Rondje Landtong Rozenburg
vanuit huis

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Omdat ik gisteren zo'n eind weg ben geweest om te gaan wandelen, besloot ik dat vandaag te compenseren door vanuit huis een Rondje Landtong te gaan lopen. Voor degenen die niet weten wat de Landtong is, dit zegt Wikipedia erover:

 

De Landtong van Rozenburg is een deels aan spontane landschapsontwikkeling overgelaten groene enclave in het Rotterdamse havengebied. Voor de aanleg van de Maasvlakte, het Calandkanaal en Europoort werd een groot deel van het eiland Rozenburg afgegraven en kreeg de landtong zijn huidige vorm, een smal schiereiland met een lengte van zo'n tien kilometer dat 60 hectare beslaat. Vanaf deze landtong is onder andere zicht op Maassluis, olieraffinaderijen, opslagtanks, havens, het Calandkanaal en de druk bevaren Nieuwe Waterweg. Op het meest westelijke punt is een uitkijkheuvel met zicht op de Splitsingsdam in de Maasmonding, de Maasvlakte en Hoek van Holland. Er is vanaf de Scheurhaven, vlak bij de kop van de landtong, een veerverbinding voor voetgangers en tweewielers met Hoek van Holland en de Tweede Maasvlakte. Het gebied is toegankelijk per auto, er ligt een fietspad en er zijn struinpaden.

 

Vanuit mijn huis is het ruim 2 kilometer lopen door de Groengordel om aan het begin van de Landtong te komen. Daar kan je eerst via het Calandpark, dan over de Begrazingsweide en nog weer verder via een fietspad helemaal naar het uiterste puntje lopen. Terug kan via een iets andere route, aan de andere kant van de Landtong loopt een gruis- en zandweg langs de windmolens.

 

Na zo'n 6 kilometer kom je langs een picknickplaats, ideaal om zowel op de heenweg als op de terugweg een bankjesrust in te lassen en aan het eind van de Landtong staat tegenwoordig een cafetaria, het Kompas geheten. Die is alleen in de zomermaanden open, zeer welkom natuurlijk! Er vaart trouwens in de zomer ook een pontje van Hoek van Holland naar de Scheurhaven op de Landtong, dus dat rondje via de veerpont naar Maassluis staat ook nog op mijn programma.  

 

Kijk verder maar naar mijn foto's om tot de ontdekking te komen dat ook een tocht die eigenlijk een “heen-en-weertje” is, best leuk en gevarieerd kan zijn. Want in het havengebied van Rotterdam is het nooit echt saai natuurlijk!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!