Het Graafschapspad
van Doesburg naar Zutphen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik heb heerlijk geslapen in de yurt, maar ergens in de nacht is mijn dekbed een beetje gaan glijden en als ik wakker word, heb ik behoorlijk koude voeten. Een blik op de thermometer in de yurt leert me dat het maar 13,5 is! Behoorlijke koude nacht geweest dus. Ik ga me snel even wassen en haal mijn ontbijt uit de koelkast, zo hadden we dat gisteren afgesproken. Ook maak ik op de dijk een paar fotootjes, want de zonsopkomst is al net zo mooi als de zonsondergang gisteren!

 

Met twee kopjes koffie erbij maak ik het ontbijt soldaat en al snel ben ik weer opgewarmd. Ik ruim de yurt een beetje op, ga de emmer omspoelen en pak al m'n spulletjes in. Gastvrouw Tonny is inmiddels ook wakker en ik bedank haar voor de goede zorgen en het leuke verblijf in de yurt. Ik vertel dat ik straks hier weer langs wandel en ze nodigt me spontaan uit voor een bakkie. Daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk!

In Doesburg parkeer ik Kiaatje op een groot parkeerterrein net buiten de betaald-parkeren-zone en al gauw ben ik op het punt waar ik gisteren de route heb verlaten. Het is heerlijk weer en ik geniet van het oude stadje en zet nog diverse mooie geveltjes op de foto. Door een tunneltje met mooi graffiti verlaat ik de stad en ben daarna al gauw op de dijk langs de IJssel. En die zal ik vandaag echt kilometers lang gaan volgen, daar heb ik me echt op verheugd!

 

Het is zeker in het begin schitterend mooi en zonnig weer, maar er komt wel steeds meer sluierbewolking. Die zorgt ervoor dat de wandeltemperatuur prima blijft, maar dat het niet zo super zonnig is. Misschien dat sommige foto's een beetje saai overkomen, maar om te wandelen was het ideaal vandaag! Het is een smal fietspad langs de IJssel waar ik op wandel en dat is alleen opengesteld voor fietsers en wandelaars, heerlijk rustig dus.  

 

Ik geniet met volle teugen van de prachtige omgeveing en de eindeloze uitzichten over zowel de IJssel als de weilanden aan de andere kant. Heel ver in het veld zie ik zelfs een poes op jacht, ik moet heel ver inzoomen om hem op de foto te kunnen zetten! Zo heel vroeg in de ochtend is er nog bijna niemand hier, ik heb de dijk nagenoeg voor mij alleen en ik geniet van de rust en de ruimte.

 

  Na ca. 8 km ben ik weer terug bij de yurt en zoals afgesproken ga ik even een kopje koffie drinken. Tonny en haar partner Hanny zijn druk in de yurt bezig, er is straks een meditatie-sessie. Ik vraag nog hoe lang die meditatie gaat duren, maar dat is toch gauw een uur en nee, daar heb ik geen tijd voor vandaag. Ik houd het dus bij een kopje koffie, waar ik niet voor mag betalen, is ook “van de zaak” en ik bezoek natuurlijk wel even het toilet. Inmiddels is het zulk lekker weer geworden dat m'n jasje aan de rugzak gaat!

 

Ik volg de dijk weer verder, die hier trouwens (vanuit Doesburg al) samen loopt met het Hanzestedenpad. Daarvan heb ik het boekje ook in huis en ik vind de omgeving hier zo mooi, dat ik bang ben dat dat mijn volgende project gaat worden! Dan buigt de route van de IJssel weg, ik ga een ommetje naar Bronkhorst maken. Eerst langs de Bronkhorstermolen en over een graspaadje langs een sloot en een parkje naar het dorpje zelf.

 

Vlak daarvoor is er alweer een “berg” in het landschap, ditmaal de kasteelheuvel Bronkhorst. De route loopt er omheen, maar ik ga natuurlijk toch een kijkje nemen. Best leuk! Boven staat een plaquette van het kasteel en eromheen paaltjes met in grote lijnen de geschiedenis van het dorp. Met behulp van een bankje maak ik weer even een selfie. Vreemd dat de route je hier niet naar toe leidt, vind ik eigenlijk wel een missertje!  

 

Dan kom ik in het gezellige dorpje Bronkhorst zelf terecht. Ik bewonder de kerk, die vanwege een expositie open is en op een gezellig terrasje bij Het Wapen van Bronkhorst ga ik aan de koffie. Natuurlijk maak ik nog meer foto's van dit “ansichtkaartendorpje” en ik bezoek nog een winkeltje met mooie edelstenen. Dan verlaat ik het dorp en zet koers naar het Bronkhorsterveer, waar ik de IJssel mee zal oversteken, maar niet nadat ik een selfie heb gemaakt bij de op zeven na dikste boom van Nederland!

 

  Het veer is een kabelpont, die continu heen en weer vaart, dus ik ben al snel aan de overkant, waar ik tot de ontdekking kom dat ik opeens op de Veluwe ben! Langs twee mooie landgoederen loop ik een stukje evenwijdig met een weg (hier ontmoet ik ook het Trekvogelpad weer), laat Brummen links liggen en ga dan weer een dijk langs de IJssel op. Ook hier een eindeloos lang, smal fietspad, met dit keer de IJssel niet aan de linkerkant, maar aan de rechterkant.

 

Het is wel wat drukker geworden vergeleken met vanmorgen, maar fietsers en wandelaars houden netjes rekening met elkaar. Langs een paar droomhuisjes bereik ik een bocht in het pad en zie ik heeeeeel in de verte een grote brug over de IJssel. Daar zal ik weer oversteken en Zutphen binnen gaan. Maar voor die tijd neem ik eerst nog even een bankjesrust en eet een crackertje. Een paar dames die ik onderweg heb ingehaald komen wat later ook bij het bankje aan en houden me gezelschap.

 

Dan ga ik op voor echt het laatste stukje en via een gemeen lange trap beklim ik de Cortenoeversebrug en heb daarboven prachtig uitzicht op Zutphen en op de IJssel en het pad dat ik net gelopen heb. Aan de andere kant wandel ik wederom langs de IJssel de laatste kilometers naar Zutphen. Eenmaal in de oude binnenstad is het niet ver meer naar de Sint Walburgiskerk, waar ik het pad begonnen ben. En ja hoor, daar staat het mooie portaal weer, en ik zet het opnieuw op de foto, het pad zit erop!!!  

 

Bij het VVV ga ik nog even een stempeltje halen en koop een vingerhoedje als souvenir van deze wandelweek. Op weg naar het station eet ik bij de Subway een halve sub tonijn en op het station heb ik dit keer zonder problemen snel een trein naar Dieren. Daar stap ik over op de bus naar Doesburg en ook dat gaat zonder problemen. In Doesburg kijk ik nog even of die chocolaterie van gisteren nog open is, maar helaas, ik moet het vandaag zonder ijsje stellen! De reis naar huis gaat ook vlot en daar staat Bram me enthousiast op te wachten, de buurvrouw heeft prima voor hem gezorgd en ik ben blij dat ik hem weer terug zie. We missen elkaar toch altijd wel als ik weer eens aan de wandel ben!

Ik heb het deze week geweldig naar m'n zin gehad. Het Graafschapspad is een prachtig pad, heel afwisselend, goed gemarkeerd en met over het algemeen veel rustmogelijkheden. Ook overnachtingsadressen langs het pad zijn gemakkelijk te vinden, en als er geen treinen en zo uitvallen dan is alles ook heel goed met het OV te bereiken. En ik heb daarbij de mazzel gehad dat ik prima weer heb getroffen. Persoonlijk vond ik mijn derde en vijfde dag het mooist, met al die lange wegen door de weilanden en langs de IJssel, maar ook bos- en graspadliefhebbers komen op dit pad aan hun trekken, het is echt van alles wat. Aanrader dus!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!