De Zilvervlootroute vanuit Schoonhoven

 

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na die regenachtige 7 oktober werd er voor de 8e heel wat beter weer voorspeld! Voor deze zondag heb ik weer eens naar een tochtje gezocht op de site GPStracks.nl. Ik had namelijk geen zin in natte bossen, en andere meer verharde tochten waren vooral te vinden in Noord-Holland en met de afsluiting van de A4 op de terugweg was dat voor mij ook geen optie. En op GPStracks.nl vond ik al gauw wat ik wilde: een rondwandeling van ca, 25 km vanuit Schoonhoven, de Zilvervlootroute.

 

De startplaats is vrij simpel: bij het veer Schoonhoven, parkeren op zondag gratis. Omdat het betere weer wat later in de ochtend werd verwacht, was ik niet zo heel vroeg en toen ik zag dat het restaurantje naast de pont al open was, heb ik eerst heerlijk van een bakkie koffie zitten genieten. En dat zal je altijd zien: net toen ik op pad ging vielen er een paar regendruppels. Er vielen er helaas ook een paar op de lens van m'n camera, dus de eerste foto's zijn mèt spatten!

 

Daarna werd het droog en hoewel er af en toe heel dreigende (mooi donkere) luchten waren, is het de hele dag droog gebleven en zowaar, het zonnetje deed ook flink zijn best! De route was erg leuk, het begon met een rustig smal weggetje naar Willige Langerak, waar ik halverwege het dorpje de Lekdijk op moest. Die heb ik ca. 9 kilometer gevolgd, sommige mensen zouden dat vreselijk vinden, maar ik vind het heerlijk lopen! En ik heb genoten van de prachtige uitzichten over het water.  

 

Ter hoogte van Lopik ging ik de dijk weer af, richting Lopik en daar heb ik even bij een gastvrije tennisvereniging een rust ingelast. Lekker bakkie koffie, gezellige mensen en uitzicht op zonovergoten tennisbanen. Hierna ging het een stukje door Lopik en daarna een prachtig fietspad richting Cabauw. Daar had ik eventueel voor de tweede keer kunnen rusten, maar dat vond ik wat snel na de eerste keer zitten. Dus maar gelijk doorgegaan, op het kerkepad richting Polsbroek.

 

  En wat een schitterend stukje route was dat, zeg! Een eindeloos (nou ja, eindeloos, het was 1,5 km) smal pad dwars door de weilanden, prachtige Hollandse luchten, slootjes, een paar bomen hier en daar en kuddes koeien in de weilanden. Puur genieten! Ook achterom kijken loonde de moeite, daar zag je de kerktoren van Cabauw steeds kleiner worden. Op het eind van dit pad stond een picknickbank en daar heb ik even een bakjesrust ingelast.

 

Het stuk daarna kon me wat minder bekoren: ik moest hier doorbijten op bijna 4 kilometer graskade. Er zaten ook een paar klimhekken in en een oversteekpad voor koeien, waar het natuurlijk lekker modderig was. Gelukkig waren de uitzichten over de weilanden onverminderd mooi, zodat ik toch wel heb lopen genieten, maar mijn voorkeur gaat nou eenmaal toch uit naar wat hardere ondergrond!

 

Eenmaal aan het eind van dit pad was ik al snel bij Café de Vlist en ik vond dat ik wel weer een bakkie verdiend had! Op het terras heb ik uitgebreid van een heerlijke koffie zitten genieten, en hoewel de lucht hier weer eens pikzwart kleurde hielden de wolken hun inhoud gelukkig bij zich. Maar ik heb wel een leuke foto kunnen maken van mijn kopje koffie afstekend tegen de donkere lucht!  

Het laatste stuk ging langs het bochtige riviertje de Vlist regelrecht terug naar Schoonhoven. Blijkbaar was er een toerrit aan de gang, want om de haverklap kwamen me mooie oldtimers tegemoet rijden. Gelukkig reed iedereen gemoedelijk en zo hadden we allemaal de ruimte, beetje geven en nemen en dan kunnen we allemaal van de weg genieten!

Langs de molen Bonrepas ging het Schoonhoven weer in, een stukje door de stad, met leuk zicht op grachtjes en beeldjes en toen kwam de mooie toegangspoort weer in zicht. Daar achter is de aanlegplaats van de pont en daar stond Kiaatje weer braaf te wachten. GPS stond stil op 26,26 km dus het tochtje was picobello aan de maat, ik heb weer een heerlijke dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!