De Wintertocht vanuit Kruiningen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zaterdag 16 februari was weer een heel moeilijke keuze. In Leerdam was er de 2e tocht van de winterserie van wsv Prins Bernhard, maar in Kruiningen was er ook een wintertocht, van Stichting Wandelend Zeeland. En de laatste tijd ben ik best vaak in Leerdam geweest, maar Kruiningen was toch wel een paar jaartjes geleden dat ik daar liep. En dus viel de keus dit keer op Zeeland.

 

Het was een uurtje rijden, en dat was niet vervelend zo vroeg in de ochtend. Heerlijk rustige wegen en zoals beloofd was er een prachtige zonsopkomst. Want voor dit weekend waren lente-achtige weersomstandigheden voorspeld! Voorlopig was het 's ochtends nog behoorlijk koud, de thermometer van Kiaatje gaf een temperatuur van iets boven het nulpunt aan, en ik was allang blij dat ik geen ruiten had hoeven te krabben!

Het startbureau was snel gevonden en het was al aardig druk. Gelukkig was er parkeerplaats genoeg in de buurt en dus kon ik me al snel inschrijven. Ik wilde de 30 km gaan lopen, volgens een rustenoverzichtje in het startbureau bleek die 32 te zijn. Voor de zekerheid nam ik de route van de 20 km ook mee, maar dat bleek nutteloos te zijn, want de splitsing tussen de 20 en de 30 zat al na zo'n 100 meter.

 

En dus werd het de 30 kilometer en daar heb ik beslist geen spijt van gehad! Wat een heerlijke tocht heb ik hier gelopen. Het eerste stuk ging eerst over het sluizencomplex bij Hansweert, waar we een heel eind om moesten lopen omdat de geplande sluis open stond, en daarna een heel stuk langs de Westerschelde. Prachtige uitzichten en zag ik daar nou Nessie in het water????? Via Schore en een grote brug over het Kanaal door Zuid-Beveland kwamen we bij de eerste rust na ca. 11 km.  

 

Dat was bij Vlake in een soort beeldentuin. Binnen was het erg druk, maar de temperatuur was inmiddels zo goed geworden dat ik lekker met m'n koffie buiten ben gaan zitten. Op het toilet heb ik hier ook even de legging uitgetrokken die ik voor de zekerheid onder m'n broek had aangetrokken. Op weg naar de tweede rust liepen we het (in mijn ogen) allermooiste stuk van de route, langs de Yerseke Moer, met schitterende uitzichten over nieuwe natuur.

De tweede (en ook derde) rust waren in een café in Yerseke, de eerste keer kon daar voor het eerst dit jaar m'n jas aan de rugzak en de tweede keer heb ik van warme cake met appelgelei zitten genieten in het zonnetje. Vanuit deze rust gingen zowel de 20km als de 30km een lus lopen, de 20 een lusje van 5 km en de 30 een lus van 10 km.

 

  Deze lus ging langs de Oosterschelde en daarna een lang recht stuk langs het Kanaal door Noord-Beveland. Dat ging pal tegen de wind in, die volgens mij een stuk harder was dan de voorspellingen vertelden! Het leek eeuwig te duren tot de brug in de verte dichterbij kwam, maar uiteindelijk ging ik die dan toch onderdoor en niet lang daarna ging het weer de Yerseke Moer in en was het weer volop genieten!

 

Vanaf de 3e rust terug naar de start ging het eerst langs de oesterputten van Yerseke, een heel apart stukje route. Ik waande me hier weer eens in de tijd van de Onedinline! Via een beetje een saai bedrijventerrein ging het weer de polders in, waar ik schaapjes en paardjes heb gefotografeerd en in de ruiten van een bedrijf achter een hek een selfie heb gemaakt, als bewijs dat ik zonder jas op pad was! Dan nog even de snelweg over, toen liepen we Kruiningen weer binnen en waren eigenlijk direct terug bij de start.

Ik heb gehoord dat het in Leerdam ook heel mooi is geweest, maar ik heb er geen spijt van dat ik hier ben wezen lopen. Ik heb een paar bekende plekjes teruggezien, maar ook veel nieuws gezien en de tocht was prima georganiseerd, goed gepijld en leuke rusten. De afstand is uiteindelijk 33 km geworden, de 32 was volgens het briefje, die andere extra was het omlopen over de sluizen…… Hele fijne dag geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!