De Furieademars in Maassluis

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De Furieademars in Maassluis. Niet echt één van m'n favorieten, naar mijn smaak gaat de tocht wat teveel door de bebouwde kom. Maar voor zaterdag werd best slecht weer voorspeld, zeker in de middag, dus ik besloot om toch maar naar Maassluis te gaan voor een korte tocht, zodat ik hopelijk het grootste deel van de tijd droog kon wandelen. En het ommetje over de Furieade is altijd leuk natuurlijk!

 

In inderdaad miezerige weersomstandigheden reed ik in alle vroegte naar Maassluis en ben daar iets na acht uur gestart voor de 15 km. Het eerste stukje van de route gaat inderdaad door de bebouwde kom, de nieuwbouwwijken, daar vind ik zoals gewoonlijk niks aan, maar wat later komen we in het oude centrum terecht en dat vind ik dan weer wel leuk! Veel bekende plekjes ook, ik heb immers ruim 20 jaar in Maassluis gewerkt.

Na dit stadse gedeelte steken we de Boonervliet over en volgt er een stukje polder. Dit kan me veel meer bekoren en ik geniet van het uitzicht over de weilanden en spot ook hier en daar een paddenstoeltje langs de kant van het pad. Op dit stuk is het redelijk droog, gelukkig maar, want er staat een stevige wind, niks voor een plu en een poncho aantrekken met die wind is ook niet alles!

 

Na zo'n acht kilometer is er gelegenheid tot rusten in Restaurant 't Oeverbos, gelegen in Vlaardingen aan de oever van de Nieuwe Waterweg. Dit restaurant wordt ernstig in z'n bestaan bedreigd door de aanleg van de nieuwe Blankenburgtunnel, die komt zo'n beetje precies hier te liggen. Zou toch wel jammer zijn, want het is een mooi plekje hier. Het is nog rustig en ik heb dan ook binnen de kortste keren een heerlijk kopje koffie voor m'n neus staan.  

 

En dan gaan we weer verder, er volgt nu een heel stuk over het fietspad langs de Nieuwe Waterweg, tot we aankomen bij het veer Rozenburg-Maassluis. Goh, wat ben ik daar vaak mee overgevaren in mijn werkzame leven, Nu ga ik alleen nog maar met de pont als er op de weg een file staat…… Aan de overkant zie ik bekende gebouwen, daar ligt Rozenburg, hemelsbreed gezien ben ik echt vlak bij huis!

Vlak voor de aanlegplaats van de pont verlaten we het fietspad en gaan een stukje binnendoor, langs het oude stoomgemaal De Zaayer en het station Maassluis. Dan arriveer ik op de Koepaardbrug en hier kan ik het facultatieve ommetje over de Furieade gaan maken. Na een tijdje met miezerregen is het net weer droog geworden en ik besluit dan ook om het ommetje wel te doen, altijd leuk, bootjes kijken!

 

  Ondanks het sombere weer is het toch gezellig druk op de Furieade en ik wandel hier dan ook echt op z'n toeristisch een beetje rond, kraampjes en bootjes kijken, praatje maken, fotootje maken, dat is het leuke van een korte afstand lopen, dan heb je overal de tijd voor! Ik ga een kijkje nemen aan boord van de Balder en krijg daar door een echtpaar in Vlaardingse klederdracht een Vlaardings bakkie koffie aangeboden. Dat is koffie met een neut erin en een dot slagroom erop, HEERLIJK!

 

Wat verderop kom ik langs de Groote Kerk en zie dat de deur open staat, dus ook daar ben ik een kijkje gaan nemen. Dit is één van de eerste protestantse kerken die in Nederland werden gebouwd. Ik vind het typisch dat je in deze kerk niet de gebruikelijke symmetrische plaatjes kan maken, hij is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis, het orgel in de ene poot van het kruis en de preekstoel daar schuin tegenover. Heel andere foto's dus dan ik normaal in een kerk met het altaar en orgel in het midden maak!

Als ik weer buiten kom is het inmiddels serieus gaan regenen, ik verlaat nu snel de Furieade, met een mooie terugblik vanaf de Koepaardbrug en begin aan de laatste kilometertjes. Veel foto's maak ik niet meer, veel te nat, behalve op de Weverskade, daar zijn de uitzichten ondanks de regen toch wel erg mooi. En dan ben ik weer terug in het startbureau, ik neem nog even een lekker bakkie koffie en trek m'n natte jas alvast uit. Echt waterdicht blijkt die niet te zijn trouwens……. Maar ja, thuis op de verwarming kan alles weer lekker drogen, ondanks de regen heb ik het best naar m'n zin gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!