De Rhoonse Griendentocht
van de RWV

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is alweer het laatste weekend van januari aangebroken en staat de Rhoonse Griendentocht van m'n eigenste kluppie de RWV op het programma! Deze tocht wordt op zowel zaterdag als zondag georganiseerd, maar is geen tweedaagse. En dat betekent dus op beide dagen dezelfde routes. Ik besluit om dit keer op de zaterdag te gaan lopen, op zondag wil ik een lezing van Jan Dokter over het Westerborkpad in Kamp Amersfoort bijwonen.

 

Ik ben lekker vroeg aanwezig en hoefde daarvoor natuurlijk niet echt vroeg van huis weg: Rhoon ligt praktisch naast de deur! Ook wel eens een keer fijn. In het startbureau geniet ik uitgebreid van een kopje koffie, en ng een kopje koffie, ook nadat Gijs de menigte heeft weg gespeecht ben ik nog even blijven hangen om niet in de drukte te hoeven lopen. Leuk om onder de deelnemers ook Carola en Aike te zien, die van ver komen en deze tocht combineren met een dagje geocachen op zondag.

Iets na half tien ga ik dan eindelijk de deur uit om aan mijn 25 km te beginnen. Het parcours is bekend, en zeker het eerste stukje vind ik een beetje afzien en doorbijten, het gaat mij een beetje teveel door woonwijken. Maar na ca. 6 km arriveer je dan bij de sportvelden van Poortugaal en kan je bij PSV Poortugaal lekker een bakkie gaan doen. En daarna wordt het parcours echt leuk!

 

Als eerste natuurlijk de Rhoonse Grienden, hoe vaak ik daar ook ben geweest, ik blijf het er prachtig vinden, met al die grillige boompjes, leuke bruggetjes en mooie doorkijkjes. Terwijl ik druk bezig ben met al dit moois op de foto te zetten, komen Larissa, Neva en Co me voorbij. Even later haal ik Larissa en Neva weer in bij een man die honderduit staat te vertellen over bevers en beverburchten. Leuk allemaal! Dan gaan we de grienden weer uit en komen voor de eerste keer bij de “soeppost”.  

 

Ik geniet van een heerlijk kopje champignonsoep en daarbij natuurlijk het bekende RWV-gebak, bestaande uit ontbijtkoek met boter. Dankbaar even gebruik maken van de dixi en dan gaat de 25 km samen met de 40 km een lus maken door de Carnisse Grienden. Maar eerst over een lang fietspad langs de polders, genieten voor een polderliefhebber als ik! Onderweg kom ik Arie, Wilfried en Rob tegen die al op de terugweg van de lus zijn.

Door een routewijziging wegens werkzaamheden in de grienden moeten we iets eerder de grienden in dan anders, wel jammer, dat eerste stuk bij het water vind ik juist altijd zo mooi! Maar ja, niets aan te doen en ik geniet toch wel van de Carnisse Grienden, vooral van de lange plankieren waarop je langs en boven het water loopt. En van die plankieren is vernieuwd en wat breder gemaakt, dat loopt wel wat gemakkelijker, maar haalt de charme van het balanceren er een beetje af. Gelukkig is het andere plankier nog wel steeds smal……

 

  Aan het eind van de grienden gaat het een stuk over het gras langs de Oude Maas en verder over een onverhard pad achter langs de golfbaan. Gelukkig was het hier niet zo blubberig en glad als in eerdere jaren….. En dan ben ik weer terug bij de verzorgingspost, waar ik dit keer aan de koffie ga, natuurlijk weer mt RWV-gebak. Astrid laat hier uitgebreid zien hoe dat gebak klaar gemaakt en genuttigd dient te worden en andere Astrid zet ons samen stiekem op de foto.

 

En dan op voor de laatste kilometertjes, eerst over een paar heerlijke polderwegen, met later uitzicht op mooie boerderijen en een blauw paard. Dan gaan we Rhoon weer in en gaat de route langs het hertenkamp, waar de hertjes mooi voor me poseren. Bij het verlaten van dit park kan ik traditiegetrouw de eerste narcissen van dit seizoen op de foto zetten en daarna is het n rechte weg terug naar de start.

Na het afmelden blijf ik nog even hangen, drink nog een koude chocomel en praat nog wat na met een aantal medewandelaars. En ik bekijk even de noeste arbeid buiten aan een gesprongen waterleiding, de Rhoonse gaat toch niet de kuren van de Capelse overnemen, h??? Dan vind ik het wel weer tijd worden om naar huis te gaan, ik zeg iedereen gedag, wens iedereen veel plezier voor morgen en spring in Kiaatje. 20 minuten later ben ik thuis, heerlijk dagje buitenspelen geweest!

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!