De Sallandse Wandel4Daagse
2018

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Eind oktober, herfst en Sallandse Wandel4Daagse, drie begrippen die zo'n beetje bij elkaar horen! Dit jaar zou ik voor de 5e maal mee gaan doen en voor de 2e maal samen met Elly. We hadden ons ingeschreven voor de 20 km en verleden jaar hadden we al onze B&B in Dalfsen opnieuw besproken, omdat we het daar verleden jaar onwijs naar onze zin hadden gehad! Aanmelden kan op de maandag voordat de 4Daagse start en zo rond 11 uur reden we uit Zoetermeer weg: Raalte, here we come!

 

Natuurlijk hebben we onderweg bij onze vaste stop bij Stroe even iets lekkers gedronken en gegeten en zo rond 3 uur waren we weer bij de bekende witte tent. Wat vliegt de tijd toch voorbij, net alsof we hier gisteren waren in plaats van een jaar geleden! De aanmelding gaat dit keer een stuk vlotter dan verleden jaar en zo zijn we al gauw voorzien van onze deelnamekaart, knipkaart voor de 1e dag en alvast de routebeschrijving voor de 1e dag. Dat laatste vind ik vooral fijn om te kunnen zien waar de rusten zitten. De routes heb ik via internet al in mijn GPS gezet, maar daarop staan de rusten niet vermeld.

Bij de Jumbo kopen we alvast een paar pastasalades en toetjes, de eerste avond zijn we van plan om gewoon in onze B&B te eten. Rond 4 uur vertrekken we naar Dalfsen, er staan onze kant op geen files en al gauw parkeren we bij de bekende paardenfarm, de Lenthe Farm. We worden welkom geheten door gastvrouw Patricia en gastheer Ernst, het blijkt dat we dit jaar een medebewoonster hebben, Margriet, net als Elly een Zoetermeers Groentje.

 

We pakken onze spullen uit en maken het ons gemakkelijk in de zitkamer, salade erbij, toetje en later een bakkie koffie tijdens het kijken naar GTST. Ondertussen zetten we onze spullen voor morgen vast klaar en zo rond een uur of 11 vinden we het wel mooi geweest en zoeken we ons bedje op. Morgen geht's los!  

 

De eerste dag

 

  De volgende ochtend lopen rond zeven uur onze wekkers af en om half acht kunnen we aan het ontbijt. Heerlijke broodjes, koffie, een eitje, yoghurtjes, jus d'orange, werkelijk alles wat ons hartje begeert. En voldoende om een lunchpakketje van te kunnen maken! We laten het ons goed smaken en dan maken we aanstalten om naar Raalte te vertrekken, Haast hebben we niet, want de 20 km-lopers mogen pas om half tien vertrekken. Eigenlijk best een beetje laat vinden we.

 

Rond negen uur zijn we in Raalte en vinden nog een mooi plaatsje voor Kiaatje. Dan gaan we in de grote tent de start afwachten onder het gezang van de Roalter Jongs. Bekenden zijn er genoeg, in de loop van de week zijn we Appie, Jannie, Linda, Peter, Gerard, Martin, Bauke, Hans, Thea, Henk, Maaike, Sharon, Monica, Fons en een heleboel Groentjes uit Zoetermeer tegengekomen. En dan zal ik best nog mensen vergeten zijn! Dan zingt het koor het Sallandse Wandellied en mogen we er vandoor.

We wachten de ergste drukte even af (de 20 km is hier cht wel de drukste afstand!) en gaan zo rond kwart voor tien ook op pad. En deze eerste dag was echt geweldig! We hebben zo ontzettend veel gezien onderweg! De route was veranderd en kwam weer langs Kasteel te Nijenhuis, waar we naar doedelzakmuziek luisterden en we liepen dwars door een grote koeienstal waar we net te laat waren voor de geboorte van een kalfje.

 

Etappeplaats Wijhe is te ver voor de 20 km-lopers, in plaats daarvan gingen we door Lierderholthuis, waar de bewoners n groot feest van onze doorkomst hadden gemaakt. Later kwamen we nog door een “summercamp”, met berenbeeld en berenbank en de laatste rust was bij een varkenshouderij waar we van een minipizza genoten. De route was wel erg lang vandaag, liefst 23 km, maar we hebben van elke minuut genoten!  

 

Ook vandaag hebben we gewoon in onze B&B gegeten, maar we hebben voor de 2e dag alvast iets besproken om “buiten de deur” te eten, we gaan morgen high-tean in een leuk restaurantje in Raalte! Na nog een bakkie koffie en natuurlijk GTST duiken we vroeg ons bedje in, we zullen best slapen na dit eerste dagje buitenspelen!

 

 

De tweede dag

 

  Ook voor dag 2 zijn we mooi op tijd in Raalte en parkeren Kiaatje in het inmiddels bekende straatje. Vandaag staat er een stuk minder wind dan gisteren en ook is er zo af en toe wat zon voorspeld. Wel weet ik nog van de vorige jaren dat dag twee een groot deel door het bos gaat en daardoor niet mijn favoriete dag is. Maar wie weet hebben ze vandaag ook wel een heel nieuwe route…… Samen met alle anderen wachten we op het Sallandse Wandellied om met dag twee te beginnen.

 

Eerst een stukje door Raalte zelf, waar al na drie kilometer gerust kan worden bij een verzorgingshuis. Voor ons zit dat veel te vroeg, maar het is er wel erg gezellig. Daarna gaat het de weilanden in en krijgen we inderdaad een nieuw stukje route voorgeschoteld, maar dat vonden we geen succes: een heel smal paadje langs een sloot, het was echt file lopen en soms stonden we zelfs helemaal stil.

Na een stukje fietspad, waar de lucht zelfs helemaal blauw begon te kleuren gingen we dan toch de bossen in, in colonne heuveltje op en heuveltje af op een smal paadje. Geen echte file hier, maar pffffff in zo'n rij wandelaars lopen is toch cht niks voor mij hoor! Gelukkig zagen we wel wat mooie paddenstoeltjes, dat maakte weer heel wat goed.

 

Hierna werd het wel een stuk beter, we liepen heerlijk door boerenland en konden koffie drinken en naar een rustig toilet bij een biologische boerderij. Etappeplaats Heino was weer reuze gezellig, met draaiorgel en de ontvangst helemaal in het rood. Hier ontmoetten we Appie, Jannie en Linda, Fons en Elly's broer Henk. Later liepen we nog een heel stuk in de buurt van een groep Groentjes uit Zoetermeer.  

 

Bij een allerlaatste rustpost hebben we nog genoten van heerlijk warm herfst-sap met koek en toen moesten de laatste loodjes weer afgelegd worden. We liepen tot twee maal toe Raalte binnen en kwamen nog langs een paar enthousiast bellenblazende dames. Eenmaal terug bij de grote tent bij de start stond GPS stil op 22,5 km, alweer een erg lange dagafstand dus. Maar we waren wel mooi op tijd om van onze high-tea te gaan genieten!

 

  En daar hebben we inderdaad van genoten, een berg zoete en hartige zaligheden op een plateauschaal gestapeld kan je wel aan ons overlaten. Onder het genot van verschillende smaakjes thee hebben we (bijna) alles soldaat gemaakt. Een paar kleine hapjes hebben we meegenomen voor 's avonds bij de koffie. We hebben er verder een rustige avond van gemaakt, GTST gekeken, spullen voor morgen klaargezet en bijtijds naar bed.

 

 

De derde dag

 

Toen we de volgende ochtend wakker werden, voelde Elly zich door een fikse verkoudheid (die haar gisteren ook al parten speelde) z beroerd dat ze besloot die dag thuis te blijven. We hebben even overlegd of ze niet liever helemaal naar huis wilde, maar uiteindelijk koos ze ervoor om de dag in bed te blijven en dan 's middags wel samen met Margriet en mij pannenkoek te gaan eten, zoals we afgesproken hadden.

En zo ging ik vandaag alleen op pad, niet echt leuk, maar ja, ik wilde toch wel graag mijn vier dagen vol maken! Bij de start al een paar bekenden laten weten dat ik alleen zou lopen vandaag en natuurlijk wenste iedereen Elly van harte beterschap! Weer even luisteren naar de Roalter Jongs, de ergste drukte afwachten en dan weer op pad.

 

En ook vandaag bleek er een heel nieuw stuk route in te zitten, en ook stukjes die tegengesteld waren aan andere jaren. Ik vond zeker het begin een verademing na al dat bos van gisteren, we liepen heerlijk door boerenland, ook wel weer over smalle paadjes, maar gelukkig niet zo druk als gisteren. Na ca. 5 km kon ik rusten in Marinheem en daar ben ik even aan de koffie gegaan en heb een kerk van binnen bekeken.  

 

En toen op naar etappeplaats Luttenberg, waar we dit keer van de andere kant naartoe liepen. Dat betekende dat het verrassingslaantje nu vr Luttenberg zat. Dat laantje was dit jaar in middeleeuwse stijl, ze hadden er weer wat moois van gemaakt, inclusief open vuurtjes en een schandpaal. Je kon ook een spelletje hoefijzerwerpen, maar dat heb ik maar aan me voorbij laten gaan.

 

  In Luttenberg zelf liep ik de Groentjes tegen het lijf en die heb ik op de foto even naar Elly laten zwaaien. Daarna liepen we over rustige wegen richting het kanaal en daarlangs ging het verder naar Raalte, inderdaad tegengesteld aan het eerste stuk van voorgaande jaren. En langs dit kanaal zag ik de eerste vliegenzwammen van dit jaar staan! Ik moest er wel helemaal voor onder de struiken kruipen, maar ze staan op de foto!

 

Eenmaal terug in Raalte ben ik snel naar Dalfsen gereden om Elly op te halen, die had er een rustig bed-dagje van gemaakt en voelde zich goed genoeg om mee te gaan pannenkoeken eten. Dat was erg gezellig, de pannenkoeken smaakten prima en we hebben gezellig zitten kletsen met Margriet. Tja, en toen moesten 's avonds de spullen alweer zover mogelijk ingepakt worden, morgen alweer de laatste dag en direct daarna gaan we huiswaarts.

 

 

De vierde dag

 

En zo is dag vier alweer aangebroken, Elly voelt zich goed genoeg om weer mee op pad te gaan, maar we besluiten om voor de 12 km te gaan. Eigenlijk mag je dan pas om 11 uur starten, maar we gaan toch gewoon met de 20km-lopers van start en op de splitsing gaan we dan gewoon de bordjes van de 12 km volgen. Ik heb de route toch in mijn GPS staan, we kunnen hooguit een rust missen, maar zo kunnen we wel vanmiddag een beetje bijtijds naar huis.

 

En dag vier is weer leuk, geen grote veranderingen in de route en vooral de route heen en 's middags weer terug langs het kanaal vind ik fijn lopen. Als we bij de splitsing komen en verder gaan op de 12 km wordt het natuurlijk helemaal stil om ons heen en ik loop daarvan te genieten! Ook hier zien we weer een paar vliegenzwammen en andere mooie paddenstoelen en nu hebben we natuurlijk alle tijd om foto's hiervan te maken.  

 

De rust van de 12km was net open en we konden een bakkie chocolademelk (met slagroom) drinken, op de tweede rust kwamen we al wat meer (snelle) wandelaars van de langere afstanden tegen. Weer langs het kanaal kwamen we onder een grote boog door waar “nog 1 km” op stond en daar wilden we samen met Hans en Thea op de foto. Een medewandelaarster heeft die foto gemaakt en later blijkt dit allemaal gefilmd te zijn en uitgezonden op de plaatselijke TV! Hier kan je het filmpje zien, we staan direct in de eerste minuut.

 

  De intocht was natuurlijk nog erg rustig omdat we zo vroeg waren, maar toch was het al erg gezellig in Raalte. We hebben genoten van de muziek, het neutje met het plakje worst, de living statues en wederom de Roalter Jongs. Op de rode loper werden we genterviewd en gingen we met een grote gouden lijst op de foto.

 

En toen zat het er weer op, afmelden, voor de laatste maal boekje stempelen en nog even feestvieren met een heleboel bekenden. En met wat tijdens deze vier dagen gevleugelde woorden zijn geworden: de Sallandse Wandel4Daagse 2018 is helemaal OPPERDEPOP! Tot een volgende keer!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

     

Dag 1

 

Dag 2

 

Dag 3

 

Dag 4

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!