Het Hanzestedenpad
Dagwandeling Voorster Klei
en stadswandeling Doesburg

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Tijdens mijn laatste tripje op het Hanzestedenpad had het gesneeuwd en was het behoorlijk glad. Ik heb toen een geplande dagwandeling van 11 à 12 km laten vervallen, maar tegelijk het plan opgevat om deze dan eens als een “losse” dag te wandelen. Ik heb namelijk in de eerste stad die ik op dit pad aandeed, Doesburg, geen echte stadswandeling gedaan en dat vond ik nog steeds een beetje jammer. Dat zou ik dan mooi alsnog op die dag kunnen doen, zodat ik na afloop van het pad een stadswandeling door alle Hanzesteden heb gemaakt! Toen ze voor Valentijnsdag, 14 februari, prachtig mooi weer voorspelden, heb ik er die dag voor uitgekozen. Op naar de Voorster Klei en Doesburg dus!

 

Ik besloot dit keer om na de files te gaan rijden, tenslotte zou m'n dagafstand maar zo'n 15 km worden en om daarvoor nou om half zes te gaan rijden vond ik ook een beetje overdreven. Maar achteraf had ik dat misschien beter toch kunnen doen, want nu kwam ik in allerlei files terecht. Het duurde allemaal eeuwig en toen ik langs La Place in Stroe kwam, ben ik daar maar even lekker koffie wezen drinken, laat werd het nu toch al!

Uiteindelijk was ik na ruim 3 uur in Empe, waar ik de dagwandeling Voorster Klei zou gaan lopen. Het was inderdaad schitterend mooi weer, wat een heerlijkheid om weer eens onder een blauwe hemel te wandelen in plaats van altijd die grijze dagen! Parkeerplaats was er bij het stationnetje genoeg, en al gauw was ik op pad, eerst een aanloopstukje van ongeveer een kilometer om dan aan de lus te beginnen.

 

De markering na dat aanloopstukje had ik al gauw te pakken, die heb ik natuurlijk niet echt nodig, want ik heb alle routes in m'n GPS staan, maar toch geeft het een vertrouwd gevoel, die geelrode stickertjes! Het bleek al snel dat deze dagwandeling weer helemaal naar mijn smaak zou zijn, rustige weggetjes en leuke paadjes door de weilanden, langs watertjes en met mooie uitzichten. En overal die prachtige kale bomen, die hun takken naar de hemel uitstrekken, ik liep volop te genieten!  

 

Na ca. vijf kilometer kwam ik aan bij het gemaal Nijenbeek, waar ik verleden keer in de sneeuw een bankjesrust had ingelast. Daar vond ik het nu ook wel tijd voor, ik had koffie bij me in een nieuwe thermosbeker en zo heb ik heerlijk in het zonnetje van een bakkie zitten genieten. De nieuwe thermosbeker mag blijven, na al die uren vertraging en wandelen was de koffie nog bloedheet!

Het stuk wat nu kwam, was bekend terrein voor me, tijdens de etappe Zutphen-Deventer van twee weken geleden in de sneeuw had ik dit tegengesteld gelopen. Maar het was bepaald geen straf om deze route nog een keer te doen. Ten eerste ziet alles er toch anders uit als je van de andere kant aan komt lopen en ten tweede was het een wereld van verschil, de sneeuw van toen en het zonnetje van nu!

 

  Ook het water kleurde vandaag schitterend blauw, waar het op die sneeuwdag grijs was. Ik weet eerlijk gezegd niet wat nu mooier was, ik heb beide keren prachtig gevonden! Aan het eind van dit stuk door de uiterwaarden verliet ik de bekende route weer en volgde de dagwandeling terug naar Empe. Eigenlijk was dit één lange, rustige asfaltweg, met uitzicht over de akkers en weilanden en af en toe een boerderij. En natuurlijk het aanloopstukje, wat ik op de heenweg ook liep van ca. één kilometer.

 

Na 12 kilometer was ik terug bij Kiaatje, ik heb het een schitterende dagwandeling gevonden en ben eigenlijk wel blij dat ik hem nu apart heb gelopen, ik heb me niet hoeven haasten en volop van alles kunnen bekijken. Twee weken geleden zou dat heel anders geweest zijn! In het nabijgelegen Voorst ben ik even wezen tanken en daarna ben ik naar Doesburg gereden, waar ik de weg inmiddels wel een beetj ken, van zowel dit pad als van het Graafschapspad.

Ik parkeer Kiaatje op een groot gratis parkeerterrein en gewapend met de routebeschrijving van de stadswandeling ga ik op pad. Niet alles is nieuw voor me, ik zie een hoop bekende dingen, maar nu weet ik dan wat voor gebouwen en kunstwerken het zijn, en kan de naam erbij vertellen. Ik vind vooral de oude straatjes en gebouwtjes bij de Waag erg leuk, en geniet ook van twee oude hofjes. Natuurlijk heb ik van deze stadswandeling weer een apart foto-album gemaakt!

 

Als ik de stadswandeling gedaan heb, geniet ik van een heerlijke latte met gember in lunchroom La Fleur, waarna ik naar de IJssel wandel om daar bij het grote beeld Passi d'Oro de zonsondergang te bekijken. Dat duurt nog ca. 20 minuten dus wandel ik op m'n gemakje nog even langs de IJssel totdat ik ook de IJsselbrug in de ondergaande zon op de foto kan zetten. En daarna zie ik inderdaad de zon achter de drie mannen van Passi d'Oro achter de horizon wegzakken, een mooi slot van een mooie dag!  

 

De terugreis gaat heel wat sneller dan de heenreis, ik zit nu wel achter de files en er zijn ook geen ongelukken op mijn route gebeurd. Bij Tiel-West stil ik mijn honger even met een burger, frietjes en een shake bij de MacDonalds en dan ben ik zo rond 20.00 uur weer thuis. Bram is een beetje boos op me, want die wil graag z'n brokjes wat eerder, maar na een uitgebreide knuffelbeurt wordt het me grootmoedig vergeven dat ik dit keer wat later ben……..

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!