De Capelse Tweedaagse
2017

 

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het wandeljaar 2017 in stijl afsluiten, dat kon dit jaar tijdens de Capelse Tweedaagse van m'n eigen kluppie, de RWV! Na een paar jaar in een weekend voor de feestdagen, viel er nu weer een vol weekend tussen de feestdagen in en wel op 30 en 31 december. Om op oudejaarsdag ook de medewerkers de gelegenheid te geven om op tijd thuis te zijn, verviel op de tweede dag de langste afstand van 35 km.

 

Eigenlijk was ik van plan om op zaterdag de 35 km te gaan doen, maar toen ik 's morgens wakker werd en de wind om het huis hoorde gieren had ik daar al een zwaar hoofd in. Door mijn COPD heb ik erg gauw last van benauwdheid en tegen de wind in lopen maakt dat extra zwaar. Maar goed, ik kon altijd onderweg nog beslissen, de splitsing tussen de 25 en de 35 zit vrij laat.

In het startbureau was het zoals altijd reuze gezellig, heel veel bekenden zodat je her en der een praatje maakt en voor je het weet klimt Gijs dan weer op een stoel en speecht de menigte weg. En ook ik ben dit keer vrij snel op pad, gegaan, àls ik immers nog op de 35 wil, heb ik de tijd echt wel nodig! Ik heb alleen nog even de tijd genomen om een poncho aan te trekken, want de eerste paar uur regende het behoorlijk.

 

Gelukkig werd het later wat droger en toen ik bij de eerste verzorgingspost aankwam was het inmiddels helemaal droog. Een blik op m'n GPS leerde me dat m'n tempo niet voldoende was om de 35 km binnen een redelijke tijd af te ronden, de wind speelde me duidelijk teveel parten. Ik heb dus maar de tijd voor een gezellig bakkie bij de verzorgingspost genomen.  

 

Het volgende stuk is één van m'n favoriete stukjes, een lange weg door de polders en hier hadden we als cadeautje de wind schuin van achteren. Even later moeten we echter een nat en blubberig grindpad op, met de wind vol tegen, tjonge jonge, dat was hard werken! Eenmaal in Krimpen aan de Lek was daar de eerste caférust en daar heb ik wederom op m'n gemakkie koffie zitten drinken.

Dan komt het stuk richting Ouderkerk aan den IJssel en daar zit de splitsing met de 35 km. Op dat punt aangekomen had ik nog exact 4 uur voor 20 km, met nog drie rusten erin. Voor mij niet haalbaar, zeker niet met die wind en ik ben dus gewoon de 25 km route gevolgd. Bepaald geen straf hoor, mooie polderwegen, windje in de rug, ik heb lopen genieten! In Ouderkerk heb ik bij de 2e caférust nog even een bakkie gedaan en toen op naar de cruise.

 

  Bij de aanlegplaats van de pont arriveer ik tegelijk met Gerda en Dick en al gauw komt het pontje “De Zeemeeuw” aanvaren. Gedrieën varen we over en aan de overkant volgt een stukje langs de IJssel, nu wel weer pal tegen de wind in. Dan gaan we de dijk af naar het Hitland en niet veel verder volgt het pad over de vlonders. De vlonders blijken helemaal vernieuwd te zijn en zijn nu weer prima beloopbaar.

 

Na de vlonders volgt de laatste verzorgingspost en hier tref ik tot mijn verrassing Anneke van het Walkers4Walkersforum! Wat leuk, dat is een tijd geleden dat we elkaar gezien hebben! Zij loopt samen met een vrienden de 10 km. Gijs en Ariaan staan hier met grote pannen soep, maar ik heb niet zoveel trek in soep en neem alleen wat koffie. Dan ga ik op pad voor de laatst 3 à 4 kilometertjes.

Langs het metrostation Capelle, over een mooie witte brug, een drukke weg oversteken en dan het allerlaatste stukje door het Schollebos, waar je zelfs nog zou kunnen rusten bij pannenkoekenrestaurant Het Schollebos. Maar dan ben je al bijna terug, dus nagenoeg iedereen loopt door. Rond 14.30 arriveer ik bij het startbureau, meld me af en blijf nog een tijdje gezellig hangen om met iedereen even bij te kletsen. Dan vertrek ik richting Rozenburg, morgen op voor dag 2!

 

En als ik dan 's morgens wakker word voor de tweede dag, regent het alweer! Mijn animo om 25 km te lopen was al niet zo groot, na die inspannende tocht van gisteren en als ik op Buienradar zie dat het om 9 uur droog wordt in Capelle en om 12 uur weer gaat regenen, besluit ik spontaan om voor de 15 km te kiezen. Kan ik misschien net tussen de regenbuien in lopen!  

 

In het startbureau is het wederom gezellig, maar wel een stuk minder druk dan gisteren. En terwijl we op de start wachten blijkt Buienradar gelijk te krijgen: het wordt droog! En dus kunnen we om 9 uur zonder poncho vertrekken. Het eerste begin van de tweede dag vind ik nooit zo bijzonder, veel door woonwijken en parkjes, maar na zo'n drie kilometer kom je dan toch op een lange weg door de weilanden terecht.

Hier lopen we weer heerlijk met de wind in de rug en zowaar doet het zonnetje dappere pogingen om door de wolken heen te breken, wat prachtige plaatjes oplevert. Helaas duurt deze weg niet zo lang, we pikken een hoekje van Nieuwerkerk aan den IJssel mee en lopen dan langs de scheve overweg naar de eerste rust bij golfbaan het Hitland.

 

  Dat viel echt nog niet mee, waar ik net over de weg vloog met de wind in de rug, stond ik nu zowat stil af en toe met die harde tegenwind. Ik kon het niet laten om even een selfie te maken met “coupe zuidwesterstorm”. Bij het Hitland aangekomen zat ik pas op zo'n 6 km, ik had dan ook niet zoveel behoefte aan rust, maar wilde wel graag even naar het toilet. Gelukkig hadden ze daar geen problemen mee.

 

Vlak hierna volgde het meest modderige stukje van de hele tweedaagse, alleen met behulp van een paar pallets en dikke takken kon je een beetje normaal over de modder heen komen. Gelukkig lukte het zonder te vallen! Dan volgt het pad over de vlonders weer en zowaar, de zon piept nu net even achter de wolken vandaan en ik kan de vlonders in de zonneschijn op de foto zetten, mooi!

Iets verderop staat de allerlaatste verzorgingspost van dit weekend, het begint hier net te regenen, maar gelukkig kan ik droog onder de tent zitten en nu wel van een kop lekkere soep genieten! En dan nog zo'n 6 kilometertjes naar en door het Schollebos. Het weer wordt steeds slechter en ik ben blij als ik er ben. Hoewel het de laatste tijd erg goed gaat met m'n gezondheid, vergt die wind toch wel erg veel van me!

Ik praat nog eventjes na, maar niet al te lang, ik wil er verder vandaag een rustig dagje van maken en zo mogelijk dit verslag nog in 2017 online zetten zodat ik morgen met een schone lei aan 2018 kan beginnen! Ik vertrek dus redelijk snel huiswaarts, het jaar 2017 is sportief afgesloten en ik wens vanaf hier iedereen een goed, gezond en gelukkig 2018 toe!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!