stormachtig. Ook voor vandaag werd windkracht 6 7 voorspeld, met in de middag hevige windstoten. Het plan om 40 te gaan lopen liet ik dus sowieso varen, en toen kon ik buiten Leerdam ook kiezen voor Heinkenszand.

 

En zie, het weerbericht voor Heinkenszand zag er toch beter uit dan voor Leerdam. Het zou na een natte start in het zuiden van Nederland, te beginnen in Zeeland, droog worden, met heel, heel, heel misschien zelfs een streepje zon in Zeeland! En dus toog ik naar Heinkenszand, in de stromende regen, dat beloofde niet echt veel goeds, maar goed, misschien klaart het inderdaad straks op, dacht ik bij mezelf. Overigens vind ik die regen niet zo heel erg, het is de wind die me zorgen baart……..

Bij de oversteek over het Haringvliet en bij de Volkeraksluizen werd ik met Kiaatje en al zowat van de weg af geblazen, dus ik hield m'n hart vast voor straks op de winderige eilanden. En ik besloot om mezelf maar niet groot te houden en vandaag maximaal 20 te doen, misschien zelfs maar 15 km. Na ca. 5 kwartier rijden was ik bij de bekende schaapskooi en kon Kiaatje nog vlakbij parkeren, waarna ik tegen de wind in naar het startbureau ploeterde.

 

Binnen waren al wat mensen aan het inschrijven en ik zag ook twee bekenden: Theo Klanke en Anita Pepers. Snel ingeschreven (het inschrijfgeld was € 2,50 en dat gaat vandaag helemaal naar het goede doel: Stichting ALS Nederland), en toen kwam de hamvraag: welke afstand doe ik vandaag? Het bleek dat bijna alle afstanden begonnen met een lusje van 5 km, om daarna op het startbureau terug te komen en een grotere lus te gaan maken.  

 

Ik nam zowel de route van de 20 km als de 15 km mee, de 20 km bestond dus uit het hierboven genoemde lusje + de 15 km. Ik besloot om het andersom te doen, ik ging eerst de 15 km lopen en zou daarna wel zien of ik nog zin had in dat lusje om de 20 vol te maken. En zo ging ik welgemoed op pad, de storm tegemoet! De eerste kilometer spetterde het nog een beetje, daarna werd het droog en is het de hele tocht droog gebleven, ik heb dus wel goed gegokt met m'n keuze voor Heinkenszand!

Maar die wind…… tjonge jonge jonge wat stond er een boel woei! En het eerste deel van de tocht had ik die heerlijk in de rug, maar dat betekende natuurlijk wel dat het op de terugweg bikkelen zou worden. Ik ken hier de omgeving wel een beetje, ik loop hier vaak een GPS-track op de Bloemdijken en ik had al gauw in de gaten dat de route naar Kwadendamme ging, waar op 8 km de rust zou zitten. En hoewel de route anders was dan die over de bloemdijken, heb ik toch veel bekende plekjes gezien!

In het dorpshuis van Kwadendamme heb ik van een heerlijk bakkie koffie zitten genieten. Vanaf hier gingen de 25 en de 30 km een lus van 10 km maken en ik heb heel even getwijfeld of ik toch de 25 zou gaan doen. Maar ja, dan kreeg ik nog 5 km met de wind in de rug, waardoor het stuk tegenwind op de terugweg geen 7 maar zo'n 12 km zou worden….., ik heb er wijselijk maar vanaf gezien en ben lekker op de 15 km gebleven.

 

  Na de rust kwamen we over een vreselijk modderig stuk, daarvoor was al gewaarschuwd, er was hier een hele rij bomen gekapt. Eeuwig zonde, het was hier echt zo'n prachtige weg met hele hoge populieren aan weerszijden, er staat er nu nog maar eentje….. Na een stukje langs het stoomspoorlijntje kwam dan de lange terugweg pal tegen de wind in. Het viel niet mee, maar gelukkig stonden er af en toe wat struiken zodat je nog een beetje in de luwte liep.

 

Eenmaal terug heb ik definitief de afstand op 15 km (in werkelijkheid was het bijna 17) gehouden, ook het lusje van 5 km heb ik niet gelopen, ik vond het wel mooi vandaag met die wind! Toch heb ik ervan genoten, ik hou van wind en als ik nog gewoon gezonde longen had, dan zou ik ook beslist een langere afstand gedaan hebben, maar zoals ik nu ben, is dit lang genoeg. Ik heb nog even van een lekkere latte zitten genieten en toen de lange reis naar huis weer aangevangen, het was toch een lekker ochtendje buitenspelen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!