De Mallardmars in Nieuwdorp
2017

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik denk dat dit jaar de Najaarsvakantie voor de scholen een weekje verschoven is, want voor het eerst valt de Mallardmars op de zaterdag direct na de Sallandse Wandel4Daagse! Ik heb dan ook echt een beetje getwijfeld of ik wel of niet zou gaan en was eigenlijk al van plan om thuis te blijven, toen ik zaterdagochtend toch vroeg wakker was. En het kriebelde behoorlijk, dit is nu eenmaal één van m'n favoriete tochten!

 

Dus toch maar op pad, in Kiaatje gewapend met een thermosbeker koffie. Maar m'n voorbereiding was dus eigenlijk niet zo goed geweest, ik had niet naar het weerbericht gekeken en gewoon m'n dunne zomerjasje aan gedaan, daar had ik immers in Salland meer dan genoeg aan gehad. Maar ik begon me toch een beetje zorgen te maken toen ik de buitentemperatuur af zag zakken naar 12, 11 en zelfs 10 graden!

Gelijk toen ik uit de auto stapte voelde ik al dat dit niet echt lekker lopen zou worden, ik was duidelijk veel te koud gekleed! Maar goed, ik heb natuurlijk niet dat hele eind voor niks gereden, dus ik ga toch gewoon op pad. Ik ben snel ingeschreven, ga nog even naar het toilet en twijfel even bij de routebeschrijvingen. Ik besluit zowel de route van de 26 als de 13 km mee te nemen, kan ik later altijd nog beslissen wat ik doe.

 

Maar helaas, de eerste paar honderd meter gaan de routes nog gelijk op, maar dan splitst de 13 km al af. Mijn beslissing is snel genomen, het is niet alleen koud, maar er staat ook een snerpende wind en na 4 dagen wandelen in Salland vind ik 13 km eigenlijk ook wel mooi! Ik ga dus definitief op de 13 km. Na een rondje dorp gaat de route over de Lewedijk richting Lewedorp. Die dijk ken ik, op de 26 km loop je die aan het eind de andere kant op.  

 

De uitzichten zijn prachtig, de bomen zijn hier al helemaal kaal en door de wind zitten er schitterende vegen in de lucht. Ondanks de kou en de wind loop ik toch wel te genieten. Na ca. 3 km gaan we Lewedorp al in en daar zit ook de eerste rust. Normaal zou ik dat veel te vroeg vinden, maar ik heb wel trek in een bakkie en tijd zat natuurlijk op deze afstand. Dus plof ik binnen in Café “de Goede Verwachting”, ook een bekende plek, op de 26 km is dit de laatste rust.

Ik doe lekker lang over m'n koffie, want ik realiseer me dat ik vier km verderop bij het monument op de Sloedam zal zijn en daar is om 10.30 uur de herdenking van de bevrijding van Zeeland. Op de 26 km kwam ik tijd tekort om daar op te gaan wachten, maar nu ik de 13 loop vind ik het wel interessant om de herdenking een keer bij te wonen. Maar dan moet ik niet te vroeg uit Lewedorp vertrekken, anders moet ik veel te lang wachten in de kou!

 

  Ik blijk het mooi uitgekiend te hebben, na vier km ben ik inderdaad bij het monument en een kwartiertje later begint de herdenking. Ik koop ten bate van het fonds voor oud-militairen een speldje en een reflectiehangertje voor aan m'n rugzak en dan begint de herdenking. Die is sober en indrukwekkend, met mooie muziek, natuurlijk de Last Post, een minuut stilte en dan het Wilhelmus.

 

Later blijkt dat één van de vlaggendragers een wandelvriend van me is, maar ter plekke heb ik hem niet herkend, zo in vol ornaat! Ik blijf niet de hele herdenking staan, ik heb het barstens koud in m'n dunne jasje en ik heb ook geen zin om straks in de hele meute op de terugweg te gaan. Dus ik ga net iets eerder weg. Onderweg krijg ik nog een appeltje aangeboden en dan is het nog ca. 5 km naar de finish.

Maar dat blijkt toch iets langer te zijn, na een paar lange rechte wegen door de polders gaan we het dorp weer in, langs een school met mooie oude tegels op de muur en vlak voor de finish langs het Lancaster Monument. Als ik dan terug ben bij de finish staat GPS stil op 15 km. Zo direct na de Sallandse vind ik het eigenlijk wel mooi. Ik heb het prima naar m'n zin gehad, maar besluit wel om m'n winterjas maar uit de mottenballen te halen, de zomer is duidelijk echt voorbij!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!