De Berentocht in Beerse
BelgiŽ

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Toen ik op 1e kerstdag in Opwijk de Kersttocht liep, zag ik daar een folder liggen van de Berentocht, van wandelclub 't Beerke in Beerse. Nou, iedereen weet wel dat ik een zwak voor beren heb, dus deze tocht kwam met dikke letters in m'n agenda te staan voor zondag 14 januari! Mooi was ook dat er een 30-kilometerafstand bij was, na de 30 van gisteren in Leerdam nu dus een 2e 30. Past mooi in mijn schema van toekomstige plannen!

 

Ook hier mochten we vroeg starten, om 8 uur al, en naar Beerse was toch al snel een uur en twintig minuten rijden. Dus weer lekker voor dag en dauw op pad, uiteraard met een grote beker koffie binnen handbereik. De weg was natuurlijk lekker stil en mooi op tijd arriveerde ik in Beerse, na een hoop gekronkel over binnendoorweggetjes, laat dat maar aan BramBram over! Parkeerplaats was snel gevonden en al gauw werd ik welkom geheten door wandelclub 't Beerke.

Bij de inschrijving kreeg ik zelfs bondskorting, omdat ik lid was van een Nederlandse vereniging, in plaats van € 1,50 betaalde ik nu € 1,10, spotprijsje……. M'n boekje alvast laten stempelen, een sticker gekocht en foto's gemaakt van de plattegrond van de route en het rustenoverzicht. Altijd handig om tijdens de tocht bij je te hebben, want in BelgiŽ doen ze niet aan routebeschrijvingen. Er is dan ook altijd uitstekend gepijld, zo ook vandaag.

 

Als ik van start ga is het nog donker, maar al gauw wordt het lichter, het zal ook een veel minder grijze dag worden dan gisteren, met veel zon. Wel jammer dat ik van de zonsopgang zelf niet zoveel heb gezien, toen liepen we net in de bossen, net als de rest van het eerste 7 km lange stuk. Niet helemaal mijn ding dus, maar gelukkig waren er ook diverse mooie doorkijkjes.  

 

Na 7 km is daar dan de eerste rust, ik ga een bakkie koffie doen en even toiletteren. Volgens het rustenoverzicht komen we hier na ca. 9 km weer terug voor de tweede rust, de 30 en de 25 km gaan hier dus een extra lus maken. En in deze lus wordt het parcours gelukkig een heel stuk gevarieerder, we wandelen door dorpjes, door boerenland en langs prachtige vennetjes en klaprozenvelden, hoewel die natuurlijk nu nog niet bloeien.

We steken twee maal de snelweg over en naast zandwegen lopen we in deze lus ook regelmatig over rustige asfaltwegen, ik heb het dus helemaal naar m'n zin. Nu het zulk heerlijk zonnig weer is, wandelt m'n schaduw ook weer mee en sta ik ook veel vaker stil om een fotootje te maken. Het tempo van gisteren haal ik dan ook bij lange na niet, maar met zes uur en een kwartier over 30 km ben ik ook dik tevreden!

 

  Na voor de tweede maal koffie te hebben gedronken ga ik weer op pad voor het derde stuk, dat zal een stuk worden van 9,5 km. En ook hier was het weer volop genieten, wat een mooi parcours, en volop afwisseling. Vooral een stukje dwars door de weilanden over een met hoge bomen omzoomd wandelpaadjes vond ik prachtig! Maar ook door een paar natuurgebiedjes, De Schrieken en de Epelaar. We liepen veel op zandwegen, maar gelukkig werd het nergens extreem blubberig!

 

De derde rust zat in een bedrijf op een bedrijventerrein, we staken met behulp van verkeersregelaars een drukke weg over, en hier ging ik voor de derde keer aan de koffie, dit keer met een puddingbroodje erbij (dat noemen ze hier koffiekoek). Na een toiletbezoekje op pad voor de laatste 5 km. Al snel waren we terug in Beerse, maar daar gingen we nog een allerlaatste lusje maken door park De Echelpoel. Leuk langs een vijver met een heleboel eendjes, die snaterend om brood vroegen wat ik natuurlijk niet bij me had.

Dan ben ik weer terug bij de start, de route was prima aan de maat, en ik bedank de medewerkers achter de starttafel voor de leuke tocht en de uitstekende bepijling. Ik neem nog een laatste kopje koffie en maak nog een praatje met een paar medewandelaars. Ik krijg toch altijd erg leuke reacties als blijkt dat ik “helemaal uit Nederland” kom om hier te wandelen. Maar och, bij mij vandaan is dit dichterbij dan Overijssel of Drenthe, dus ook dat is relatief. Tevreden vertrek ik weer Rozenburgwaarts.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!