Het Hanzestedenpad
Dagwandeling Twellose Landgoederen
en stadswandeling Deventer

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Inmiddels in 2019 aanbeland had ik mijn 3e tripje op het Hanzestedenpad gepland op 23 en 24 januari. Een heftige verkoudheid en een even heftige sneeuwdag hebben me doen besluiten om dit tripje te cancelen. Gelukkig was ik een week later behoorlijk opgeknapt en ik kon nog een mooie last-minute boeken in Fletcher Hotel Eerbeek. Wel werd er ook nu wat sneeuw verwacht, maar niet in dezelfde mate als verleden week.

 

De bedoeling was om dit keer het “echte” pad te vervolgen, van Zutphen naar Deventer aan de westkant van de IJssel en de dagwandeling Twellose Landgoederen te doen. Een tweede korte dagwandeling, Voorster Klei, hoopte ik in de wandeling van Zutphen naar Deventer in te kunnen lassen. En verder had ik weer op internet een stadswandeling opgezocht, tijdens de dagwandeling Twellose Landgoederen zou ik door Deventer komen en daar kon ik dan mooi die stadswandeling inlassen. Het klinkt allemaal als heel veel kilometers, maar de afstanden zouden dit keer wel meevallen.

Vanwege de sneeuw-voorspelling op de eerste dag van m'n tripje had de NS besloten om de treinenloop te halveren, daarom koos ik ervoor om op die dag de dagwandeling te doen, want dat was een rondwandeling en dus hoefde ik daarbij geen gebruik van de trein te maken. De tweede dag zou ik dan Zutphen-Deventer doen, in de hoop dat de dienstregeling van de NS dan weer normaal zou zijn.

 

Dit keer versliep ik me niet en vertrok voor dag en dauw uit Rozenburg, na natuurlijk Bram uitgebreid geknuffeld te hebben. De rit in het donker ging voorspoedig, zo voorspoedig dat het nota bene nog steeds donker was toen ik in Twello arriveerde! Maar de lucht begon al wat lichter te kleuren, dus ik ben toch maar op pad gegaan, en dat was een goede keus want een stukje verderop kon ik genieten van een prachtige ochtendrode hemel. Hopen maar dat die geen water in de sloot brengt…….  

 

Ik heb al gelijk in de gaten dat deze route veel meer mijn smaak is dan de vorige etappes, veel minder bos en veel meer open landschap. Ondanks het grijze weer loop ik te genieten en al gauw passeer ik het eerste landgoed: Het Schol. De route loopt er helemaal omheen, dus ik kan het van alle kanten bekijken en als het grote toegangshek open blijkt te staan ga ik ook brutaalweg even een fotootje van de voorkant maken. Leuke details zijn hier een beeld van een man en een vrouw met een hondje en een grote racewagen met chauffeur op het gazon voor het huis.

Ik wandel weer verder en kom in het dorpje Steenenkamer terecht. De naam komt me bekend voor en ik realiseer me dat hier mijn gastheer en -vrouw van de Sallandse Wandelvierdaagse naartoe verhuisd zijn. Helaas heb ik (natuurlijk) geen adres bij me, dus even langs gaan voor een kopje koffie zit er niet in. Als ik het dorpje weer verlaat heb ik mooi zicht op de Bolwerksmolen in de verte en ook zie ik de toren van de Lebuinuskerk van Deventer al staan.

 

  Ik ga inderdaad Deventer hier al in, maar om echt in de stad te komen moet ik met een pontje de IJssel overvaren. Op de steiger aangekomen blijkt het bootje aan de overkant te liggen, maar de pontbaas heeft me snel in de gaten (waar een felgebloemde jas al niet goed voor is ) en in no time kan ik aan boord. De overtocht kost een hele euro en tjonge jonge, wat een leuk uitzicht heb je hier op de stad, geweldig om er zo op af te komen varen, mijn camera maakt overuren!

 

Het is maar een korte cruise en als ik van boord ben wandel ik (nog steeds de route van de dagwandeling volgend) naar het centrum en op de Brink, bij de Wilhelminafontein en de Waag, ga ik eerst even heerlijk aan de koffie in een bruin café, de Stadswaag. Ziezo, dat smaakt! Vanaf hier ga ik de stadswandeling lopen, ik dwaal zo'n 5 kilometer door de stad heen en geniet ook hier van alle mooie oude gebouwen, gevels en gevelstenen. Van deze stadswandeling heb ik weer een apart foto-album gemaakt, de link daarnaartoe staat onderaan dit verslag.

Na de stadswandeling ga ik wederom aan de koffie, dit maal in het Deventer Koekhuis waar ik geniet van een “koekbol”, die zo vers uit de oven komt dat hij nog warm is, heerlijk! Bij het VVV ritsel ik een stempel voor in m'n wandelboekje en koop een ansichtkaart om erbij te plakken. Dan ben ik bij het station van Deventer en pik daar de dagwandeling Twellose Landgoederen weer op. Leuke manier van wandelen dit, zo heb ik echt heel veel variatie in zo'n tweedaags tripje!

 

Via een stadspark wandel ik weer terug naar de IJssel en steek die weer terug over, dit keer via een fietspad langs het spoor. Vanaf de brug heb ik weer prachtig uitzicht over het water en ik vind het voor de zoveelste keer jammer dat het vandaag weer zo grijs is! Maar goed, de beloofde sneeuw is tot nu toe weg gebleven, dus ik mag niet echt hard mopperen! Aan de overkant vervolgt de route weer heerlijk door open boerenland en kijk: daar is zelfs even de zon, ik zie schaduwen!  

 

En dan gaat deze dagwandeling zijn naam goed eer aan doen, ik kom langs een stuk of wat landgoederen. Allereerst is daar Landgoed Hunderen, waar de route weer helemaal omheen loopt. Aan de achterkant heb ik niet alleen uitzicht op het landgoed, maar ook op een schitterende eenzame boom! Het volgende landgoed is Kruiswijk en dat ligt alweer in Twello, maar ik ben nog niet bij de finish, de route maakt vanaf hier nog een hele lus.

Het weer en de temperatuur is zo goed, dat ik nog even een bankjesrust inlas en een kopje koffie uit de thermos drink. Wie had dat kunnen verwachten met die weersvoorspelling! Ik kom hierna nog langs drie landgoederen, de eerste heet De Parckelaer, maar bij de andere twee kan ik geen naam ontdekken. Ik moet lachen om de markering op een boom, die langzaam achter klimop dreigt te verdwijnen en zet een vliegtuig op de foto, dat een ENORME herrie maakt!

 

  Dan komt er een stukje bos, waar ze heel rigoureus met bomenkap bezig zijn geweest. Het bos ligt bezaaid met stammen en takken en overal staan zielige stronkjes. Ik moet er af en toe dwars overheen, want alles ligt schots en scheef en dwars over het oorspronkelijke pad heen. Ik word er altijd een beetje triest van, want het zijn echt joekels van bomen die omgehakt zijn, met een indrukwekkend aantal jaarringen. Maar goed, ik ga er maar van uit dat het nodig geweest zal zijn…….

 

Ik kom nog langs een mooi kapelletje en dan bereik ik weer de bebouwde kom van Twello, nog een stukje buitenlangs en dan langs de kerk terug naar het centrum, waar ik al gauw bij Kiaatje ben. Vanmorgen had ik al gezien dat er vlakbij een bakker annex lunchroom zat en daar ben ik even heen gelopen om een kopje koffie met wat lekkers te drinken en een paar broodjes voor straks op m'n hotelkamer te kopen. Ik heb geen zin in een uitgebreid diner vanavanond!

Ik ben snel in het hotel, dat ken ik nog van m'n eerste tripje op dit pad, ik heb een eenvoudige kamer, maar gelukkig wel een heerlijke douche waar ik als eerste even snel onder spring. Avondeten doe ik inderdaad met mijn broodjes en een heerlijke latte uit het hotelrestaurant, ik kijk nog even naar GTST en dan duik ik vroeg m'n mandje in, het is (ondanks dat het niet zo'n lange afstand was) toch een lange dag geweest. Stadswandelen kost nou eenmaal meer tijd dan normaal wandelen!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!