Groene Wissel Arnhem
Tussen Sonsbeek en Meinerswijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Arnhem was de enige provinciehoofdstad waar ik nog moest gaan stadswandelen. Met een keuzedag op mijn NS-abonnement die eind juli zou verlopen, besloot ik daar deze zaterdag na de 4Daagse aan te gaan wijden. Toen ik verleden jaar in Arnhem logeerde tijdens de 4Daagse had ik daar een stadgids meegenomen, waarin een historische stadswandeling stond. Maar die was maar 4 kilometer lang, zodat ik op zoek ging naar een tweede wandeling in de directe omgeving.

 

En ik kwam weer eens op een Groene Wissel uit, nummer 454, Arnhem, tussen Sonsbeek en Meinerswijk. Die was 11 kilometer lang, zodat ik op een mooi totaal van 15 km uit zou komen. Toen ik mijn reis ging plannen op de NS-planner, bleek dat ze me met de Intercity Direct via Schiphol stuurden, omdat er aan het spoor tussen Rotterdam en Woerden werd gewerkt. Normaal moet je voor de Intercity Direct een toeslag betalen, maar in dit geval was die gratis. En och, ik had de hele dag de tijd, dus ik besloot om toch maar deze iets langere reis te gaan doen.

Wel vroeg op om een beetje bijtijds in Arnhem te arriveren, en zo vertrok ik rond 7 uur van metrostation Hoogvliet naar Rotterdam Centraal. Daar had ik tijd genoeg om een koffie verkeerd te gaan halen en toen kon ik me in de trein installeren, hij stond al klaar! Best een leuk ritje naar Schiphol, deze trein rijdt heel anders dan de normale intercity, dus ik kon genieten van een heel ander uitzicht.

 

Bij het overstappen op Schiphol kwam ik (natuurlijk) tussen allemaal vakantiegangers met grote koffers terecht, maar die hadden blijkbaar allemaal een heel andere bestemming, want in de trein naar Arnhem en Nijmegen was het lekker rustig. Deze rit ging in één keer, ik hoefde niet meer over te stappen en om ongeveer kwart voor 10 arriveerde ik op het futuristisch uitziende station van Arnhem. Natuurlijk maak ik een fotootje van de “scheepsschroef” binnenin het station.  

 

Ik bezoek even het toilet en wandel dan naar de achteruitgang (Sonsbeekzijde), vanwaar de Groene Wissel start. De routebeschrijving zegt het volgende over deze wandeling (het laatste stukje door de binnenstad laat ik vervallen, daar kom ik wel met de stadswandeling vanmiddag):

 

In het prachtige Sonsbeekpark wandelt u langs een beek, vele vijvers, twee watermolens, een heuse waterval, een ijskelder, een hertenpark en het fraaie landhuis. Door een karakteristieke Arnhemse wijk kuiert u langs een parkje en een molen via een gezellige winkelstraat (de Steenstraat) naar de rand van het centrum met het prachtige Musis Sacrum. Vandaar gaat de tocht door een park, langs de Eusebiuskerk (met marktplein) over de Rijnkade en de John Frostbrug naar het schitterende Uiterwaardepark Meinerswijk. Over graspaadjes lopend geniet u daar van de prachtige natuur en het schitterend uitzicht op de skyline van de stad. Na de Nelson Mandelabrug kuiert u door een stukje oude binnenstad, over de Jansplaats (met gezellige terrasjes) en langs de Koepelkerk weer naar het station.

 

Na een paar (hellende) straatjes kom ik al gauw in het Sonsbeekpark terecht. Ik wandel langs twee watermolens en een mooie fontein. Iets verderop kom ik langs een heuse waterval, daar moet ik overheen of onderdoor, zegt de routebeschrijving. Maar onderdoor gaat niet, want daar zijn ze aan het werk, dus ik moet bovenlangs en geniet van het mooie uitzicht over de waterval het park in. Na deze passage komt er een stukje bos en daar loop ik heerlijk van de schaduw te genieten, want het is inmiddels al behoorlijk warm geworden!

 

  Via een hertenkamp kom ik uit bij Huis Sonsbeek, een grote witte stadsvilla met prachtig uitzicht over de stad. Naast Huis Sonsbeek staat een kleiner gebouwtje, de Palatijn genaamd en dat ziet er wel heel erg aanlokkelijk uit met een heerlijk beschaduwd terras! De koffie verkeerd van vanmorgen ben ik allang weer vergeten en zo zwicht ik voor de verleiding en zit al na nog geen twee-en-een-halve kilometer aan de koffie……. Dat wordt een lange dag vandaag!

 

Voorlangs Huis Sonsbeek wandel ik verder, langs een mooi meisjesbeeldje, “Offervaardgheid” genaamd en bij een jagende reiger sta ik een tijdje stil om te zien of hij dat visje waar hij op zit te loeren, voor m'n camera te pakken krijgt. Helaas laat het visje zicht niet verschalken en ik wandel verder, het park uit en de stad weer in. Er volgen een paar niet zo interessante straatjes, ik kom langs een speeltuin en dan opeens torent daar een molen boven de huizen uit!

Het blijkt korenmolen De Kroon te zijn, een hele hoge molen om boven de bebouwing uit te komen natuurlijk en het kost me wat moeite om hem helemaal op de foto te krijgen, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. De molen is open en binnen biets ik een stempeltje voor m'n wandelboekje en krijg er een mooi foldertje bij om een plaatje uit te zoeken. Leuke hobby, die jacht naar stempeltjes op dit soort tochten!

 

Na deze molen kom ik wat meer in het centrum terecht, ik loop door de Steenstraat, die me natuurlijk direct aan het monopoly-spel doet denken en de eindeloze sessies die we daar vroeger mee speelden. Langs Musis Sacrum, een prachtig pand, met een groot soort serre ervoor, zodat de oude bebouwing lastig te fotograferen is, zeker omdat de zon ook nog verkeerd staat. Maar een close-upje van de naam pakt dan wel weer erg mooi uit.  

 

De route gaat verder door het smalle Lauwersgracht Park met een vijver, waar diverse mooie beelden en jonge nijlgansjes te bewonderen zijn. Er staan hier allemaal ligstoelen en in één daarvan ligt iemand zo te zien zijn roes uit te slapen…….. Na weer een stukje woonwijk kom ik bij de Eusebiuskerk uit en ik sta even in dubio of ik die zal gaan bekijken, maar ik zie dat ik hier vanmiddag met de stadswandeling ook weer kom, dus ik besluit voor nu om door te lopen.

Langs Grand Café Het Arnhems Meisje gaat het verder richting de Rijnkade en daar zie ik in de verte de beroemde John Frost Brug. Een groepje Engelse jongelui vraagt of ik een foto van ze wil maken met de brug op de achtergrond, natuurlijk wil ik dat wel! Eén van hen loopt zeer moeizaam en er gaat een lampje bij me branden. En ja hoor, ze hebben de 4Daagse gelopen, voor de 1e keer. Natuurlijk praten we daar nog even over verder en dan gaan we allen ons weegs weer.

 

  Bij de brug blijkt een informatiecentrum te zijn (onderdeel van het Airbornemuseum) over de Slag om Arnhem en natuurlijk ga ik daar een kijkje nemen. Veel oorlogsverhalen natuurlijk en ook kan je filmfragmenten in 3D bekijken, met commentaar van verschillende personen, zowel Duitsers als geallieerden. Best interessant! Ook hier vraag ik om een stempeltje voor m'n wandelboekje, dan schrijf ik de kilometers van deze Groene Wissel en van de stadswandeling apart op.

 

Na dit bezoekje beklim ik de brug en steek de Rijn over, met naar beide zijden prachtig uitzicht. Aan de overkant gaat het Park Meinerswijk in en loop ik weer een stukje heerlijk in de schaduw. Als ik daar dan ook nog een bankje tegenkom, besluit ik tot een bankjesrust. Even een banaantje soldaat maken en een sapje drinken. Ik heb voor de verandering eens groentesap meegenomen, smaakt erg lekker!

Als ik weer verder ga wordt opeens mijn weg versperd door een in aanbouw zijnd gebouw, hierdoor moet ik even over de dijk verder en dat is ook geen straf, wat een mooi uitzicht hier op het water en de skyline van Arnhem! Na de onderdoorgang onder een weg door kom ik in het Uiterwaardenpark. Hier is weer wat meer schaduw dan op de dijk en als het fietspad naar links buigt, volgt de route een leuk smal onverhard paadje. Leuk stukje!

 

Aan het eind gaat het richting buurtschap De Praets. Een libel blijft mooi zitten voor m'n camera en een groepje koeien laat zien wat verstandig is bij deze zomerse temperatuur: ze staan op een kluitje in de schaduw van de bomen! Bij de Praets moet ik een tweede brug beklimmen, de Nelson Mandela Brug. Als ik amechtig boven kom, staat daar een bordje dat het nog 975 km naar Turijn is. Gelukkig is het naar het station iets korter…….  

 

Omdat ik het stukje door de binnenstad laat vervallen, ben ik nu inderdaad in een poep en een zucht bij het station, waar ik een paar prachtige 3-D stoeptekeningen bewonder. Die stonden er verleden jaar ook, maar nu zijn het weer andere. GPS staat hier stil op 12 km, toch weer wat langer dan de route aangeeft, ik sla m'n route op en maak de GPS leeg voor de stadswandeling straks. Maar nu eerst een hapje eten, ik kies voor een lekkere tonijnsalade, heerlijk met dat warme weer!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!