De Sint Nicolaastocht
in Vinkeveen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het was weer een moeilijke keus die 17e november! Werd het de Speculaastocht in Lexmond, of de Sint Nicolaastocht in Vinkeveen. Ik ken ze beide en het zijn allebei heerlijke poldertochten. Het feit dat Vinkeveen meestal wat rustiger is qua deelnemers doet me toch besluiten om net als verleden jaar daarheen af te reizen. Er mag lekker vroeg gestart worden, al om 8 uur en zo vertrek ik weer voor dag en dauw uit Rozenburg. Wel eerst even krabben, want het is opeens winter geworden…….

 

Aangekomen in Vinkeveen is er nog een zee van ruimte om te parkeren, maar binnen is het al gezellig druk. Ik leg wat foldertjes van de RWV neer en begroet Ton en zijn vrienden, dat is een tijdje geleden dat ik die gezien heb! Dan gauw inschrijven, 4 euro na aftrek van bondskorting, maar daar krijg je dan wel een consumptiebon voor die je bij de start of na afloop in het startbureau kunt besteden. En dan is die 4 euro best een schappelijke prijs natuurlijk.

Alle routes staan op één A-viertje en dat is daarmee nog niet eens helemaal vol, lange stukken verzekerd dus! Ik ga gauw op pad en ben nog op tijd om de zon te zien opkomen, achter een rij bomen verschijnt daar opeens die vuurrode bal en die heeft ons de rest van de dag uitbundig gezelschap gehouden. Om te beginnen krijgen we een heel stuk over een oude spoorlijn, heel leuk stukje, eerst langs het oude stationnetje van Vinkeveen en dan een paar kilometer over grove kiezels (de bielzen en de rails hebben ze gelukkig wel weggehaald ) dwars door de polders. Prachtig!

 

Op dit pad moeten we ook een paar bruggetjes over en daar is het even oppassen, ze zijn helemaal beijsd en behoorlijk glad, even in schuifelpas eroverheen dus! Via de Demmerikse Kade komen we bij de Demmerikse Sluis en daar gaan we de provinciale weg onderdoor. Direct daarna hebben we prachtig uitzicht op de Vinkeveense Plassen en hier wandelen we een heel stuk langs. Aan het eind hiervan komen we langs de A2 te lopen, gelukkig wel achter een geluidsscherm.  

 

Dit stukje is drie kilometer lang en prima geschikt om even lekker tempo te maken, want dat is er een beetje bij ingeschoten op dat eerste stuk op die kiezels en met zoveel mooie uitzichten om te fotograferen. Ongeveer halverwege die drie kilometer zit een rust, maar daarvoor ben ik te vroeg, die gaat pas om 10 uur open. Maar gelukkig zit de tweede rust niet al te ver ervandaan en zo kan ik na ca. 11 km aan een lekker bakkie koffie. En dat zal op de route de enige koffie zijn, want verder zit er geen rust meer.

Er volgt een kilometerslange, kronkelende weg langs het riviertje de Oude Waver, met in de verte uitzicht op de skyline van Amsterdam. Een medewandelaar wijst me zelfs De Arena aan, oei, oei, de concurrentie! Ik loop volop te genieten van dit stuk route, zon, lekker windje, friskoud weer en prachtige uitzichten over de polders, bomen die alweer heerlijk kaal beginnen te worden, ja dit is echt MIJN ding, Lexmond had niet mooier kunnen zijn!

 

  Als we van het water weg buigen krijgen we een stukje pal tegen de wind in en als ik hier een beschut bankje zie staan, las ik even een korte bankjesrust in om wat te drinken en een crackertje te eten, ik heb best trek gekregen! Dan komen we weer langs de Vinkeveense Plassen te lopen, waar een stelletje eendjes netjes op een rij op een paar paaltjes zit. Het water kleurt blauw in het zonlicht, mooi hoor! Dan komt er een allerlaatste lange weg langs echt het “eindeloze niets” en dan is daar alweer het plaatsnaambord van Vinkeveen.

 

Nog twee kilometertjes en dan onder de provinciale weg door en langs de grote kerk en dan ben ik weer terug in het startbureau. Het is een superfijne tocht geweest, leuk parcours, prima gepijld, alleen een beetje jammer dat er geen tweede (of eigenlijk derde) rust meer was. Maar ik heb mijn consumptiebon nog bewaard dus ik kan in het startbureau nog even in mijn cafeïnebehoefte voorzien, alvorens ik de rit naar huis weer aanvang. Ik heb er weer een fijn wandeldagje opzitten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!