De Leientocht in Werkhoven

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En ben ik gisteren naar het zuiden afgezakt (Zeeland), vandaag staat het midden van het land op het programma, ik ga de Leientocht in Werkhoven lopen. Deze liep ik al een paar maal eerder en toen is het me uitstekend bevallen. Het is een tocht ten bate van een goed doel: het vernieuwen van het leien dak op de kerk van Werkhoven. Ondanks dit is het geen dure tocht (inschrijfgeld € 3,00) en ik vind het wel een sympathiek doel, op naar Werkhoven dus!

 

Ik arriveer lekker vroeg, we mogen om half acht al starten, en verkeersregelaars wijzen me naar een mooi plekje op een groot grasveld vlak voor de kerk. Snel inschrijven en ik vraag natuurlijk even hoe het met de renovatie van het dak staat. Het blijkt dat ze nu in het stadium van offertes en aanbestedingen zijn, al dat gewandel (en andere activiteiten natuurlijk) heeft dus wel de benodigde gelden opgeleverd, leuk om te horen! En zolang de vrijwilligers er tijd voor hebben en ertoe in staat zijn, gaan ze door met het organiseren van deze tocht, en ook dat is leuk om te horen.

 

En dan ga ik op pad voor de 30 km. Er staat een stuk minder wind dan gisteren en ook de lucht ziet er heel anders uit, geen mooie wolkenluchten maar een prachtige blauwe hemel met een vrolijk zonnetje erin. En niet al te hoge temperaturen, echt weer genieten na al die bloedhete weken! We lopen langs Kasteel Beverweert en iets verderop krijg ik een déjà vu momentje bij een kruising met het Kromme Rijnpad, dat zullen we vandaag nog vaker te zien krijgen, onder andere bij de lage onderdoorgang bij de provinciale weg!  

 

De route is heel gevarieerd vandaag, bos en weilanden, asfaltweggetjes, gras- en gruiswegen, van alles zit erin en net als ik een gras- of gruisweg zat word, gaat het weer over op asfalt! En tijdens deze tocht zie ik toch ook alweer heel veel tekenen van de naderende herfst, zonnestralen die schitterend door de bomen heen schijnen, spinnenwebben in het ochtendzonnetje, hier en daar een paddenstoel en boomgaarden vol met rijpe appeltjes en peertjes, mijn favoriete seizoen laat niet lang meer op zich wachten!

 

  Er zijn drie rusten op de 30 km, waarvan twee maal dezelfde bij een boerderij, waar maar liefst negen!!! jonge katjes rond lopen. Ze zijn totaal niet schuw en lopen gezellig tussen de benen van de wandelaars door, bedelend om een stukje cake. Een nieuwsgierige koe die zowat IN m'n camera kruipt en een kudde biggetjes maken dit toch wel tot een bijzondere rust. De andere rust is bij een Loon- en grondverzetbedrijf, dat bewaakt wordt door honden. Maar gelukkig laten die hun tanden achter tralies blikkeren!

 

Het lopen gaat best lekker, maar op de laatste kilometers krijg ik opeens enorme last van m'n rug. En net op dat stuk moeten we ook nog door een boomgaard met grote stenen op de paden, waardoor het erg hobbelig loopt. Het laatste half uurtje heb ik dan ook niet echt lekker gelopen en ik was eerlijk gezegd blij dat ik er was! Maar dat mag de pret niet drukken, de rest van de tocht heb ik het prima naar m'n zin gehad! Na nog een praatje met bekenden (o.a. Linda, Peter, Marrie, Klaas en Coby gezien vandaag) en een kopje koffie vertrek ik weer tevreden naar huis.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!