Het Hanzestedenpad
Dagwandeling De Hoofdige Boer
en stadswandeling Zutphen

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Voor 11 en 12 december had ik mijn tweede tweedaagse tripje op het Hanzestedenpad gepland. Het zouden dit keer twee dagwandelingen worden: Dagwandeling De Hoofdige Boer en Dagwandeling Gorssel. De Hoofdige Boer is een rondwandeling van ca. 23 km waarna ik een stadwandeling door Zutphen heb gepland van ca. 5 km. Dagwandeling Gorssel is een lijnwandeling van Zutphen naar Deventer van ongeveer 25 km aan de oostkant van de IJssel, het gewone Hanzestedenpad loopt ten westen van de IJssel.

 

Ik had de B&B waar ik zou overnachten (in Warnsveld, zo'n beetje aan de route van Dagwandeling De Hoofdige Boer) al ruim van tevoren geboekt, wat natuurlijk altijd het risico van slecht weer met zich meebrengt. Maar op het allerlaatste nippertje boeken vind ik meestal ook niet zo'n succes. Gelukkig viel het mee met het weer, het mooiste weer werd nog wel voorspeld op de 11e en daarom besloot ik op die dag de rondwandeling + stadswandeling te doen. Stadswandelen is leuker als het goed weer is, is mijn ervaring!

Mijn plan was om weer om 6 uur 's morgens te gaan rijden, maar op de één of andere manier heb ik me een beetje verslapen en schrok ik om 6 uur pas wakker! Gelukkig stonden al mijn spullen klaar, dus echt erg veel vertraging had ik niet, tussen 06.30 en 06.45 ben ik op pad gegaan. Natuurlijk waren een paar files niet te vermijden, maar het viel me alleszins mee en rond 9 uur was ik in Warnsveld, waar ik vlak langs de route een mooi parkeerplekje vond (had ik al in Google Streetview opgezocht!)

 

Ik stak via een wit bruggetje de Berkel over en aan de overkant had ik direct de route te pakken. Het beloofde inderdaad een prachtige dag te worden, zowel de lucht als het water van de Berkel kleurden uitbundig blauw. Het eerste stuk van de route was echt helemaal mijn ding, veel over boerenland, langs boerderijen met leuke namen als De Piepenbelt en De Voorster Bouwhof, en later over de landgoederen De Voorst en 't Velde.  

 

De route liep min of meer langs de Berkel, die zou ik zo'n beetje tot aan Almen gaan volgen. De paden langs het water waren af en toe best een beetje drassig, maar over het algemeen toch goed begaanbaar en ik liep te genieten van de prachtige uitzichten het heerlijke weer en de stilte om me heen! Nadat ik een spoorbrug onderdoor was gegaan moest ik een klaphekje door en kwam in natuurgebied Berkel Almen te lopen.

Na nog een hekje tijdje maakte de Berkel een soortement U-bocht en hier was eigenlijk geen pad meer, ik volgde maar zo'n beetje het meest platte gras, soms vlak langs het water, soms een eindje ervan af. Na de bocht was daar een derde hekje en daar achter stond een kudde schapen. Nou is dat normaal geen probleem, die beesten hollen meestal nogal bangig voor me weg. Maar niet dit keer, er bleek een ram bij de kudde te lopen en die viel me tot drie keer toe aan. Ik kon maar ternauwernood op de been blijven en hij raakte me behoorlijk hard op m'n hand. Uiteindelijk heb ik het beest maar z'n zin gegeven en ben op m'n schreden teruggekeerd.

 

  Ik moest helemaal tot aan de spoorbrug terug lopen en daar heb ik een stukje een weg gevolgd, tot ik bij een paadje langs een sloot kwam. Op m'n GPS kon ik zien dat ik dan bij bebouwing uit zou komen, vlak bij de Berkel, misschien dat ik daar weer naar het water zou kunnen. Ik besloot om het maar te proberen, helemaal via de weg zou kilometers omlopen betekenen! Net op dat moment vielen er een paar druppels en door het nog steeds schijnende zonnetje kon ik van een mooie regenboog genieten.

 

Ik kwam inderdaad bij een oude boerderij uit, die nu in gebruik was als kinderdagverblijf, maar overal stonden hekken, ik kon niet zomaar terug naar de Berkel. Gelukkig waren er twee dames aan wie ik de situatie uitlegde en wat hun betrof mocht ik gerust over de hekken heen klauteren. Doe voorzichtig, riepen ze nog! Langs een ezel die gelukkig geen aanvalsneigingen vertoonde kwam ik uiteindelijk weer bij het water terecht, wat een avontuur!

Een klein stukje verderop moest ik wederom de Berkel oversteken en daarna zag ik in de verte Almen al liggen. Ik was daar inderdaad snel en kwam bekende plekjes tegen van toen ik hier het Graafschapspad liep. Er was markt (nou ja, markt, er stonden vier kraampjes geloof ik) en langs de kerk kwam ik uiteindelijk bij Hotel De Hoofdige Boer waarnaar deze rondwandeling is genoemd. Heerlijk eventjes zitten, bijkomen van alle consternatie en genieten van een kopje koffie met stoofpeertjestaart, was ZALIG! Nog even een stempeltje in m'n boekje gebietst en toen weer op pad.

 

Het eerste begin van de terugweg (Almen is zo'n beetje het keerpunt van deze route) schijnt de zon nog volop en loop ik over boerenland, kom langs een ijsbaan waar genoeg water ligt, maar nog geen ijs en uiteindelijk beland ik op een lange, lange bosweg. Die bestaat uit keihard zand, er ligt weliswaar een gravel fietspad naast, maar dat harde zand loopt eigenlijk veel lekkerder, dus ik blijf op de weg. Jammer dat de zon inmiddels achter de wolken is verdwenen, het oogt een beetje somber.  

 

Na verloop van tijd verlaat ik de bossen weer en kan weer fijn om me heen kijken, ik steek het Afleidingskanaal over en moet daar op een brug even voor een spoorwegovergang wachten op een voorbijrazende trein. Ik vind het wel leuk dat ik af en toe onderweg nog wat late paddenstoelen op de foto kan zetten! Ik schamp nog even het dorpje Eefde en kom langs Huis den Dam, waar ik een prachtige spiegelfoto van kan maken.

Dan ben ik op de grens van Zutphen en daar zie ik markering van de Dagwandeling Gorssel die ik morgen ga lopen, vanaf hier wordt het dus zaak om uit te gaan kijken voor een mooi parkeerplekje voor morgen! Via een gebouw met allemaal kleurtjes en door een tunneltje met vrolijke schilderingen kom ik bij de Hanzehal, die ligt vlakbij het station en ik zie dat daar gratis parkeren is. Mooi, die missie is geslaagd dus en ik markeer het punt op m'n GPS!

 

  Via een achteromstraatje dat ook daadwerkelijk Achterom heet kom ik bij de Kruittoren en daar begin ik aan mijn stadswandeling. Die hoort dus officieel niet bij het Hanzestedenpad, ik heb de beschrijving en de plattegrond van internet. En ik heb het een heerlijke stadswandeling gevonden, Zutphen is een prachtige stad en met de routebeschrijving in de hand heb ik heel wat bezienswaardigheden op de foto kunnen zetten! Van deze stadswandeling heb ik dan ook een apart foto-album gemaakt.

 

Ik heb wel een beetje de tijd verkeerd ingeschat (tijdens de stadswandeling heb ik nog een keer uitgebreid koffie gedronken en ook een hapje gegeten), als ik klaar ben met het stadswandelen is het opeens al half vijf en dan begint het in deze tijd van het jaar al serieus schemerig te worden. Het eerste stukje gaat nog prima, maar op het laatst moet ik nog over een graspaadje langs de Berkel en dan is het toch wel behoorlijk donker!

 

Gelukkig gaat alles goed, ik struikel wel een paar keer over een hobbel, maar zonder ernstige gevolgen. In de verte zie ik het witte bruggetje al waar ik vanmorgen direct in het begin overheen ben gegaan, dus ik weet waar ik heen moet en hoe lang dat nog zal duren. En ja hoor, dan kan ik de brug over en daar staat Kiaatje!  

 

Omdat ik al in Warnsveld ben, hoef ik maar een klein stukje te rijden naar m'n B&B en arriveer daar rond half zes. Ik heb een mooie kamer met een heerlijke douche en mogelijkheid tot het zetten van een kopje koffie of thee. 's Avonds drink ik samen met m'n gastheer en -vrouw een bakje koffie en we babbelen over onze gezamenlijke wandelhobby. Zo sluit ik met een gezellige avond deze derde dag op het Hanzesteden pad heel tevreden af.

 

 

Klik op het plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!