Winterserietocht wsv Prins Bernhard
in Leerdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het weer januari en dus ook weer tijd voor de winterserie van wsv Prins Bernhard in Leerdam! 12 januari was de eerste tocht van de drie en ondanks dat er behoorlijk slecht weer werd voorspeld besloot ik toch om een ommetje in mijn geliefde Betuwe te gaan maken. Ik versliep me een klein beetje en was dus wat later dan anders, maar ik kon nog wel dicht bij het startbureau parkeren. Alle bekenden weer even gedag gezegd en ingeschreven voor de 20 of de 30 km.

 

Ja, 20 of 30, ik had op de route gezien dat die zeker 11 km samen zouden lopen en daarna zou ik het van het weer af laten hangen of het 20 of 30 zou worden. Ik neigde echter naar de 20, had eigenlijk niet zoveel zin in de 30. Jammer dat er geen tussenweg van 25 km is! Maar goed, rond kwart over acht ging ik op pad in een nog half-duister Leerdam. Na een stukje door de stad en langs de watertoren kwamen we langs het Acquoysemeer te lopen en na een paar kilometer moesten we de Donkere Kade op.

 

Dat is een behoorlijk stukje onverhard, niet helemaal mijn ding dus, maar goed, parcoursbouwer Theo vindt die Donkere Kade leuk genoeg om hem af en toe in de route te stoppen, dus ik sla me er maar manmoedig doorheen. Groot is mijn vreugde als we na de Donkere Kade en een heel lang stuk over het Loosdorp ook de Lichte Kade op mogen! Kijk, dąt is wel helemaal naar m'n hart, lekker lang, kaal, plat asfalt met grandioos uitzicht alle kanten op, genieten!  

 

Na ca. 11 km is er een rust in de welbekende Zwaan, waar ik ondanks dat het best druk is snel een kopje koffie te pakken heb. Ik strijk achter in de zaak aan een tafeltje neer en vermaak me met het fotograferen van oude foto's op placemats en aan de muur. Vlak voordat ik hier aankwam was het begonnen met regenen en ook aan mensen die na mij binnenkwamen zag ik dat ze behoorlijk nat waren. Mijn idee om 20 te lopen werd hierdoor alleen maar aangemoedigd. Maar de splitsing moest nog komen…….

Na de rust ging het verder, een stuk door de boomgaarden langs mooie grillige fruitboompjes en een stukje verderop langs het Wiel van Bassa. Vlak daarna was de splitsing en ik had het inmiddels wel gehad met de regen, ik besloot dus definitief op de 20 km te blijven en vervolgde mijn weg langs het water op de Diefdijk. Allemachtig, wat een lang stuk was dat, pal tegen de wind in en alsmaar die regen in mijn gezicht, ondanks dat ik geen hekel aan dit weer heb, vond ik de combinatie wind tegen en regen niet echt prettig……..

 

  Maar aan alles komt een eind, ook aan lange stukken op de Diefdijk en bij het trekpontje vond ik het wel grappig om een verregende selfie te maken, onderschrift: Blijven lachen Daan! Hierna was het niet zo heel ver meer, langs het bekende witte gemaaltje en over de Zuidwal met zicht op de Glasblazerij bereikte ik het startbureau weer. Lekker nat aan de buitenkant, maar m'n vrolijk gebloemde jas is prima water- en winddicht, dus daaronder was ik gewoon droog en warm.

 

In het starbureau heb ik me tevreden afgemeld en heb ik nog een bakkie koffie genomen. Praatje gemaakt met Theo (de parcoursbouwer), Gerard en Martin en toen zat het er weer op voor vandaag. Ondanks de regen in de tweede helft van de tocht heb ik me best vermaakt, tenslotte is de omgeving hier altijd mooi!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!