Rondje Spakenburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Op zaterdag de 26e mei stond het Rondje Spakenburg op mijn programma. Het beloofde weer een erg warme dag te worden en ik zag dat de 40 km om 7 uur mocht starten en de 25 km om 8 uur. Ik heb er maar eens een telefoontje aan gewaagd en gevraagd of ik in verband met de warmte op de 25 km ook om 7 uur mocht starten. Dat was geen probleem werd me verzekerd, alleen liep ik het risico dat een drink/stempelpost nog niet open zou zijn. Nou, daar kan ik wel mee leven, ik heb toch altijd zelf drinken bij me!

 

En zo toog ik weer eens voor dag en dauw naar Spakenburg, onderweg genietend van een prachtige zonsopkomst. Ruim op tijd arriveerde ik bij de start, waar ik Kiaatje op een plekje probeerde te zetten waar 's middags geen zon zou zijn. En hoewel het kompas in m'n hoofd het nog wel eens laat afweten, is dat dit keer uitstekend gelukt. De inschrijving ging een beetje haperend, maar ik was toch vrij snel ingeschreven en in het bezit van de routebeschrijving van de 25 km ging ik iets na zevenen op pad.

Al direct bleek dat de route heel anders liep dan de andere twee keer dat ik hier gelopen heb. Geen rondje door Spakenburg dit keer, nee we gingen gelijk de eindeloze polders in. Genieten met een hele grote G dus. En in de ochtendkoelte is het nog heerlijk wandelen, ik prijs mezelf gelukkig dat ik om 7 uur mocht starten! Wel vraag ik me af of de eerste rustpost wel open zal zijn, daar staat een tijd bij van 09.00, maar helaas geen afstand, dus dat zegt niet zoveel.

 

Na verloop van tijd kom ik op een bekend punt van de route van voorgaande jaren, ik ben bij de brug over de Eem, Eembrugge om precies te zijn. Hier arriveren de eerste deelnemers aan een viswedstrijd en op de weg zijn dan ook borden geplaatst dat men op moet letten voor wandelaars. Keurig geregeld en och, vissers en wandelaars kunnen over het algemeen wel met elkaar overweg. Natuurlijk maak ik een fotootje van de brug voor ik verder wandel over de weg langs het water.  

 

Niet erg lang daarna is daar de eerste rust en ja hoor, hoewel ik een half uur te vroeg ben zijn er toch mensen aanwezig, en twee honden die uitgebreid geknuffeld willen worden. De koffie is echter nog niet gezet, dus in plaats daarvan neem ik eens een keertje een blikje sinas. Veel drinken met dit warme weer is het devies. M'n dunne windstopperjasje gaat hier ook definitief de rugzak in en ik smeer mezelf nog even in tegen de zonnebrand.

Het gaat weer verder door de polders, ik zie ergens een hele zwanenfamilie in het gras liggen, die me rustig laten fotograferen, maar me ondertussen wel goed in de gaten houden! Dan komt er een stukje door nieuwbouwwijken van Amersfoort en dat kan me niet zo bekoren. Als ik nieuwbouw wil zien, kan ik net zo goed thuis aan de wandel gaan! Het enige voordeel is dat je hier een beetje aan de schaduwkant van de huizen kunt gaan lopen.

 

  Dan verlaten we gelukkig Amersfoort weer, steken de snelweg over en gaan richting Zevenhuizen. Dit is geen zelfstandig dorp (meer), er staat een wit plaatsnaambord, en het bestaat voornamelijk uit een lange rechte weg met aan weerszijden mooie stulpjes. Helemaal aan het eind is daar de tweede rust, bij een Landwinkel en hier ga ik wel uitgebreid aan de koffie, met voor de verandering eens een bokkenpoot erbij. Hoewel lastig eten is ie wel hartstikke lekker!

 

Ietsje verderop staat daar opeens de drink/stempelpost waarover ze me al verteld hadden. Jammer dat die zo dicht op de rust zit, en ik heb een beetje medelijden met de mensen die de post bemannen, die staan daar in the middle of nowhere in de volle zon zonder een greintje schaduw! Enfin, ik neem wel een bekertje koud water en wens ze veel succes. De route gaat verder over een prachtig fietspad met aan beide zijden vrolijke bloemen. In een bocht gaan we rechtdoor een graspad op en verderop over een sluisje naar weer een ander fietspad.

Daar zie ik in de verte een heleboel volk op de been en ik vermoed dat dat de (hard)lopers zijn van het Rondje Eemmeer dat hier vandaag gelopen wordt. Em ja hoor, ik beland midden tussen de hardlopers, die hier een stukje heen en weer rennen. Ik heb echt met ze te doen in die warmte en veel van hen gaan dan ook regelmatig in wandelpas. Ik blijf zoveel mogelijk rechts lopen zodat ze me kunnen inhalen, op die manier hebben we bijna geen last van elkaar. En het zijn duidelijk de staartlopers waar ik tussen loop, de grote meute is allang voorbij.

 

Bij de Eem aangekomen gaan de hardlopers naar rechts en de wandelaars naar links. Er staat en waterpost en ik krijg ook een bekertje aangeboden, lekker! Ik vraag welke afstand ze lopen en het blijkt dat de langste afstand vandaag 50!!! km is. Pfffffff, ik moet er niet aan denken om in deze warmte 50 km te gaan rennen, 25 km wandelen vind ik meer dan genoeg! Ik wens ze allemaal veel succes en vervolg mijn weg langs de Eem.  

 

Ik kom langs een tankversperring ui de 2e Wereldoorlog en zie langzamerhand Spakenburg dichterbij komen. Ben ik echt wel blij om, want het begint nu toch knap warm te worden! Dan bereik ik de haven en kan het bekende beeldje van Koningin Wilhelmina op de foto zetten. Ik vind het wel jammer dat we niet helemaal langs de oude havens lopen, geen Onedinline-plaatjes dit keer. En ik vind het te warm om er zelf nog een stukje aan vast te plakken.

Ik kom op de markt en wil daar het oorlogsmonument op de foto zetten, en daar zit een man op een heerlijk beschaduwd bankje van een ijsje te genieten. Hij wijst me waar hij dat ijsje vandaan heeft en al snel heb ik zelf ook een overheerlijk ijsje van twee bolletjes (vanille en banaan). Ik zoek ook een bankje uit en ga er even heerlijk van genieten, ik hoef hier tenslotte nog maar zo'n twee en een halve kilometer!

 

  En die laatste twee en een halve kilometer kan ik gelukkig heel veel in de schaduw lopen. Het is zo'n beetje hetzelfde stuk route dat we anders in het begin hadden en zo kom ik ook langs molen de Hoop. Daar wordt door de brandweer een heus waterballet voor de jeugd verzorgd, ik zie diverse kinderen met een brandspuit in hun handen en ik maak maar een beetje een omtrekkende beweging, zo'n koude plens water op m'n lijf zie ik nou niet echt zitten!

 

Nog een laatste stuk langs het water, met een mooie terugblik op de kerktoren en dan ben ik weer terug bij het sportpark waar de start/finish is. Ik meld me tevreden af, ik heb het een leuke tocht gevonden, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik de vorige route mooier vond. Ik loop Rob nog tegen het lijf en maak her en der nog een praatje. Dan bedank ik de medewerkers voor de leuke tocht en keer tevreden weer huiswaarts. Fijne dag geweest en fijn dat ik eerder mocht starten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!