De Soepentocht in Den Haag

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Begin van het jaar staan er bij mij altijd een flink aantal “vaste” tochten op het programma! En daarvan is de voormalige Pannenkoekentocht van hwsv De Vierdaagsche in Den Haag. Dit jaar is de tocht omgedoopt in “Soepentocht”. Ik denk dat het bakken van pannenkoeken te bewerkelijk werd in de kantine van voetbalvereniging GDA, van waaruit we al jaren met deze tocht starten. Maar goed, ik was mooi op tijd bij de start, hoewel ik aan de overkant moest parkeren, want de eigen parkeerplaats van GDA stond blank na de overvloedige regenval van de laatste tijd.

 

De inschrijving was nog niet begonnen, dus ik heb op m'n gemakje foldertjes neergelegd en hier en daar een praatje gemaakt en nog wat mensen een gelukkig nieuwjaar toegewenst. En toen konden we inschrijven, vandaag ging ik voor de 25 km, de routes van alle afstanden staan hier in n beschrijving, dat maakt overstappen op een andere afstand vrij gemakkelijk, maar vandaag zie ik daar geen enkele reden toe!

Een blik op de routekaart die in het startbureau staat en op de routebeschrijving leert dat weliswaar de naam van de tocht gewijzigd is, maar de route niet! Het eerste stuk gaat door de landgoederen Ockenburgh en Meer en Bos, gevolgd door wat parken, waar Den Haag heel rijk aan is. Dan opeens een stukje bos, waar ze een lading mul zand hebben neergegooid, en een pittige klim een duin op. Mooi uitzicht, dat wel!

 

Dan splitst de 25 km af van de 20 en gaan we een stukje door Scheveningen richting de haven. Bij de haven kan je rusten bij het Vispaleis en ja, ik heb wel trek in een bakkie! Net als voorgaande jaren help ik hier maar gelijk m'n goede voornemens om zeep en neem een stukje overheerlijke cake met slagroom, NJAMMIE! Na de rust wandelen we verder langs de haven, altijd leuk, scheepjes kijken!  

 

Dan trekken we weer samen met de 20 km-lopers op en gaan de duinen tussen Scheveningen en Kijkduin in. Ook hier ligt een enorme lading mul zand, het maakt de beklimming van het eerste duin niet echt eenvoudig! Bij de strandopgang twijfel ik even of ik het duinpad zal volgen of lekker over het strand zal banjeren. Met de wind valt het wel mee en omdat ik een paar weken geleden al zo'n eind door de duinen heb gelopen, kies ik nu voor het strand.

Het is laag water en het strand is zo hard als asfalt, heerlijk lopen dus. Het is ook prima wandelweer, weliswaar geen zonnetje, maar droog met een goeie temperatuur. Het is dan ook behoorlijk druk op het strand, niet alleen met mensen, maar er lopen ook veel honden rond te rennen. Ik speel “pak me dan” met de golven en maak een close-up van een grote schelp en mooie vloedlijntjes. Tijd geleden dat ik op het strand was, best wel weer eens leuk!

 

  Bij Kijkduin aangekomen ploeter ik weer de duinenrij over (ik verval in herhaling, ook hier ligt een berg zand) en vind dan dat ik wel weer een bakkie heb verdiend! Ik strijk neer bij de Koperen Smorre en geniet van een heerlijk kopje koffie. Dan gaat het weer verder over de boulevard, langs het piratenschip en door de duinen. Een fikse klim bij de puinbal en dan zijn we weer terug op Landgoed Ockenburgh. Beetje vreemd vind ik dat wel, bijna bij de finish en nog lang geen 25 km…….

 

Maar dan blijkt dat we in het zicht van de finish nog een lus mogen gaan maken. We worden recreatiegebied Madestein in gestuurd, en wandelen door een nieuwe chique woonwijk. Bij een watertje waar een heleboel zwanen zwemmen zet ik het Ei van Madestein op de foto en lach om bedelende zwanen en reigers. En een poes die het allemaal onverstoorbaar zit te bekijken. Nog een klein lusje door De Uithof, weer terug door Madestein en dan zijn we weer terug bij de start.

Ik meld me tevreden af en haal een stempeltje voor m'n wandelboekje. Ik heb een heerlijke wandeltocht achter de rug en m'n bedankje aan de medewerkers is dan ook van harte gemeend. En dan zie ik opeens vlak naast de inschrijftafel een groot aquarium, ingebouwd in de muur. Nou ben ik hier al zo vaak geweest en dat is me nou nog nooit opgevallen! En zo besluit ik dus mijn fotoreportage met twee fotootjes van mooie gele vissen. Past echt bij deze Scheveningen-Kijkduin-tocht.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!