Rondje + stadswandeling Oudewater
vanuit Montfoort

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor woensdag en donderdag stond er weer een tripje op het Hanzestedenpad op het programma, maar een hevige verkoudheid en eveneens hevige sneeuwval maakten dat ik die plannen gecanceld heb. De afstand van de eerste dag zou alweer ruim 30 km worden en om die nou verkouden in de sneeuw af te leggen, dat zag ik niet zitten! Woensdag heb ik gebruikt om lekker op m'n gemakje uit te zieken, maar op donderdag wilde ik toch wel wat kilometertjes maken!

 

Wederom op gpstracks.nl heb ik een leuke route gezocht, en kwam uit op een rondje Montfoort-Oudewater-Linschoten. De afstand was niet al te lang, ca. 17 km en dat vond ik net mooi na die verkoudheid! Ik heb nog even verder gezocht naar een leuke stadswandeling in Oudewater en ook die was snel gevonden, een mooie route dwars door het centrum van zo'n 2 ŕ 3 km. Daarmee kwam de totale afstand op 20 km, ik vond het weer prima geregeld van mezelf!  

 

Ik wilde proberen om “tussen de files” uit en thuis te zijn, dus om ca. 10 uur starten en dan om 3 uur weer terug naar huis. Helaas ging dit op de heenweg al direct de mist in, vanwege een ongeluk had ik ruim een half uur vertraging. Maar goed, ik liet mijn humeur er niet door verpesten en ging in plaats van om 10 uur om half 11 op pad.

Tweede tegenvaller was dat de route niet in mijn GPS bleek te staan, nadat ik hem opgestart had. Blijkbaar is er tijdens het overzenden van pc naar gps iets niet goed gegaan. Gelukkig had ik wel een kaartje met de route bij me en als ik die beetje vergeleek met de wegen in mijn GPS, had ik het idee dat ik er ook zonder rood routelijntje wel uit zou komen. En van de stadswandeling had ik ook een beschrijving bij me, dus dat zou ook wel lukken.

 

  En zo ging ik dus eindelijk op pad voor wat weer een prachtige route bleek te zijn! Er lang nog overal volop sneeuw, maar omdat dit weer een fietsroute was liep ik voornamelijk over wegen en die waren keurig sneeuwvrij. Ik hoefde dus niet te letten op waar ik mijn voeten neerzette en kon met volle teugen van het landschap om me heen genieten. Want wat was dat weer schitterend mooi, de sneeuw maakte een plaatje van de polders!

 

Via Snelrewaard kwam ik na ca. 6,5 km in Oudewater aan en ben daar begonnen aan de korte stadswandeling. Ik kende Oudewater wel een klein beetje, maar nu heb ik er eens wat meer aandacht aan besteed. Wat een leuk stadje is dat, met prachtige oude gebouwtjes en mooie grachtjes. Voor de foto's wel jammer dat er geen zonnetje met een mooie blauwe lucht was, maar ondanks dat heb ik van dit stukje lopen genieten!

De beroemde Heksenwaag was helaas gesloten, dus ik kon me niet laten wegen, maar bij een bakker vlakbij kon ik wel heerlijk aan de koffie met een grote slagroompunt erbij. Nou, dan weeg ik zéker wel meer dan die beruchte 50 kilo en hoef ik niet bang te zijn om op de brandstapel terecht te komen. Of met een steen aan je voeten in het water, zonk en verdronk je, dan was je geen heks. Bleef je drijven dan was je wel een heks en werd je alsnog op die brandstapel gezet. In beide gevallen was je dus hartstikke dood, stelletje grapjassen…….

 

Na deze leuke korte stadswandeling volgde er een heel stuk langs het water de Lange Linschoten. Ook hier heerlijk asfalt om te lopen en schitterende uitzichten beide kanten op. Mooie boerderijen langs de weg en zelfs een praatje gemaakt met een éénogige sneeuwpop. Wel een eenzijdig babbeltje hoor, hij zei niks terug! Ik moest ook een klein stukje omlopen voor een wegomlegging, waar ze bezig zijn met onderhoud aan een gemaaltje. Dat was gelukkig maar een klein stukje.  

 

Aan het eind kwam ik bij een wel heel bekend bruggetje en daar stond een paaltje met allerlei markeringen erop. Al gauw zag ik een sticker van het Groene Hart Pad zitten en toen wist ik ook dat ik even verderop langs een mooi bankje voor een bankjesrust zou komen. En ja hoor, daar stond het bankje, redelijk sneeuwvrij en op een plastic tas bij wijze van zitkussentje heb ik heerlijk van een kopje koffie uit de thermos zitten genieten.

 

  Verderop kwam ik bij het dorpje Linschoten zelf uit, de route liep er niet doorheen, maar erlangs. Ik ben wel even een stukje langs de singel gelopen omdat daar een zwaan op prachtige wijze met opgestoken veren op me af kwam zwemmen. Tjonge, jonge, wat had die er een vaart in! Vlak voor m'n neus draaide hij een parmantig rondje, maar toen hij merkte dat ik niks lekkers voor hem had, keerde hij me definitief de rug toe!

 

Tja, en toen de laatste twee kilometers, die gingen langs de provinciale weg, niet het allerleukste stukje van de route dus, en het begon ook nog eens te sneeuwen. Of eigenlijk was het geen sneeuw, het leken wel mini-hagelkorreltjes, heel typisch! Ik heb nog een paar fotootjes kunnen maken van een eenzame boom en een vervallen schuurtje en toen was ik weer bij Kiaatje. Het was inmiddels half vier geworden en ook op de terugweg heb ik behoorlijk last van files gehad. Nog even en je kan alleen maar tussen 12 en 2 wandelen……. Maar ondanks dat heb ik toch weer een heerlijke dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!