Groene Wissel
Hoorn: Koggenland

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor de zondag van dit weekend werd in het zuiden warm en bewolkt weer voorspeld en voor het noorden warm en zonnig weer. Nou, ik kan weliswaar niet zo goed tegen de warmte, maar voor de foto's vind ik een zonnetje altijd wel fijn, dus ik koos toch voor het noorden. Ik ging op zoek naar een niet al te lange afstand en kwam terecht bij een Groene Wissel vanuit Hoorn, van ca. 20 km. Leuk, Hoorn daar ben ik nog nooit geweest!

 

Als ik de commentaren bij de tocht lees, blijkt dat je de route eigenlijk beter andersom kunt lopen dan beschreven staat. Dan heb je in het begin een saai stuk langs de snelweg en het stuk door het oude centrum van Hoorn (waar natuurlijk genoeg terrasjes zijn om gezellig na te bieren) zit dan aan het eind. En met de GPS-track is het natuurlijk geen enkel probleem om “tegen de route in” te lopen.

 

De gemeentenaam Koggenland refereert aan de historische Kogge uit de middeleeuwen. Zo'n kogge bestond meestal uit 4 of 5 dorpen en was een rechtsgebied. Deze wandeling gaat door de polders van dat oude cultuurlandschap tussen de dorpen hier. Onderweg komt u langs weidevogelreservaat Leekerlanden. Eerst maakt u een prachtige wandeling door het historische stadsdeel van Hoorn en over de dijk langs het IJsselmeer. Om u niet onaangenaam te verrassen; tijdens het laatste deel van deze wandeling wandelt u ruim 1,5 km langs een autosnelweg. Onderweg komt u geen horeca tegen.

 

En zo vertrek ik weer lekker vroeg (om half zes) uit Rozenburg en ben rond zeven uur in Hoorn. Ik parkeer Kiaatje bij het station, daar is het na twaalven betaald parkeren, maar tegenwoordig heb ik Yellowbrick, dat werkt ideaal! Ik start nu al de transactie in de app en dan gaat ie automatisch om 12 uur rekenen, daar heb ik dus geen omkijken meer naar. Het is zo vroeg in de ochtend nog uitgesproken fris, en ik ben blij dat ik toch m'n dunne windstopperjasje bij me heb!

 

Dan ga ik op pad, eerst een stukje door Hoorn, dan door een parkje en daarna op weg naar de snelweg, die ik eerst over moet steken en dan een heel stuk erlangs. En ja hoor, deze kant op is dat helemaal niet zo erg, je bent nog fit en ik vergelijk het maar het die beroemde rijstebrijberg, die moet je eerst door vr je in Luilekkerland komt. En dat komt snel genoeg, na zo'n drie vier kilometertjes loop ik al heerlijk in de polders.  

 

De route is weer echt op m'n lijf geschreven, rustige asfaltweggetjes en fietspaden door eindeloze polders, overal koeien in de weilanden, eendjes die met kleintjes rondzwemmen, ganzen die overvliegen en af en toe een andere eenzame wandelaar om een praatje mee te maken. Ik las een bankjesrust bij een watertje in en later kom ik door leuke dorpjes als Bobeldijk en Berkhout. Kortom: ik geniet, en de temperatuur is door het stevige windje dat er staat heel goed te harden!

 

  Dan gaat het Hoorn weer binnen en via een gruispaadje achter een woonwijk langs (gelukkig niet door de wijk heen) kom ik op de dijk van het IJsselmeer te lopen. Die ga ik een heel eind volgen, met schitterend zicht op Hoorn. Langs het pad staan een aantal kunstwerken en er is een strandje waar mensen lekker aan het zwemmen zijn. Aan het eind van de dijk kom ik bij haven van Hoorn uit en daarmee ook in het oude centrum.

 

En ja hoor, ik heb het precies goed uitgekiend, alle terrassen zijn inmiddels open en het is gezellig druk, zonder echt onwijs druk te zijn. Op een lekker beschaduwd terras met zicht op een paar oude schepen ga ik heerlijk aan de koffie en daarna wandel ik in slentertempo verder. Schitterende panden, mooie gevelsteentjes, een gezellig oud plein, kerken natuurlijk, ik kom ogen te kort. Als ik een ijssalon ontdek, wil ik eigenlijk een ijsje van twee bolletjes bestellen, maar dan gaan ze vlak voor m'n neus zulke heerlijke ijscoupes klaar staan maken, dat ik direct overstag ga en al gauw zit ik te smullen van een grote Dame Blanche.

 

Ik wandel weer verder, door nog meer mooie straatjes en langs nog meer mooie pandjes, enfin, bekijk m'n foto-album maar, het is teveel om op te noemen. Zo ongemerkt is het zowat een echte stadswandeling geworden! Dan verlaat ik het centrum en ga weer richting het station, langs nog een grote kruittoren, en dan loop ik even verkeerd. En daar heb ik beslist geen spijt van, wamt ik kom in twee prachtige oude hofjes terecht! Ik beschouw het maar als een soort bonus, hartstikke leuk!  

 

Dan ben ik weer bij Kiaatje, die helaas in de volle zon staat. Bij het station haal ik een koffie verkeerd voor onderweg, ik stop de parkeertransactie op m'n app en met de airco op volle toeren vertrek ik richting huis. Niet rechtstreeks, nu ik toch hier in de buurt ben, rijd ik via m'n favoriete dijk Enkhuizen-Lelystad. Zo heb ik er al met al een heerlijk dagje uit van gemaakt!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!