De Herfsttocht in Gemert

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nou, en om het Verweggistan-weekend dan maar in stijl te voltooien heb ik voor zondag een tocht in Gemert uitgezocht! Ook daar heb ik eerder gelopen, en wel bijna precies een jaar geleden, toen liep ik daar ook de Herfsttocht en dat was me prima bevallen. Starten in Gemert mag om 8 uur, dus alweer voor dag en dauw, èn gewapend met een thermosbeker koffie ga ik in Kiaatje op pad.

 

De rit gaat vlot natuurlijk en in Gemert kan ik nog vlak voor het startbureau parkeren. O ja, dat is waar ook, hier hebben ze dat mooie startbureau met de naam van de vereniging, Z.U.Th. (Zonder Uitvallers Thuis) in een muurtje gemetseld. Ik ben snel ingeschreven, maar dan moet er nog even gewacht worden tot het acht uur is voor de routes uitgedeeld worden. Ik ga maar alvast even naar het toilet en als ik terug kom liggen de routes inmiddels al klaar.

Het zijn wel hele kleine stukjes papier, zie ik direct en als ik de route van de 25 km oppak blijkt dat er alleen nummers van knooppuntenpaaltjes op staan. Oeps, als dat maar goed gaat! Mijn ervaring is dat de kooppuntenpaaltjes er altijd wel goed staan en dat daarop de aanduiding naar de volgende paaltjes ook wel in orde is, maar dat er soms stickers ontbreken tussen de knooppunten in. Gelukkig blijkt dat hier wel goed gemarkeerd te zijn, de route is uitstekend te volgen!

 

Het is net als gisteren mistig, maar de mist is lang zo dik niet, de zon schijnt er al gauw doorheen, wat voor een prachtige nevelige sfeer zorgt. In het begin lopen we over rustige landwegen en het spel van de zonnestralen tussen de bomen door is zoals altijd sprookjesachtig. Met recht “Walking in Sunshine”. Na een tijdje gaan we een wandelpad dwars tussen de koeien door en ook hier zijn prachtige plaatjes te maken. De koeien zijn gelukkig erg rustig…….  

 

Wat verderop komen we langs een plekje waar een heleboel paddenstoelen vlak bij elkaar staan en ook hier ben ik wel even een tijdje zoet met het maken van fotootjes! Overigens heb ik ook vandaag enorm veel spinnenwebben gezien, maar naast al die herfstige tafereeltjes is daar opeens ook een hele haag met zonnebloemen. We leven duidelijk op de grens van zomer en herfst en met het zonnetje van vandaag erbij is het puur genieten.

Op de knooppuntenbeschrijving staat maar één rust vermeld en die bereik ik na ongeveer 11 kilometer. Deze rust is bij een camping en ik geniet heerlijk buiten van een bakkie koffie. Maar één rust na 11 kilometer betekent dat ik wel de volgende 14 km achter elkaar door moet. Ik beloof mezelf een bankjesrust op ongeveer 20 km en ga vol goede moed beginnen aan deel 2.

 

  Dat begint met een heel stuk door de bossen. Niet helemaal mijn favoriete stukje dus, maar och in de herfst vind ik bossen wel mooi, en nu met het zonnetje is het wel lekker om in de schaduw te lopen. Gelukkig zijn de paden wel allemaal heel goed te lopen, wel af en toe mul zand, maar gelukkig geen blubber of modder. En dan opeens lopen we weer op de grens van de bossen en de weilanden en kan ik weer heerlijk om me heen kijken!

 

Nu volgen er een flink aantal lange asfaltwegen door de weilanden heen en loop ik weer grandioos te genieten. Als ik langs een koeienstal kom, staan alle koeien heel geïnteresseerd naar me te kijken en natuurlijk maak ik daar even een fotootje van. Dan moeten we volgens de knooppunten linksaf weer het bos in, maar ik zie de wandelaars voor me naar rechts gaan. Zouden die verkeerd lopen? Ik kijk ook even naar rechts en zie daar een bord staan met “”Vijverpret, koffie aan het water”.

 

En daar blijkt een prachtig mooi plekje te zijn, inderdaad aan het water, met een houten gebouwtje waarin je koffie uit een automaat kunt kopen en buiten picknickbanken! En zowaar, het zit rond de 20 km, dus precies waar ik mezelf een bankjesrust had beloofd. Kon niet beter, een bankjesrust met koffie! En zelfs een toiletgebouwtje, met het vriendelijke verzoek om (als je geen consumptie neemt) wat geld in een spaarpotje te doen. Ik geniet van deze onverwachte meevaller!  

 

Hierna gaan we inderdaad het bos weer in, maar er ook vrij vlot weer uit en daarna zijn het nog een paar lange wegen terug naar Gemert. Daar op de grens van de bebouwing volgt nog een kiezelpad (zwaar lopen) rondom de buitenwijken van Gemert en dan gaan we via een mooi parkje terug naar de start. De route was erg gevarieerd, prima aan de maat (24,85 km) en de knooppunten waren goed te volgen, kortom, ik heb een heerlijke tocht gelopen en kom hier zeker wel weer eens terug!

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!