Het Hanzestedenpad
Dagwandeling Gorssel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na een heerlijke nachtrust in B&B Molenzicht ben ik bijtijds wakker om aan de 2e dag van dit wandeluitje (en de 4e dag in totaal op het Hanzestedenpad) te beginnen. We hebben voor het ontbijt een tijd van half acht afgesproken en als ik zo rond die tijd in de ontbijtkamer ga kijken staat alles daar al klaar. En even later komt de gastvrouw met de verse broodjes, beleg, koffie en een eitje. Ik laat het me allemaal weer prima smaken, met twee kopjes koffie en ook een kommetje yoghurt. Goed begin van de dag, ik kan er weer tegen vandaag!

 

Terug op mijn kamer is het inmiddels licht geworden en kan ik vanuit mijn raam eindelijk de molen zien, waarnaar deze B&B vernoemd is en ik maak een zodanige foto dat je goed kunt zien dat hij vanuit de kamer is genomen, mijn tas kan je nog zien staan. Met recht “Molenzicht” dus! Dan breng ik m'n spullen naar de auto en neem afscheid van gastheer en -vrouw Steef en Adry. Tja, en dan blijkt het opeens lekker koud te zijn, er moeten ruiten gekrabd worden! Gelukkig zit het ijs niet zo heel muurvast en al gauw ben ik op weg naar Zutphen.

Daar kan ik inderdaad naast de Hanzehal gratis parkeren, Kiaatje staat daar prima en vanavond vanaf het station is het ook niet al te ver lopen. En dan ga ik op pad voor de 3e dagwandeling van dit wandelpad, de Dagwandeling Gorssel. Anders dan de vorige twee dagwandelingen is dit geen rondwandeling, maar een lijnwandeling van Zutphen naar Deventer via Gorssel. De route van het pad zelf gaat ook van Zutphen naar Deventer, maar dan loop je ten westen van de IJssel, deze dagwandeling gaat ten oosten van de IJssel.

 

Al gauw heb ik de markering weer te pakken, ik zie zelfs drie stickers, van de Hoofdige Boer, deze dagwandeling en van het Graafschapspad. Vandaag zal ik trouwens het Graafschapspad definitief gedag zeggen, boven Zutphen wordt alles nieuw voor mij. Het eerste stukje loop ik zo'n beetje samen met een man die een puppy labrador aan het uitlaten is. Echt lachen om dat beestje, helemaal hyper van een tak en een bal en dan ook nog eens een vreemde mevrouw in het park  

 

Aan het eind van het park wuiven we elkaar gedag en dan wandel ik verder, eerst nog bekend gebied, maar dan ga ik Zutphen uit en verlaat ook de route van de dagwandeling De Hoofdige Boer. Ik loop een stuk langs het Twentekanaal richting Eefde en steek daar het kanaal over via een enorme sluis. Blijkbaar is hij toch nog niet groot genoeg, want er wordt driftig aan onderhoud en uitbreiding gewerkt. Vanaf de sluis heb ik prachtig uitzicht over het spiegelgladde water van het kanaal en ik vind het jammer dat het vandaag weer een grijze dag is.

Ik ga een tunneltje onderdoor, dit keer niet met schilderingen, maar met een mooi mozaïek, ook een erg leuk gezicht. Dan kom ik uit bij een viaduct over een provinciale weg heen en daar staat dat er langs die weg een lint van wit-bloeiende boompjes gezet is, met naast ieder boompje een wit paaltje. Nou, ik denk dat die boompjes nog flink moeten groeien, want nu ziet het er een beetje zieligjes uit. Maar wie weet is het in het voorjaar wel prachtig!

 

  Even verderop schiet ik in de lach om een bord dat waarschuwt voor loslopende tamme dieren en wilde kinderen en verbaas me over de grote hoeveelheid zandwegen die hier nog zijn! Het loopt wel lekker, want het is allemaal keihard zand, maar zulke wegen ben ik (stadskind als ik ben ) helemaal niet gewend. Uiteindelijk leiden die wegen me, via een stukje bos, naar Gorssel, de etappeplaats van vandaag.

 

In Gorssel ben ik weleens geweest, heb hier de Ooievaarstocht weleens gelopen en ook een tocht in de herfst of de winter. Ik denk ook bekende plekjes te zien, maar helemaal zeker ben ik niet. Wel ben ik erg blij als Restaurant Jansen & Jansen open blijkt te zijn. Na het overvloedige ontbijt heb ik nog geen honger, maar wel trek in koffie! Daar kan in voorzien worden dus en ik ga aan een heerlijke Latte Macchiato.

Dan ga ik weer verder, door plaatsjes als Joppe en Epse, een stuk met veel bos, niet helemaal mijn ding dus, maar ik amuseer me wel met het fotograferen van paddenstoeltjes en ik ben blij met ieder stukje langs weilanden waar ik weer om me heen kan kijken! Voorbij Epse kom ik weer echt in in de weilanden te lopen en word enthousiast begroet door een paar paarden. De één na de ander komt naar het hek hollen en ik moet ze natuurlijk allemaal even over de neus aaien!

Een eindje verderop zie ik iets van de route af een bordje naar een restaurant “De Rozentuin” genaamd. Ik steek een drukke weg over en als ik uiteindelijk bij het restaurant uitkom blijkt dat een afhaalchinees te zijn. Maar ze zijn open en heel vriendelijk wordt er een kopje koffie voor me gezet. Ik ben de enige gast op dit tijdstip, dus erg gezellig is het niet, maar de koffie smaakt prima, ik kan op voor het laatste stuk, nog ca. 7 km naar Deventer.

 

Ik krijg nog een paar onvervalste zandwegen voorgeschoteld en dan ga ik de snelweg onderdoor en kom langs de Schipbeek te lopen, op een graspad, weer eens wat anders! Aan het eind van dit pad ga ik Deventer binnen, langs een McDonalds die ik echter manmoedig voorbij loop, in het centrum van Deventer hebben ze vast ook wel wat lekkers! Ik zie een gebouw met prachtig glas, dat er van alle kanten weer anders gekleurd uitziet en ga hier even rechts uit de flank voor een paar fotootjes.  

 

Dan vervolg ik de (een beetje saaie) weg langs een oud gebouw van de Duvel en kom uiteindelijk via een brug bij de IJssel terecht. In de verte zie ik nu een grote kerktoren en een grote witte brug over de IJssel heen, ik nader het eindpunt van vandaag. Het is lekker lopen langs het water, ik geniet van het uitzicht en bewonder het beeld “De Visman”, hoewel, bewonderen…… ik vind het eigenlijk niet echt mooi (hoop dat ik niemand daarmee beledig )

En dan vlak voor de brug verlaat ik de IJssel en ga de binnenstad van Deventer in. Daar loop ik gelijk van te genieten, wat een mooie stad is dat zo te zien! Ik kom langs een boekwinkel annex postkantoor en koop daar een ansichtkaart voor in m'n wandelboekje en ze hebben ook een stempel voor me. Mooi, is dat alvast geregeld! Dan kom ik op een groot plein terecht en vergaap me aan alle mooie geveltjes daar, het waaggebouw en een uithangbord van een speelgoedmuseum. Ik krijg NU al zin in de stadswandeling die ik voor volgende keer gepland heb.

 

  Nu duik ik een heel oud winkeltje in, waar Deventer koek wordt verkocht en waar je koffie kunt drinken met een soort proeverij van verschillende soorten koek erbij. Ik ben echt blij dat ik niet naar de Mac ben gegaan, dit is véél leuker, en ook hartstikke lekker. Ik koop hier ook een kleinigheidje voor de buurvrouw voor de goede zorgen voor Bram en dwaal daarna nog even verder door leuke smalle straatjes die helemaal in het teken staan van het komende Dickens-festival.

 

Ik kom ook langs het Etty Hillesum Centrum en fotografeer daar een indringende spreuk: ook al blijft ons één hele straat, daarboven staat toch de héle hemel. Ietsje verderop is het lachen geblazen want daar komen twee mannen met twee ezels en een hele kudde schapen dwars door de winkelstraat aangelopen. Eén schaap komt letterlijk recht op me af lopen en even denk ik dat die ram van gisteren me tot hier is gevolgd…….  

 

Dan gaat het langzaamaan naar het station, waar ik een 20 minuutjes moet wachten op de trein terug naar Zutphen. Ik neem een heerlijke koffie verkeerd en zie op het perron hoe de zon vlak voordat ie ondergaat nog even achter de wolken vandaan komt. Dat is het enige jammere van vandaag, dat het zulk grijs en somber weer was, de zon had alles zoveel vrolijker gemaakt!

Ik ben vlot weer in Zutphen en wandel de laatste paar honderd meter naar Kiaatje. De terugweg naar huis gaat niet zo vlot, veel files, tja, dat is te verwachten rond deze tijd natuurlijk. Maar veel sneller dan dit kan ik zo'n etappe niet doen en om de etappes nou nog korter te maken vind ik ook niks. Ik moet er dus maar mee leren leven! Rond half acht ben ik weer thuis, waar een luid spinnende Bram me opwacht. Ook dit tweede tripje is me uitstekend bevallen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!