Groene Wissel Vijfheerenlanden
in Arkel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik merkte aan mezelf dat ik de laatste tijd best wel veel van mezelf gevregd had en besloot het dit weekend even rustig aan te doen. Zaterdag nam ik een hele dag rust, maar op zondag wilde ik toch een klein tochtje lopen, temeer daar buiten het zonnetje heerlijk scheen. Ik ging weer eens op zoek naar een Groene Wissel en kwam een mooie tegen van Arkel in de Vijfheerenlanden van ca. 14 km.


De routebeschrijving zegt er het volgende over:

De Vijfheerenlanden ligt in het oosten van Zuid-Holland. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een moza´ek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden.

Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Deze route is speciaal ontwikkeld voor wandelaars die van een open polderlandschap houden en er geen liefhebber van zijn om na een langdurige regenperiode kilometerslang over kletsnatte graspaden en door zompige weilanden te lopen soppen. De route gaat, op een graspad van anderhalve kilometer na, over verharde paden en wegen. Dat zijn doorgaans rustige binnendoorwegen en fietspaden, de wat drukkere wegen zijn voorzien van brede grasbermen. Alleen in Arkel komt u langs een cafetaria, onderweg komt u geen horecagelegenheden tegen.

 

Arkel is ook niet zo heel erg ver weg, nog geen uur rijden en omdat ze heel erg koud weer hadden voorspeld, besloot ik om pas om een uur of 11 te gaan rijden, dan zou ik op het warmste deel van de dag wandelen. Nou, en dat was maar goed ook, want zelfs nu midden op de dag was het bere- en berekoud! De zon scheen weliswaar, maar de snerpende oostenwind blies met een kracht van 6 over de vlakke polders.

 

Vooral de stukken dat ik tegen de wind in liep waren bar en boos, maar dan had je wel het voordeel dat je hard moest werken en jezelf nog een beetje warm liep. Als de wind van opzij kwam, vroren zowat m'n oren van m'n hoofd en af en toe heb ik dan ook met capuchon op gelopen. Gelukkig was het wel een schitterende omgeving, zodat ik toch wel heb lopen genieten! De route was zoals al uit de beschrijving bleek, grotendeels verhard en een enkel graspad was prima te belopen.  

 

Wel had ik bij het uitzoeken van de route gelet op de windrichting, zodat ik in het eerste stuk de wind tegen zou hebben en op het eind de wind mee. Dat lukte prima, de laatste drie kilometer liep ik evenwijdig met de spoorlijn en met het stevige windje in de rug vloog ik over het parcours. Na een kleine drie uurtjes was ik terug bij het stationnetje van Arkel, waar Kiaatje weer braaf stond te wachten.

Hoewel erg koud, heb ik het toch naar m'n zin gehad. Er schijnen vijf Groene Wissels in de Vijfheerenlanden te zijn, dus ik ben vast van plan om de andere vier ook te gaan lopen, want de omgeving hier is weer op m'n lijf geschreven!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!