De Fruitbloesemtocht in Leerdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Extraatjes in de wandelkalender, buiten de weekendtochten om, zijn altijd de Fruitbloesemtocht en de Fruitoogsttocht van wsv Prins Bernhard, beide georganiseerd op woensdag. De Fruitoogsttocht is in september en de Fruitbloesemtocht in april. En deze 18e april was het weer zover. Na een lente die maar niet op gang wilde komen, en een flinke uitsmijter van Koning Winter, begon het er deze week dan toch op te lijken. Ook deze woensdag werd er mooi weer en volop zon voorspeld.

 

En zo toog ik dus weer eens richting Leerdam, om bij Papendrecht in een enorme file terecht te komen. Het lijkt wel of die files 's morgens steeds langer gaan duren en 's middags steeds vroeger op gang komen! Maar ik was toch nog redelijk bijtijds bij de start en vond nog een parkeerplekje vlakbij. Snel ingeschreven en m'n boekje alvast laten stempelen en toen op pad, de zonovergoten Betuwe in.

En wat heb ik lopen genieten vandaag! De lente lijkt opeens geëxplodeerd in duizenden tinten geel en daartussendoor de volop bloeiende bloesembomen, het was een genot voor het oog. Parcoursbouwer Theo had er ook alles aan gedaan om ons langs zoveel mogelijk boomgaarden te sturen, zodat de tocht zijn naam alle eer aandeed. De meeste stukjes in de route kende ik wel al, maar alles was weer eens op een andere manier aan elkaar geknoopt en dan lijkt het toch weer anders.

 

Zo kwamen we ook weer door Acquoy en daar heb ik bij de scheve toren even het kerkhof bezocht om het graf van mevrouw Cornelia Pisa op de foto te zetten. Toch een wonderlijk toeval dat juist iemand met die naam naast die enorm scheve toren ligt begraven! Ietsje verderop was de rust bij Tapperij Lingezicht, maar daar vond ik het erg druk en ik vond het ook een beetje vroeg in de route.  

 

En dus ben ik doorgelopen, langs de Linge, waar schitterende bloesemboompjes te bewonderen waren, richting Rhenoy. Daar zit een snackbar, Route 88 genaamd, die normaal gesproken pas om 12 uur open gaat. Maar zie, ook de uitbater was aangestoken door het mooie weer en had de tent al eerder opengegooid. En zo streek ik buiten aan een tafeltje neer om in alle rust (naast mij zat er nog één andere wandelaarster) van een kopje koffie te genieten.

Hierna ging de 25 km een klein lusje maken door Rhenoy, en daarna volgden er vele rustige (nou ja, rustig, de Betuwe werd vandaag overspoeld door een grijze golf op E-bikes) wegen en fietspaden in de omgeving van de Linge. Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat we die rivier vandaag overgestoken zijn. Uiteindelijk kwamen we voor de tweede keer terecht in Acquoy, waar het nu bij Lingezicht een stuk rustiger was en ik heerlijk op het terras van een kopje koffie heb zitten genieten.

 

  Natuurlijk zet ik de prachtige bloesemboompjes op de foto, en dankzij het water van de Linge op de achtergrond lukt met me ook om een paar close-ups te maken met een mooie rustige achtergrond. Dan op voor het laatste stukje van ca. 5 km, langs de manege die ik ken van de Kennedymars hier en uiteindelijk kan ik het bekende plaatje maken van het mooie witte gemaaltje. Op de laatste weg naar Leerdam zie ik dat het zo warm is geworden dat het teer van een net aangelegd stuk asfalt aan het smelten is! Bijzonder, en dat op 18 april……..

 

De laatste loodjes gaan via de mooie oude Zuidwal en langs de molen, dan nog even het straatje door en ik ben weer terug in het startbureau. Het is op het laatst echt behoorlijk warm geweest, daar moet iedereen weer even aan wennen, blijkt wel uit de reacties. Ik drink in het startbureau een ijskoud druivensapje en complimenteer de medewerkers met een prachtige tocht. Het aantal deelnemers blijkt vandaag 284 geweest te zijn, prima voor een doordeweekse dag, en ik weet zeker dat die andere 283 er net zo van hebben genoten als ik, het was TOP!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!