Weekendwandeling Archeologie
in Almere

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nadat ik gisteren zo lekker dicht bij huis had gewandeld, stond er voor vandaag weer een tochtje verderop op het programma. Ik had besloten om eens een keer naar Almere te gaan, daar organiseert de Almeerdaagse een aantal weekendwandelingen. Almere is vrij onbekend wandelterrein voor mij en dat vind ik altijd wel leuk. Ik hoopte alleen dat er op de terugweg geen al te lange files zouden staan door de afsluiting van de A4.

 

Op de heenweg ging in ieder geval alles vlot. BramBram stuurde me over de A4, die in de richting van Amsterdam niet afgesloten is, en na Amsterdam richting Almere. Een lekker ritje van ca. 130 km. Och ja, je moet er wat voor over hebben om nieuwe gebieden te ontdekken! Parkeren was hier geen enkel probleem, ik stond pal voor de deur en op zondag is het hier gratis parkeren, prima geregeld dus.

Het startbureau was vrij klein, maar zulke grote aantallen wandelaars komen hier niet, dus dat paste allemaal best. Ik was snel ingeschreven, en moest (na aftrek van bondskorting) € 4,00 betalen, iets meer dan op een gemiddelde tocht dus. Ik kreeg de routebeschrijving en daaruit bleek dat er hier via het knooppuntensysteem wordt gewandeld. Wat ik wel mooi vond van die routebeschrijving is dat de afstand tussen de knooppunten vermeld werd, plus de totaal afgelegde afstand.

 

Ik liet me door één van de medewerkers even het eerste punt aanwijzen en van daaruit ging ik vol goede moed Almere in. En dat viel zeker in het begin niet tegen, we liepen heerlijk door groene gebieden, parken en langs veel watertjes. De zon stond op het eerste stuk nog erg laag en straalde weer op prachtige wijze tussen de bomen door, altijd een feest om te zien en m'n camera maakte dan ook weer overuren!  

 

De rusten waren ook op de routebeschrijving aangegeven en wel door middel van geelgekleurde knooppunten. Omdat overal de afstand bij stond, wist je dus ook precies waar de rusten waren en in een legenda onderaan de beschrijving stonden de namen van de rusten vermeld. Op de 25 km bleken er maar liefst vier rusten te zijn! Drie daarvan heb ik benut, bij de vierde ben ik alleen even naar het toilet geweest, je kan ook teveel koffie krijgen!

De wandelingen van dit weekend stonden in het teken van de archeologie, het schijnt dat er in Almere veel archeologische vindplaatsen zijn. Op een aparte plattegrond stonden enkele van die vindplaatsen aangegeven, maar helaas was er geen link met de knooppuntenkaart, zodat ik geen idee had waar ik één en ander kon vinden. Misschien een tip voor de volgende keer om de bijbehorende knooppunten ook een kleurtje te geven, net als bij de rusten.

 

  Gelukkig heb ik in ieder geval één vindplaats kunnen bekijken, de mensen daar waren net bezig om hun informatiestalletje op te bouwen en ik heb even een ommetje gemaakt over de vindplaats, die Zenit heet. Leuk, vooral een paar mooie van wilgentenen gebouwde hutten en ook op de informatieborden stonden leuke dingen. En in het heerlijke weer van vandaag is het helemaal geen straf om zo'n extra rondje te lopen.

 

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik vond dat er zeker in het laatste deel nogal wat lange wegen door woonwijken in zaten, absoluut niet mijn favoriete wandelstekkie! Maar ja, ik realiseer me dat Almere nou eenmaal een heel jonge stad is, waar je er dus haast niet onderuit komt om door nieuwbouwwijken te lopen. Gelukkig ging het laatste stukje weer wat meer door het groen, en daar zag ik het laatste (en eerste) knooppunt weer, nog 100 meter en ik was terug in het startbureau.

Het wandelen via knooppunten is wederom prima gegaan. Ik heb maar één keer getwijfeld, voor de rest was alles goed te volgen. De route was leuk, er was voldoende en goede rustgelegenheid, dus ik heb me al voorgenomen om eens vaker hier te gaan wandelen. Best goed bevallen dus en leuk dat ik na afloop nog een button kreeg! O ja, en op de terugweg: geen files!!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!