Groene Wissel Vijfheerenlanden
vanuit Lexmond

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het weekend na de Kennedymars van Hilversum hadden we van de RWV ons Wandelweekend en daar ben ik druk in de weer geweest met foto's maken. Daarbij heb ik wel een paar rondjes van het parcours gelopen, maar dat schaar ik niet onder een officiële wandeling natuurlijk. De week daarna was het behoorlijk warm weer, maar ook iedere dag regenachtig waarbij er ook onweer voorspeld werd. En daar ben ik niet dol op……

 

Maar zo tegen het weekend begon het toch aardig te kriebelen, ik wilde er weer op uit! In verband met de warmte besloot ik de afstanden wat korter te houden en lekker vroeg in de ochtend te starten. Voor de vrijdag koos ik een Groene Wissel uit in de Vijfheerenlanden, vanuit Lexmond van 18 km (bleek later uit te komen op 19 km). In de Vijfheerenlanden zijn meerdere Groene Wissels uitgezet, ik liep er al één vanuit Arkel, toen was het bitter koud. Vandaag zou anders worden!

Rond 7 uur parkeerde ik Kiaatje midden in Lexmond voor de deur van de plaatselijke bakker, ik had gelezen dat daar een koffiehoekje zou zijn, dus dan kan ik aan de finish aan de koffie. En ik heb het weer geweldig naar m'n zin gehad, het was een hele mooie, gevarieerde route. De routebeschrijving zegt er dit over:

 

De Vijfheerenlanden ligt in het oosten van Zuid-Holland. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Deze route gaat een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna volgen een paar graskaden en rustige asfaltweggetjes naar de flora- en faunarijke Bolgerijse griendbossen, het grootste griendboscomplex van Europa! Hierin maakt u een superavontuurlijk tochtje, hét hoogtepunt in deze route. Over graslandranden en veepaden gaat u op weg naar het drie kilometer lange boerenlintdorp Hei- en Boeicop. Daar wandelt u dwars doorheen en treft hier u ook de enige onderweg-horeca. Na de talloze prachtige boerderijen van dit streng gelovige dorp kuiert u over een landweg door polders en langs natuurreservaatje Scharperswijk weer naar Lexmond. De route gaat voor ruim de helft over verharde paden en wegen, de meeste daarvan zijn doorgaans rustig.

 

Het was een mooie mix van verhard en onverhard, het stukje door de Bolgerijse Grienden was erg leuk en verderop bij een camping moest ik mezelf een weg banen door kniehoge grashalmen. In de grienden hield ik mijn voeten niet droog, door de regen van de laatste dagen en de dauw van de nacht was het gras erg nat. In het hoge gras hebben vast de nodige beesten gezeten, want ik hield er een paar stevige (en jeukende) bulten op m'n kuiten aan over.  

 

Net voor de ergste warmte was ik weer terug in Lexmond, waar Kiaatje in de volle zon stond en waar ik bij de bakker inderdaad van een kopje koffie kon genieten. En dan sta je daar in een bakkerswinkel vol met zaligheden, zie daar maar eens weerstand aan te bieden! Dat kan ik dus niet en zo heb ik heerlijk zitten smullen van een stuk bosvruchten-kwark-taart. Ik heb weer heerlijk gewandeld vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!