Het Hanzestedenpad
Dagwandeling De Oude IJsselvallei

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ziezo, na die lange dag van gisteren heb ik vannacht heerlijk geslapen, hoewel ik wel een paar keer wakker ben geweest. Voor vandaag staat er een niet zo lange rondwandeling op het programma (25 km) en hoef ik dus ook niet met het OV heen en weer te reizen, ik heb dan ook de wekker niet zo heel vroeg gezet, 8 uur ontbijten is vroeg genoeg, vind ik! Ik pak alvast mijn spullen zover in en daal dan af voor het ontbijt.

 

In een grote ontbijtzaal laat ik het me allemaal prima smaken, broodje, eitje, koffie natuurlijk en een bakje yoghurt, lekker bodempje gelegd voor vandaag! Ik pak na het ontbijt m'n laatste spulletjes in en ga dan uitchecken. Ik heb het hier prima naar m'n zin gehad. Buiten is het koud en in tegenstelling tot gisteren is het helemaal grijs. Wel is het bijna windstil, wat dan wel weer lekker is met wandelen!

Ik rijd terug naar Doesburg, waar de rondwandeling begint en parkeer Kiaatje zodanig dat ik aan het eind van m'n wandeling door Doesburg kom, dat is qua winkeltjes en restaurantjes gezelliger dan 's morgens vroeg. En ik ken mezelf, als ik 's middags terug ben bij Kiaatje, heb ik geen zin meer om terug te lopen, dus zoals ik het nu heb bedacht is het veel beter! En dan ga ik op pad voor de tweede etappe van dit Hanzestedenpad.

 

Het eerste stukje is natuurlijk bekend, even langs de IJssel en ik verbaas me hoe anders het er hier uitziet zonder een zonnetje….. Ik kom langs een leuk straatnaambordje (de Grietstraat) en ik kan het niet laten om daar even een selfie mee te maken Dan kom ik bij het punt waar de dagwandeling van de doorgaande route afsplitst en verlaat ik de IJssel om de polders in te wandelen. Dit eerste stukje bevalt me prima, rustige asfaltwegen en weilanden, echt mijn ding!  

 

Als ik Drempt voorbij ben gaat de route vandaag voor het eerst de bossen in, Hekenbroek heet het hier. Ik loop over paden omzoomd door grote varens, die er nu in prachtige herfstkleuren bij staan. Wat jammer dat er nu geen zonnetje is, dan is bos altijd zoveel mooier! Bij een paar mooie paddenstoelen ga ik spontaan weer even door de knieŽn en maakt mijn camera weer overuren. De route gaat verder langs Landgoed Keppel en daar kom ik weer samen te lopen met het Graafschapspad.

Dat had ik in het routeboekje al gezien, het gaat richting Hummelo en daar heb ik tijdens het wandelen op het Graafschapspad heerlijk koffie zitten drinken in De Gouden Karper. Toen moest ik er ruim een kilometer voor omlopen, maar nu kan ik er veel gemakkelijker komen, even de route iets anders laten lopen en ja hoor, de Gouden Karper is open en ik kan aan de koffie, heerlijk! Dat heb ik gisteren toch wel erg gemist en ik ben blij dat het vandaag weer wel lukt om in mijn cafeÔnebehoefte te voorzien.

 

  Na Hummelo word ik net als met het Graafschapspad de Wrange Bult op gestuurd, het lijkt een klein bultje, maar voor mij is het toch een fiks klimmetje. Je kan er ook omheen lopen, maar ja, de route gaat er nu eenmaal overheen en het is me een beetje m'n eer te na om daarmee te gaan sjoemelen. Dat doe ik wel als klimmen echt niet meer gaat! Bovenop de bult maak ik maar weer eens een selfie, bewijs dat ik echt boven ben geweest.

 

Ik verlaat het Graafschapspad weer en ga verder over landgoed Keppel, waar ik prachtig uitzicht op het Kasteel Keppel heb. Daarna kom ik in Laag-Keppel bij een brug over de Oude Maas en passeer daar een watermolen en een gewone molen. Aan de watermolen hangt een spaarpotje waarop staat dat ze dit jaar voor nieuwe verf sparen, dus ik deponeer wat kleingeld in het busje. Ik hou van kleinschalige goede doelen!

Dan steek ik de Oude IJssel over en krijg een kilometerslang fietspad langs deze rivier voorgeschoteld. Onnodig te zeggen dat ik hier weer volop van loop te genieten! Uitzicht over het water aan de rechterkant en over de weilanden aan de linkerkant. Het valt me op dat er nog veel koeien in de wei staan, wordt dat inmiddels niet veel te koud voor die beesten? En op een gegeven moment komt er een helikopter overvliegen en die verstoort een zwerm ganzen, die daarna zelf ook luidruchtig het luchtruim kiezen, prachtig gezicht en een prachtig geluid!

 

Op een gegeven moment mogen we het pad langs de Oude IJssel niet verder volgen, omdat dat beschermd natuurgebied is en maakt de route een lusje over landgoed Mulra. Best een leuk stukje, met weer de nodige onverharde paadjes, maar ik vond het lopen langs het water toch leuker! Ik ben dan ook blij als ik weer om me heen kan kijken en niet lang daarna ben ik weer terug bij de Oude IJssel.  

 

Die blijf ik verder volgen tot Doesburg, waar ik langs een gemaal en onder een brug door wandel. Wat verderop ga ik een andere brug over en dan ben ik in Doesburg zelf. Ik kom bij de haven op bekend terrein en snel daarna kom ik langs het beeld van de drie mannen en ga het oude centrum van Doesburg binnen. Ik heb wel weer trek in een bakkie gekregen en strijk neer in een bakkerij annex lunchroom en neem een koffie met een overheerlijk gebakje erbij. Smullen!

 

  Natuurlijk bekijk ik nu op m'n gemakje Doesburg even, ik dwaal door de straatjes, haal een plattegrond bij het VVV en besluit om ook even het Mosterdmuseum te gaan bekijken. Dat is best de moeite waard, buiten de nodige oude spullen wordt er ook een demonstratie gegeven hoe de mosterd gemaakt wordt en (nog altijd met de hand) in de potjes gedaan wordt. Natuurlijk koop ik een potje, want zelfs de geur doet me al watertanden!

 

Dan wuif ik Doesburg gedag en wandel de laatste kilometertjes naar Kiaatje, die weer braaf op me staat te wachten. Het is inmiddels toch wel weer laat in de middag geworden en ik ben bang dat er onderweg wel weer de nodige files zullen staan, maar het eerste stuk gaat nog vrij vlot. En als BramBram toch wel erg rood van de vertragingen begint te zien, kom ik net langs een MacDonalds.

Ik besluit maar een hapje te gaan doen, als ik dan toch in de file terecht mocht komen heb ik in ieder geval geen honger en dorst meer! Maar het valt allemaal best mee en ik ben mooi op tijd thuis om Bram z'n eten te geven, hij is echt blij om me weer te zien, duizend kopjes zijn mijn deel! En zo zit ook dag twee van het Hanzestedenpad erop, een hele fijne dag geweest met een leuke route. Ik kijk nu al uit naar m'n volgende uitstapje, ergens in december!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!