De Nieuwjaarstocht in Roosendaal
2018

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nieuwjaarsdag, en al sinds een aantal jaren loop ik dan traditioneel de Nieuwjaarstocht van Thor in Roosendaal, de enige tocht die op 1 januari in het LWP prijkt! Ik vind het leuk en best een beetje bijzonder om op deze dag vroeg aan de wandel te gaan, als half Nederland zijn roes van de jaarwisseling nog uit ligt te slapen. Nooit zijn de wegen stiller dan vroeg op deze dag……

 

Ik arriveer mooi op tijd bij het Thorhonk, waar ik zoals gebruikelijk Bertus, Sandra en Linda aantref. Natuurlijk worden er nieuwjaarswensen uitgewisseld, evenals met Rolf, Larissa en Rob die ik later nog tegen zal komen. De Nederbelgen Patrick en Linda heb ik dit keer niet gezien, maar via Facebook heb ik vernomen dat ze wel geweest zijn. Jammer dat ik ze gemist heb!

Na iedereen bij de inschrijftafel ook een gelukkig nieuwjaar gewenst te hebben ga ik op pad voor m'n eerste tochtje in dit spiksplinternieuwe jaar. Normaal loop ik hier twee lussen van 10 en van 5 km, maar dit jaar blijkt dat de lus van 5 km is opgeschaald naar 6 km. En de lus van 8 km is 8,5……. Dat opent perspectieven om dit jaar een iets andere route te lopen en toch op de 15 km uit te komen. Tenslotte moet je hier een onwijs eind lopen van de parkeerplaats naar het Thorhonk, dus die 500 meter komt wel goed!

 

En zo ga ik op pad voor de lus van 8,5 km, de Rozenvenwandeling genoemd. Al snel nadat ik op pad ben gaat de route over een zandweg en hier liggen de nodige enorme plassen. Niet zo verwonderlijk na de regenval van de afgelopen dagen. De zon komt boven de wolken uit en dan ziet de omgeving er prachtig uit. Zeker als we bij het Rozenven komen waar deze lus naar is genoemd. Wat een schitterende omgeving hier en dankzij het zonnetje kleurt het water van het ven prachtig blauw.  

 

Ik geniet met volle teugen van dit mooie stukje natuur en ben alle plassen en modderpaadjes op weg hiernaartoe alweer vergeten! Maar als we weer van het Rozenven weglopen is het gelijk weer bingo, na de mooie vlonders worden we onverbiddelijk de modderpaden weer opgestuurd. Gelukkig gaat het niet allemaal door de bossen, maar zijn er ook mooie uitzichten over het boerenland.

We komen ook nog een stuk over asfalt te lopen, onnodig te zeggen, dat ik het daar weer heerlijk naar m'n zin heb! De zon schijnt nog steeds uitbundig, het lijkt af en toe wel lente en dat is het ook volgens de hazelaars langs de weg, die staan al in volle bloei! We lopen ook nog een stukje door het Gedenkbos, waar ik een paar mooie teksten op de foto zet. Dan komen we samen met de lussen van de 6 en de 10 km voor de laatste paar honderd meter.

 

  Bij het startbureau (waar in deze lussenconstructie ook de rust is) loop ik pardoes Larissa tegen het lijf. Zij doet mee met de hardloopvariant van deze Nieuwjaarsloop en is de drukte in de kantine even ontvlucht. Opnieuw nieuwjaarswensen en we maken buiten even een praatje. Dan gaat zij van start voor het hardloopevenement en ik ga de inmiddels leeggestroomde kantine in voor een welverdiend bakkie koffie.

 

Daarna ga ik op pad voor de tweede lus van 6 km. Helaas is het zonnetje weer schuil gegaan achter de wolken en dat maakt deze lus wat saaier dan de vorige. Deze lus heet de “Beekwandeling” en we lopen dan ook een heel stuk langs een beek. Best lastig lopen, want het pad loopt schuin af naar het water. Maar ondanks dat ik deze route wat minder mooi vind dan de vorige lus, heb ik het best naar m'n zin.

Het laatste stukje is weer gelijk aan het laatste stuk van de vorige lus en dan ben ik wederom terug bij het Thorhonk. Ik meld me af en krijg een beloning in de vorm van een consumptiebon die ik inwissel voor een kopje koffie. Net als ik die op heb arriveert Rob in de rust en natuurlijk wisselen ook wij nieuwjaarswensen uit en maken nog een praatje. Dan ga ik weer op huis aan, het was weer een heerlijk Nieuwjaarstochtje en de eerste kilometertjes van 2018 zijn weer in de pocket!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!