Groene Wissel Anna Paulowna
De Anna Paulownapolder

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Toen ik vrijdagavond naar het weerbericht zat te kijken, bleek dat er op zaterdag een band van regen van zuidwest naar noordoost over Nederland zou liggen. De beste kans op wat zon en redelijk weer zou je in het uiterste noordwesten of in het uiterste zuidoosten hebben. Nou heb ik een uitgesproken voorkeur voor het noorden, dus ik ben op zoek gegaan naar een tochtje in de kop van Noord-Holland. En al gauw stuitte ik daarbij op een Groene Wissel vanuit Anna Paulowna.

 

Vanuit Anna Paulowna wordt ieder jaar de Narcissentocht georganiseerd, en vroeger was hier ook een Kennedymars, maar bij beide ben ik nooit present geweest. Wel heb ik in Den Helder en op Wieringen veel gewandeld, maar voor de rest is de kop van Noord-Holland nog onbekend terrein voor mij. Anna Paulowna wordt het dus, dubbel leuk omdat dat ook de voornamen van mijn oma waren! Nou ja, op z'n Hollands dan hè: Johanna Apolonia Maar toch leuk!

Wel weer een heel eind rijden natuurlijk, maar och, bij een Groene Wissel heb je niets te maken met starttijden, dus zo heel vroeg hoefde ik niet weg. Rond kwart over zeven vertrok ik van huis, uiteraard mèt een grote mok koffie voor onderweg. Toen ik op weg ging was het nog droog, maar al gauw kwam ik in de beloofde regen terecht. En dat duurde maar en dat duurde maar…….. Bij Amsterdam begon ik even te twijfelen of het ooit op zou houden met regenen, maar kijk: toen ik eenmaal Alkmaar voorbij was, brak de lucht open!

 

Met stralende zonneschijn arriveerde ik in Anna Paulowna en een parkeerplekje bij het station was gauw gevonden. Rugzak om, GPS instellen, routebeschrijving erbij en ik was op pad! Eerst een klein stukje door het dorp zelf. Allemaal laagbouw en opvallend veel vrijstaande huizen, lijkt een rijk dorp! Bij een schoolgebouw riskeerde ik even een paar natte voeten om een paar foto's van mooie en leuke mozaïeken te maken, ik moest daar even voor het gras in.  

 

Voor de rest was de route, op een heel klein stukje na, helemaal verhard. Dat vind ik normaal al niet erg, maar vandaag had ik daar speciaal op gelet, na al die regenval van de laatste tijd zat ik helemaal niet te wachten op graskades en boerenpaadjes door weilanden! Zoals vandaag was het perfect, rustige asfaltwegen, afgewisseld met fietspaden, prima te wandelen!

De zon kroop in het begin van m'n wandeling wel weer een beetje achter de wolken weg, en er stond een ENORME wind, maar naarmate het later werd, werd ook de lucht steeds blauwer en uiteindelijk liep ik onder de mooiste Hollandse wolkenhemel die je je maar in kunt denken. De temperatuur was heerlijk, in het begin had ik nog even m'n jasje aan, maar dat kon al heel gauw uit. Zeker toen ik op een lange weg kwam te lopen, met de wind in de rug en in de volle zonneschijn.

 

  Ongeveer halverwege de tocht kwam ik door het dorpje Van Ewijcksluis en ik had op de route al gezien dat daar een hotel/pension zat. En ja hoor, daar was het: pal aan het water en met een groot uitnodigend terras. Ik heb een plekje uitgezocht waar ik een beetje uit de wind zat en daar heerlijk zitten genieten van een kopje koffie. In het dorp had ik al een stempeltje voor m'n wandelboekje gebietst en hier heb ik een visitekaartje meegenomen om erbij te plakken.

 

Na deze welkome onderbreking ging de route verder over de dijk langs het Amstelmeer naar de sluis waaraan Van Ewijcksluis zijn naam te danken heeft. Natuurlijk heb ik de sluis uitgebreid bewonderd. Een klein stukje door het Ewijcksveld, langs een gemaaltje en dan verlaat ik dit leuke dorpje weer. Even een stukje langs een drukke weg, maar na een kilometertje ga ik daar weer vandaan en volg weer rustiger wegen.

Dan komt er een wel heel mooi stukje, een paar zigzag-fietspaden dwars door de bollenvelden heen. Wat zal het hier in het voorjaar mooi zijn! Maar ook nu staan er nog een paar velden met bloemen in bloei en onder de inmiddels knalblauwe hemel is het een fleurig gezicht. En er staat zowaar een bankje, waar ik in the middle of nowhere een bankjesrust in kan lassen, even een energiereepje eten!

 

Een eindje verderop breng ik een bezoekje bij een kippenfarm. Op de routebeschrijving stond dat je daar een kijkje mocht nemen en ook bij de farm zelf stond een uitnodigend bord. En zo wandelde ik samen met de kippenboer naar een enorme stal, waar maar liefst 25.000 kippen in zaten! Door een raampje kon je naar binnen kijken, imposant gezicht, zo'n hoeveelheid krioelende kippen. Het bleek dat deze kippen allemaal even oud zijn en volgende week naar de slacht gaan, geen legkippen dus.  

 

Als ik over twee weken aan een lekker kipfiletje zit, zal ik aan deze beestjes denken, ze zagen er fit genoeg uit, dus ze zullen naar kippenmaatstaven wel een goed leven hebben gehad. Iets verder ga ik de spoorlijn over en vind daar en passant nog een cache, die werd opeens zichtbaar op m'n phone! Dan ben ik na een kilometertje weer terug in Anna Paulowna, nog een paar straatjes en daar is Kiaatje weer.

Ook deze omgeving valt duidelijk onder m'n favorieten en twee leuke B&B's die ik onderweg tegen ben gekomen, gaan in m'n B&B-map. Het lijkt me leuk om hier een paar dagen te verblijven en wat meer tochtjes hier te lopen. Ik heb veel knooppunten gezien, dus dat moet geen probleem zijn. Maar voor nu stel ik BramBram in op de snelste weg naar huis, rijd nog een stuk onder een blauwe hemel, maar bij Alkmaar hangen de wolken weer en eenmaal thuis staat opeens m'n tuin blank door een enorme hoosbui! Ik heb vandaag duidelijk goed gegokt!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!