Het Smokkelpad vanuit Eede

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Er zijn tegenwoordig geen normale Hollandse zomers meer, geloof ik, het gaat op subtropische zomers lijken! Ook voor dit weekend hadden ze hoge temperaturen voorspeld, dus een vaag plan om de 50 km van de Heinekentocht te gaan lopen heb ik rap laten varen. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om georganiseerd te wandelen en ik ben weer eens in mijn ordner met routes gedoken. En onder het tabblaadje “Zeeland” kwam ik een boekje tegen van het Smokkelpad in Eede!

 

Juist ja, Eede, dat ligt wel weer een eind weg, helemaal op de grens van BelgiŽ (uiteraard op de grens, anders zou er weinig te smokkelen zijn, hŤ). Daarbij kwam dat de weg over de eilanden niet te rijden was, vanwege het Concert at Sea, dus BramBram stuurde me over de snelweg via BelgiŽ en de Liefkenshoektunnel. Ik besloot om om 6 uur te gaan rijden, en dan hopelijk voor de ergste warmte binnen te zijn na de 25 km die in het routeboekje stond.

Uiteraard had ik de route ingetekend voor in m'n GPS, dat vind ik nou eenmaal het gemakkelijkste lopen, maar ik nam het boekje natuurlijk ook mee, er stonden veel wetenswaardigheden in. De rit verliep voorspoedig, tot ik opeens van de weg afgestuurd werd vanwege een ongeluk, waardoor de weg helemaal afgesloten was. En dus moest ik toch verder over de eilanden en verderop via de Westerscheldetunnel naar Zeeuws-Vlaanderen. Enfin, het werd allemaal wat later dan verwacht en zo kon ik pas om 08.30 op pad. De hitte ontlopen zou dus niet helemaal gaan lukken……..

 

Een parkeerplaatsje bij de start was snel gevonden en de route begon gelijk al leuk op het Koningin Wilhelminaplein. Hier keerde Koningin Wilhelmina na de Tweede Wereldoorlog terug in Nederland. De grens werd toen gemarkeerd met een witte meelstreep. Van die meelstreep wist ik door de documentaireserie “Wilhelmina”, die dat uitgebreid liet zien, maar dat dat in Eede was heb ik nooit geweten. In gedachten zie ik de nagespeelde scene terwijl ik een paar fotootjes maak van de monumenten die hier staan. Weer wat geleerd!  

 

Ietsje verderop kom ik langs een Luchtwachttoren, die deel uitmaakte van een waarschuwingssysteem tijdens de Koude Oorlog. Het lijkt op een uitkijktoren, maar de toegang is hermetisch afgesloten, ik kan en mag er dus niet op. Jammer, ik hou wel van uitkijktorens! Ik wandel verder over het Dorpsplein langs de kerk en kom voor de eerste maal vandaag bij de Belgisch-Nederlandse grens. Natuurlijk vereeuwig ik de grenspaal en wandel dan BelgiŽ binnen.

Ik kom door de Fortuinstraat en over het Fortuinpad, die hun naam te danken hebben aan het vele geld dat hier met het smokkelen (illegaal) werd verdiend. Het Fortuinpad loopt midden tussen de weilanden door, maar al gauw ben ik weer op asfalt en ga een lange weg (weer terug in Nederland) volgen. Gelukkig is het zo vroeg op de ochtend nog lekker koel, want schaduw is hier ver te zoeken. Ik zie een richtingaanwijzer staan naar Middelburg, vreemd, Middelburg ligt toch op Walcheren???

 

  Maar als ik verder wandel wordt dit raadsel vanzelf opgelost, ik steek de grens weer over en kom terecht in Middelburg, BelgiŽ! Bij de grens zit een restaurantje, maar zoals ik al verwacht had is dat nu nog dicht. De route maakt hier een heen-en-weertje alleen om bij deze rustplaats te komen en dus wandel ik ook weer terug en ga even verderop de Krakeelweg op. Die schijnt zijn naam te danken te hebben aan een ruzie tussen Onze Lieve Vrouwe en de Duivel. Echt een leuk boekje, dat routeboekje!

 

Er is best veel schaduw op deze weg en hoewel het nog niet Ťcht warm is, vind ik dat toch wel lekker. Wel vind ik het jammer dat ik mijn koffie gemist heb en ik ben dan ook blij als ik bij een benzinestation aankom dat open is en waar ze koffie verkopen. Lekker even mee in het gras gezeten, een koffiepicknick zeg maar, en ook een stempeltje gebietst voor in mijn wandelboekje.

Ik wandel verder door de polder “de Biezen”, genoemd naar de moerasachtige streek die hier oorspronkelijk in de middeleeuwen lag. Ik kom langs fruitteeltbedrijven en verderop geniet ik van het uitzicht over eindeloze vlasakkkers. Het is echt weer een route die ik geweldig vind, en en passant kan ik ook weer ergens een selfie maken met nummer 17. En woont Anky van Grunsven daar soms in dat huis met dat paardenbeeldje?

 

Na verloop van tijd kom ik bij een tweede rustmogelijkheid, Pannekoekenhuis Het Krekeltje, en deze is wel open. Ik moet wel even wachten tot al “het vee” van de bijbehorende kinderboerderij is overgestoken..... Dan kan ik heerlijk op een beschaduwd terras aan de koffie, en op het toilet kan ik me een beetje opfrissen, want het is nu toch wel warm aan het worden. Jammer genoeg toch te laat van start gegaan vanmorgen, maar ja, dat was overmacht!  

 

Na de koffie kom ik al vrij snel weer bij de grens en ga bij Moershoofde (helaas geen plaatsnaambord gezien) BelgiŽ weer binnen. Dat BelgiŽ nog steeds in de race is tijdens het WK is overigens duidelijk zichtbaar, overal hangt de Belgische driekleur! Na Moershoofde kom ik bij het Leopoldskanaal in Sint Laureins en daar krijg ik een enorm dťjŗ vu! Ik ben al eerder bij dit kanaal geweest, ik denk tijdens mijn tweedaags tripje naar Hulst en Nieuw-Namen!

Ik mag het Leopoldskanaal een heel stuk gaan volgen over een onverhard pad, dat gelukkig wel omzoomd wordt door hoge bomen, zodat er veel schaduw is. Het water in het kanaal staat heel erg laag, ook hier behoorlijk droog dus. Ik kom uit bij een Baileybrug en daar staat een bankje heel aanlokkelijk op een heerlijk schaduwplekje en prompt las ik een bankjesrust in, een snelheidsrecord wordt het vandaag toch niet!

 

  Ik lees wat informatie over de brug, drink een beetje limonade en eet een energiereepje. Dan steek ik via de brug het kanaal over en ga aan de andere kant een heel stuk dwars door de weilanden evenwijdig aan de grens lopen. Dit is wel even afzien, lang hobbelig gras om over te wandelen en in de volle zon. Even verderop ga ik de grens weer over (ik weet af en toe echt niet meer of ik nou in NL of in B ben) en daar komen gelukkig weer wat meer schaduwplekjes.

 

Nog een stukje langs het kanaal en dan kom ik bij het Grenspad en blijkbaar was ik dus in Nederland, want ik ga nu BelgiŽ weer binnen. Pfffff, ik zou geen goede smokkelaar zijn geloof ik, kwam met m'n boter en tabak vast het in verkeerde land terecht…….. Dan kom ik wťťr bij het kanaal, beetje vreemd lusje dit, maar na een stukje langs een provinciale weg ga ik dan definitief Nederland weer binnen en word welkom geheten in grensdorp Eede.

Vlak voor ik terug ben bij Kiaatje kom ik langs een snackbar en daar op het terras geniet ik van een heerlijk vanille-ijsje. Nog even naar het toilet, en dan kan ik de lange weg naar huis weer aanvangen. Nu rijd ik wel door de Liefkenshoektunnel (die een euro duurder blijkt te zijn dan de Westerscheldetunnel) en ook de snelweg is gewoon helemaal vrij. Lekker met de airco aan en na ca. 2 uurtjes ben ik weer terug in Rozenburg. Ondanks de warmte heb ik een geweldige dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!