De Kersttocht in Opwijk, BelgiŽ

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zoals gewoonlijk met kerstmis komt de familie op 2e kerstdag bij mij brunchen en heb ik de 1e kerstdag dus het rijk alleen! Het is dan ook al jaren mijn gewoonte om op deze dag een wandeltochtje in BelgiŽ te gaan lopen, omdat er in Nederland op 1e kerstdag niets wordt georganiseerd. Voor dit jaar staat de Kersttocht van wsv Horizon in Opwijk weer op het programma.

 

En het is weer een welbestede 1e kerstdag geworden! Na een vlotte rit (hoewel BramBram blťťf denken dat het een gewone maandag was en 11 minuten oponthoud bij Antwerpen voorspelde) arriveerde ik mooi op tijd in Opwijk. Ondanks het vroege tijdstip was het al gezellig druk in het startbureau, maar ik was toch snel ingeschreven. Alvast m'n boekje laten stempelen, een sticker en bonnetjes voor consumpties gekocht, RWV-folders neergelegd en ik kon op pad.

Op de 21 km (was uiteindelijk 20) zaten volgens de beschrijving die op de deur was geplakt, twee rusten, beide op dezelfde locatie en er was een GlŁhwein-post. Ik vermoedde dat de route dan wel aardig bekend voor me zou zijn, want bij beide posten was ik ook andere jaren al geweest. Toch viel dat wel mee, ik heb toch best veel nieuwe stukjes gelopen, inclusief een fikse klim een heuvel op.

 

Vroeger heette deze tocht de Kerststallentocht en ook nu zag ik veel kerststalletjes hier en daar in de tuinen staan. Van hele kleine tot levensgrote. Ook was het leuk om andere kerstversieringen te bekijken, variŽrend van ganzen met kerstmutsen tot een beertje vermomd als eland. En je ziet hier veel opgetuigde kerstbomen buiten staan, aan lantarenpalen of palen van verkeersborden vastgebonden.  

 

Het parcours was een leuke mix tussen verhard en onverhard, met af en toe een onvervalst blubberpaadje ertussen. Beide keren heb ik in de rust genoten van een kopje koffie, hoewel het de tweede keer wel even zoeken was naar een stoeltje, tjonge jonge, wat was het druk! Na afloop heb ik nog een kopje koffie genomen met een punt heerlijke kersenvlaai erbij. Aan de GlŁhwein heb ik me niet gewaagd, gelukkig was er voor geheelonthouders ook een glaasje sinas te krijgen.

Kortom, ik heb een heerlijk dagje buiten gespeeld bij onze zuiderburen, een traditie die ik nog heel lang in ere hoop te houden. En dat ik niet de enige was vandaag blijkt wel uit het deelnemersaantal, toen ik terug naar huis vertrok stond de teller op 1558, en nu ik op de site van Beneluxwandelen ga kijken blijkt het totaal aantal deelnemers 1845 te zijn, een aantal waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!