De Memoria 40-45 Tocht
in Westkapelle

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Verleden jaar had ik vanuit Westkapelle (op Walcheren) de Memoria 40-45 tocht gelopen. Er bestaan twee versies van deze tocht, de september-versie en de november-versie. Verleden jaar liep ik de september-versie, maar waarom ik in november niet heb gelopen weet ik eigenlijk niet meer. Dat was namelijk wel de bedoeling, want in september had ik het reuze naar m'n zin gehad! En toen er dus voor dit weekend best goed weer werd voorspeld, moest het er dus dit jaar maar van komen!

 

Best wel een lange reis naar Westkapelle, maar och, ik heb geen hekel aan autorijden en zo vroeg op de ochtend is het nog lekker rustig. Ook in Westkapelle was het nog rustig, er was nog een zee van ruimte voor Kiaatje. In het starbureau was ik snel ingeschreven en heb ik even op m'n gemakje rondgekeken (het startbureau is ook een museum, het Polderhuis, en er is een winkeltje). Maar al snel werden de routebeschrijvingen uitgedeeld en kon ik het zonnige Walcheren gaan verkennen.

En inderdaad ging deze tocht de heel andere kant op dan verleden keer. We liepen nu via het gehuchtje St. Jan ten Heere naar Aagtekerke, vandaar naar Oostkapelle (waar ik langs het startbureau kwam van een tocht die ik van de zomer daar liep), vervolgens naar Domburg en vandaaruit weer terug naar Westkapelle. De route was erg gevarieerd, we hebben echt van alles wat gehad, polders natuurlijk, maar ook stukjes bos en op het stuk tussen Oostkapelle en Domburg de nodige duinpaadjes.

 

Wat mij wel opviel, is dat ik dit keer niet zoveel Memoria 40-45 heb gezien. In de routebeschrijving stond het niet vermeld en ik ben in de omgeving niet bekend genoeg om te weten of er ergens iets te zien is. Wel was er een wagenrust bij een monument voor drie Franse vliegers die daar zijn omgekomen, maar dat is eigenlijk het enige wat ik gezien heb. Dus misschien een tipje om één en ander in de routebeschrijving te zetten!  

 

Ik vond het wel erg leuk om plekjes te herkennen van de Walcherenroute die ik in 2008 liep, zoals Kasteel Westhove, ik zag daar zelfs de oude blauw-gele markering nog op een paaltje zitten! De route was prima gepijld en het was leuk dat er twee wagenrusten waren. Ook kwam je zowel in Oostkapelle als in Domburg langs horeca, waar je kon rusten, maar daar had ik niet zoveel behoefte aan. Het was heerlijk wandelweer, lekker zonnig, maar er stond wel een fikse wind!

Terug in het startbureau heb ik daar nog even heerlijk zitten genieten van een kopje koffie met een werkelijk overheerlijk appelgebakje en vernam dat het museum in de komende maanden helemaal verbouwd en opnieuw ingericht gaat worden. Vooral het gedeelte over de watersnoodramp in 1953 schijnt erg mooi te worden en ik ben er dan ook erg benieuwd naar. De volgende tocht die vanuit hier start, zal ik dan ook zeker van de partij zijn (bij leven en welzijn natuurlijk….. )

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!