De Fruitoogsttocht in Leerdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het weer eind september, tijd voor de Fruitoogsttocht van wsv Prins Bernhard vanuit Leerdam! Voor deze dag hadden ze het mooiste weer van de week voorspeld met veel zon en vrij hoge temperaturen. Ik kan dus nog steeds m'n driekwart broek aan en een T-shirtje met dun jasje, maar gelukkig is het niet meer zo warm als in de zomer, dit is ideaal herfstweer!

 

De wintertochten in Leerdam starten altijd al om 8 uur, maar deze doordeweekse tochten (in april is er ook altijd de Fruitbloesemtocht) op woensdag starten pas om 9 uur. Dat betekent wel dat je zo'n beetje op file-tijd rijdt, maar gelukkig rijd ik van Rotterdam af en dus tegen de meeste files in. Toch is er wel wat oponthoud en ik ben blij dat ik weer een beker koffie bij me heb!

Ondanks de vertraging ben ik mooi op tijd en samen met Frans en Veronica, die ook net arriveren wandel ik van de parkeerplaats (lekker dichtbij!) naar het startbureau. Daar ben ik inmiddels zo bekend dat ze mijn naam al weten en hem zowaar ook helemaal goed spellen! Ik ben dus snel ingeschreven en na een toiletbezoekje en de traditionele foto van het startbureau ga ik op pad voor de 25 km.

 

En het blijkt weer eens een heel ander parcours dan anders te zijn. De meeste plekjes waar ik kom ken ik inmiddels wel, maar ze zijn weer eens op een heel andere manier aan elkaar vastgeknoopt en dan lijkt het toch weer allemaal nieuw! Net als de afgelopen dagen is het vandaag weer nevelig en zeker als we langs de Linge komen te lopen levert dat prachtige plaatjes op. Ook spot ik gelijk al in het begin het eerste fruitboompje, nog in de buitenwijken van Leerdam!  

 

Als we trouwens de brug bij Leerdam onderdoor gaan zie ik daar opeens op alle pijlers gedichtjes staan! Hoe vaak ik hier ook gelopen heb, dat is me nooit eerder opgevallen en ik vraag me af of ze nieuw zijn. Na een leuk stukje langs het haventje en de stadsmuur van Leerdam trekken we dan de boomgaarden van de Betuwe in. Naast bomen vol met fruit zie ik ook veel fleurige pompoenen en toch ook nog de nodige felgekleurde bloemen.

Weer terug bij de Linge breekt inmiddels de zon helemaal door. Zoals altijd is dit een prachtig stukje route en ook hier hangen de bomen vol met appeltjes en peertjes. We lopen door Acquoy en daar staat dat mooie kerkje met die ontzettend scheve kerktoren. Ik wandel even het kerkhof op om die ene bijzondere grafsteen op de foto te zetten: het toeval wil dat hier naast die scheve toren een dame met de naam Pisa begraven ligt!

 

  Onderweg kom ik parcoursbouwer Theo tegen en ook een heel vriendelijke fruitteler, die me joviaal toeroept dat ik wel een appeltje mag pakken! Nou, dat laat ik me geen tweemaal zeggen natuurlijk, met een appel in de hand kom je immers door het ganse land? De route voert verder door Asperen, langs het beeld van het jongetje met paard en daarna is er een kleine routewijziging omdat er een wandelpad is afgesloten.

 

Ik denk dat de route hier een ietsje korter door is geworden, want we zijn iets eerder bij de rust dan gepland. Die rust (de enige van vandaag) is bij het leuke restaurantje Farm Grill, daar brandt gezellig de buitenkachel en tref ik Rolf, Co en Ton. Ik laat me een bakkie koffie lekker smaken, bezoek het toilet en maak me dan op om aan de tweede helft te beginnen.

Dat begint met een vrij lang stuk langs de Provinciale weg dat me niet zo kan bekoren, maar gelukkig gaan we na verloop van tijd de polders weer in. Op de weg staat met grote letters “Welkom in Lingewaal” geschreven, met daarboven een prachtig wapen. Jonge veulentjes in een weiland en schitterend uitzicht op Heukelum in de verte maken dit toch tot een leuk stukje!

 

Wat verderop gaan we de Appeldijk op en die doet z'n naam alle eer aan, er staan bomen vol met appeltjes, maar ook peertjes en natuurlijk komen we langs dat schattige dijkhuisje “Appelgaerde”. Wat ik wel het meest bijzondere vind is dat ik ook nog vrij veel vlinders rond zie vliegen, eentje blijft er zelfs mooi voor m'n camera poseren. 's Avonds in het weerbericht vertellen ze daar zelfs over, het schijnt aan de hoge temperatuur van de laatste tijd te danken te zijn!  

 

Uiteindelijk gaan we Heukelum dan ook in en de 25 maakt hier zelfs nog even een kort lusje “om aan de kilometers te komen”. Co en Ton halen me hier in en staan een beetje gekheid te maken bij een leugenaarsbankje. Wat verderop staat een beeldje van een veerman. Dit stukje van Heukelum zo langs het water had ik nog niet eerder gezien! Het is een mooi plekje en als ik een bankje zie staan, besluit ik nog even een korte rust in te lassen.

Hierna gaan we min of meer linea recta terug naar de start, we komen nog langs het mooie kasteeltje Merckenburg en moeten iets verder het fietspad “Langs het Bosch” op, echt een pad voor mij dus, langs het bos en er niet doorheen! Dan op het allerlaatste stukje nog een leuk paadje achter de molen langs en dan zijn we weer in het startbureau. Ik maak nog even een babbeltje, geniet nog van een bakkie koffie en dan vertrek ik richting huis, waar ik wederom met de nodige vertraging arriveer. Heerlijke herfsttocht geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!