Het Hanzestedenpad
Dagwandeling Rondje Olst

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik heb heerlijk geslapen in B&B Alleraardigst en er ook een lange nacht van gemaakt! Het Rondje Olst dat ik vandaag zou gaan lopen is niet al te lang, dus om 8 uur ontbijten vond ik vroeg genoeg. Ik werd heerlijk uitgerust wakker en na wat gespetter in de badkamer heb ik alvast de meeste van m'n spulletjes ingepakt. Rond 8 uur werd er een grote trolley met het ontbijt erop voor de deur van m'n kamer geparkeerd en kon ik aanvallen. Het zag er allemaal prima uit en ik heb het me goed laten smaken, inclusief twee kopjes koffie natuurlijk.

 

Het was heerlijk weer en ik heb, nadat ik mijn spullen in de auto heb gezet, buiten even een paar fotootjes gemaakt. Wat een prachtig plekje om te wonen hier, en ook voor een logeerpartij in deze B&B. Het is me allemaal uitstekend bevallen! Dan wuif ik Alleraardigst weer gedag en zet koers richting Olst, waar ik vandaag de dagwandeling Rondje Olst op het programma heb staan. De start is bij het station en ik heb gisteren al gekeken naar een parkeerplaats, zodat ik nu Kiaatje snel kwijt ben.

Ik begin aan de dagwandeling, waarvan het eerste stukje eventjes tegengesteld loopt aan de route van gisteren, maar opeens bedenk ik me dat ik de route in m'n GPS nog niet gewisseld heb. Nou, als ik zo doorga, dan ben ik straks weer in Deventer, waar ik gisteren begon Ik verberg de route van gisteren en tover de route van Rondje Olst tevoorschijn en kijk: ik sta precies op het punt waar ik af moet splitsen, mazzeltje!

 

Als ik Olst uit ben gaat het al snel de weilanden in en loop ik weer met volle teugen te genieten. Wel jammer dat de zon het, na het hoopvolle begin vanmorgen, een beetje af laat weten nu, de lucht trekt dicht en het wordt hoe langer hoe grijzer. Ik amuseer me natuurlijk toch wel, maak foto's van mooie krokusjes, eenzame bankjes en een poes op jacht. Ik kom een kleins stukje door Boskamp en zet daarvan de kerk op de foto.  

 

Na Boskamp kom ik langs Landgoed Spijkerbosch, wat prachtig aan een vijvertje is gelegen. In de vijver zwemmen een hoop eendjes en twee statige zwanen, eentje daarvan laat zich uitgebreid op de foto zetten, het lijkt wel alsof hij ervoor poseert! Nu gaat het pad de bossen in, niet helemaal mijn ding dus, en het begint nu toch ook een beetje te regenen. Eerst lijkt het wel mee te vallen, maar even later plenst het aardig door en zet ik de plu maar even op.

Gelukkig is het al snel weer droog en verlaat ik ook de bossen weer, de route gaat hier een lus maken en ik wandel over een eindeloos lijkend fietspad. Tot ik hier opeens af moet en aan de overkant van het water (de Soestwetering) over het gras verder moet. Tjé, hier loop ik wel in the middle of nowhere zeg! Ik moet een bruggetje rechts laten liggen en verderop een eng sluisje over en dan word ik een net omgeploegde akker in gestuurd. Tjonge, jonge, wat liep dat verschrikkelijk, van ellende ben ik zelfs vergeten er een foto van te maken!

 

  Dan ga ik weer de bossen in en staat er aan het begin van het bospad een uitnodigend bankje. Ik strijk er even op neer en trakteer mezelf op een kopje koffie uit de thermos. Dat heb ik wel verdiend na dat #$%&#weiland, vind ik! Het gaat nu een flink eind door de bossen, wel aardig, maar ik ben toch blij als ik er weer uit ben en weer om me heen kan kijken! Ik kom een bordje tegen waarop een waarschuwing “zachte berm” staat met daarnaast een in de grond gezonken fiets. Die ken ik! Die heb ik al eerder gezien tijdens de Sallandse 4Daagse!

 

Er volgt nog een bospaadje langs een verscholen vennetje en een stukje door weilanden, dan ben ik weer terug op het punt waar het lusje begon. Vreemd genoeg heb ik op dit lusje heel weinig markering gezien, zeker geen nieuwe markering. Als ik later op internet ga kijken blijkt het Rondje Olst er opeens heel anders uit te zien en nog maar 12 km lang te zijn, die hele lus is er inderdaad uit! Toch wel gek, want zo lang geleden is het nog niet dat ik deze tracks van Wandelnet heb gehaald. Blij dat ik toch nog die lange route gedownload heb, 12 km voor een dag vind ik toch wel erg weinig!

Nu ga ik het fietspad langs de Soestwetering de andere kant op volgen, met een prachtig uitzicht op een rij kale bomen. Ik heb hier windje tegen, en dat is nog best een aardig windje, dus het is hard werken. Maar dan mag ik links afbuigen en gaat het met een grote boog terug naar Olst. Er volgt nog een hobbelig stenen pad en een paadje door een complex volkstuintjes en dan zie ik de kerk en de watertoren van Olst, nog eventjes!

 

Ik steek het spoor over en loop het laatste stukje door de buitenwijken van Olst. Langs een tuintje waar twee beertjes in een vogelhuisje zitten en langs een boom die denkt dat het nog kerstmis is. Via Baronie de Spoorsloot bereik ik de kerk in het centrum, waar ik van gisteren nog weet dat je er erg lekker koffie kunt drinken! Maar het station is vlakbij, dus ik loop eerst naar Kiaatje om mijn track op te slaan en wandel dan terug naar het dorp.  

 

Ik geniet van een Latte met hazelnootsiroop en een bijpassend hazelnoot-schuimgebakje. In de boekhandel waar ik gisteren ben geweest ga ik nog een ansichtkaart en een stickertje halen voor in mijn wandelboekje en dan kan ik de reis naar huis weer aanvangen. Het is nog lekker vroeg en ik hoop dat het met de files wel mee zal vallen en dat doet het inderdaad. Zonder al te veel oponthoud rijd ik naar huis, dag 8 en 9 op het Hanzestedenpad zitten erop!

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!