De Wintertocht in Oud-Vossemeer

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tja, 27 en 28 januari was er de Rhoonse Griendentocht van m'n eigenste RWV…… maar er was op zaterdag ook een Wintertocht op Tholen, een eiland wat nou eenmaal m'n hart heeft gestolen. Dilemma dus! Gelukkig had ik geen “dienst” bij de RWV en zo heb ik toch besloten om op zaterdag naar Tholen te gaan en op zondag in Rhoon te gaan lopen. En zo vertrok ik zaterdagochtend vroeg naar Zeeland.

 

Helaas was ik niet snugger genoeg geweest om even op vanAnaarBeter.nl te kijken en zo kwam ik er pas vrij laat achter dat de A29 afgesloten was! Had ik dat eerder geweten dan was ik over de eilanden gegaan, maar nu werd ik zo'n beetje via Breda gestuurd. Enfin, ik blijk dus niet alleen met de NS pech te hebben…… Gelukkig bleef de schade beperkt tot een half uurtje vertraging en was ik toch nog redelijk op tijd in Oud-Vossemeer.

Het startbureau was in de Vossenkuil, welbekend natuurlijk van de Zevendorpentocht die hier altijd in juli wordt gehouden. Ik was snel ingeschreven en een blik op de routebeschrijving leerde dat er op de 25 km drie rusten zouden zitten, de eerste bij Tholense Boys, ook al bekend van de Zevendorpentocht. Na een toiletbezoekje en wat foldertjes gestrooid te hebben ging ik dan op pad.

 

Na een klein stukje dorp, waar ik een bijna-naamgenoot modezaak en een mooie miniatuurmolen fotografeerde kwamen we zowaar op een modderpaadje terecht! Onverharde modderpaden op Tholen, het moet toch niet gekker worden! Gelukkig ging het hierna al gauw weer over asfalt en kon ik gaan genieten van eindeloze polderwegen en weidse uitzichten. En het was heerlijk wandelweer, alleen stond er weer een fikse wind.  

 

Na ruim een uur was daar inderdaad de eerste rust bij de bekende voetbalclub en ik heb heerlijk even van een bakkie koffie zitten genieten. Daarna ging het weer verder, eerst door het dorpje (of was dat nou een stadje??) Tholen heen en daarna langs het haventje. Dan is daar de splitsing van de 25 km en blijkt dat we Tholen verlaten en over één van de grote witte bruggen Noord-Brabant intrekken.

Ook dat is geen onbekend gebied voor mij, we gaan richting Lepelstraat en daar loop ik weer te lachen om de leuke straatnamen die je hier tegenkomt, zoals Kijkuit, Hemelweg, Blindenstraat en Vagevuur. Ook fotografeer ik een huis met wel honderd vogelhuisjes aan de muur en zie dat sommige huizen al versierd zijn met carnavalsbeelden. En dan vlak voor we Lepelstraat binnengaan breekt de zon door de wolken!

In Lepelstraat is na 13,5 km de tweede rust, wederom bij een voetbalvereniging, de Lepelstraatse Boys, die hun clubhuis delen met de Marjola Girls, jaja, de tijd dat voetbal alleen voor mannen is ligt allang achter ons! Na een kopje koffie vertrek ik weer voor het volgende stuk en dit blijkt wel het allermooiste deel van de route te zijn, prachtige lange wegen, grandioze uitzichten en dat alles overgoten door een inmiddels uitbundig schijnend zonnetje, ik geniet!

 

  Na verloop van tijd komen we langs het Rijn-Schelde kanaal te lopen, op weg naar de volgende brug. Dat gaat over een schapenpaadje vlak langs het water en dwars door een kudde grazende schapen heen. Eentje poseert er heel mooi voor m'n camera met de grote brug op de achtergrond. Vlak voor we de brug overgaan is daar nog een derde rust, alweer bij een voetbalvereniging, maar de naam ben ik vergeten……..

 

En dan op pad voor het laatste stuk, als ik weer buiten kom, blijkt dat de zon helemaal is verdwenen en dat het ronduit guur is geworden. Ook de wind is enorm aangewakkerd en die blijken we pal tegen te hebben tijdens de klim de brug op. Poe, poe, op deze manier zit het venijn wel in de staart, ik word zowat de brug afgeblazen! Maar als je dan eenmaal de brug over bent is het nog maar een klein stukje en dan lopen we oud-Vossemeer binnen. Het startbureau blijkt helemaal in beslag genomen te zijn door de carnavalsvereniging, en we moeten ons in een klein hoekje afmelden. Ik bedank de medewerkers voor de prachtige tocht en de prima bepijling, ik heb het geweldig naar m'n zin gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!