Groene Wissel
Hardinxveld-Giessendam: Tiendwegen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na die warme, broeierig dag van de Jubileumtocht van de RWV werd het in de week daarna een stuk koeler. Op dinsdag had ik dan ook wel weer zin om aan de wandel te gaan en een Groene Wissel was gauw uitgezocht. Het werd Groene Wissel nummer 144 in Hardinxveld-Giessendam. Niet al te ver uit de buurt, want op dinsdag ga ik altijd 's morgens vroeg eerst naar de sportschool. De routebeschrijving zegt er het volgende over:

 

Hardinxveld-Giessendam Tiendwegen Een tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg. In Nederland zijn er ongeveer 55 van bekend, deze bevinden zich allemaal in het rivierengebied van Midden-Nederland en liggen meestal binnen een kilometer afstand van een rivier en lopen daar parallel aan. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat deze historische tiendwegen (aangelegd tussen 1100 en 1500) een functie in de waterbeheersing hebben gehad. Over de oorsprong van de naam Tiendweg zijn de meningen nogal uiteenlopend. Deze route voert over enkele fraaie, onverharde Tiendwegen ten noorden van de Boven Merwede. Bedenk dat Tiendwegen lang en recht zijn en de wegen daartussen ook. M.a.w. een wandelroute met veel rechte stukken en daar moet u wel van houden….

 

Nou, ik hou wel van lange rechte stukken en ik heb dan ook heerlijk gewandeld, ondanks dat de tiendwegen natuurlijk vaak uit onverharde paden bestaan. Rusten kon ik ook, in Giessen-Oudekerk aan een leuk tafeltje in het midden van het dorp en in Giessenburg genoot ik in een cafeetje van een lekkere koffie met appelgebak. Ik liep ook een stukje van een ander wandelpad: het Pelgrimspad, wie weet leuk voor ooit een nieuw project!  

 

De route eindigde in Hardinxveld-Giessendam met een ommetje door het dorp, langs de kerk, een oud sluisje en een mooie oude grenspaal. Na 20 kilometertjes was ik weer terug bij Kiaatje en bij het wegrijden van de parkeerplaats moest ik voorrang verlenen aan een fietser en dat bleek clubgenoot Arjan te zijn! Zonder het te weten was ik vlak langs zijn huis gelopen, volgende keer kom ik een bakkie doen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!