De Seuter Wintertocht
in 's-Gravendeel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het was afgelopen week wel een heel erg intensieve week, met op dinsdag zwemmen, op woensdag en donderdag de eerste etappes van het Hanzestedenpad en op vrijdag de sportschool! Toch wilde ik op zaterdag present zijn op de Seuterwintertocht, zoals de meesten wel weten een favoriete tocht van mij, heerlijk in de polders van de Hoeksche Waard. En dus stond ik op zaterdag wederom vroeg op om om 8 uur vanuit 's-Gravendeel te kunnen starten.

 

Parkeerplaats was er nog genoeg bij het clubgebouw, maar binnen was het toch al gezellig druk. Anders dan andere jaren kwam ik geen bekenden tegen in het startbureau, ik ben me dus maar gelijk in gaan schrijven. Ik had me wel voorgenomen om het vandaag bij een wat kortere afstand te houden, 20 kilometer leek me eigenlijk wel mooi genoeg na die inspannende week. Voor de zekerheid nam ik de route van de 30 km ook mee, maar ik wist eigenlijk van tevoren al dat ik daar geen zin in zou hebben.

Deze tocht werd altijd georganiseerd door dezelfde organisatie die ook de Seutervierdaagse organiseerde, maar die vierdaagse is enkele jaren geleden opgehouden te bestaan. Erg jammer, want ik vond het zo'n prachtige poldervierdaagse! De wintertocht is sinds verleden jaar overgenomen door de 's-Gravendeelse IJsclub en ik moet zeggen dat die het uitstekend doen! Ik ben dan ook blij verrast als ik een folder zie liggen waarin wordt aangekondigd dat er ook een zomereditie komt, voor het eerst op 18 mei 2019. Polderliefhebbers, reserveer dus die datum vast in je agenda!

 

Rond acht uur ging ik op pad in de helaas sombere polders. Gelijk op de eerste splitsing stond daar een bord met pijlen in zowat de complete kleuren van de regenboog! Alleen even dat wit door paars vervangen, de volgorde een beetje aanpassen en voilà: De Regenboogtocht! Grapje hoor, ik vind de Seuterwintertocht prima klinken. Maar het geeft wel aan hoe goed er gepijld is, ik heb de routebeschrijving dan ook alleen maar gebruikt om te weten waar de rusten zouden zitten!  

 

Op de 20 km werden er zelfs drie rusten aangegeven! Maar de eerste twee rusten zaten wel erg dicht bij elkaar, tot ik me realiseerde dat de 30km lopers een lusje tussen die twee rusten in liepen, voor hen zitten ze dus wel prima! Ikzelf ging koffie drinken bij een oude bekende: Café De Gouden Leeuw in Maasdam, na ca. 9 km. Op het openingstijdenbordje zag ik dat de uitbater speciaal voor ons geopend was, helemaal top dus en ik liet me de koffie goed smaken! Hier zag ik wel bekenden trouwens, in de persoon van Quirinus en zijn wandelmaten!

Hierna liepen we een heel stuk langs het water en de Kees Verkerk IJsbaan naar de tweede rust op ca. 14 km. Dat was eveneens een oude bekende: Café Het Veerhuys van de vader van good old Keessie, Pleun Verkerk. Blijkbaar zou Sinterklaas hier later op de dag arriveren, men was tenminste druk bezig met het neerzetten van allerlei dranghekken rondom het haventje. Binnen ging ik wederom uitgebreid aan de koffie. Best lekker zo'n dagje relaxed 20 lopen!

 

  Het laatste stuk is overbekend voor diegenen die hier vaker lopen, heerlijke, eindeloze polderwegen, langs de molen, waar we ook vaak een rust hebben en waar ik nu even naar Gerard en Martin wuif die al aan de overkant lopen, over het tracé van de HSL en dan het allerlaatste stukje (alweer terug in 's-Gravendeel) langs rivier de Kil. Daar doemt de watertoren op en gaan we het trapje af, terug naar de start. Die trap blijkt overigens helemaal vernieuwd te zijn, geen risico op een doodsmak meer!

 

Weer terug in het startbureau geniet ik nog even van een heerlijke warme chocolademelk met slagroom, praat nog wat na met medewandelaars en bedank de organisatie voor de leuke tocht. Ik heb het weer geweldig naar m'n zin gehad, en de zomereditie van 18 mei gaat met heel dikke letters in mijn agenda!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!