De Zomertocht van De Cracks
in Wolvertem (BelgiŽ)

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tja, en dan is het weer volop 4Daagse-tijd in Nederland! In het LWP staat voor deze zaterdag ťťn hele tocht, in Vlissingen. Daar heb ik wel vaker gelopen, maar vandaag heb ik geen zin in strand en duinen. En dus wijk ik maar weer een keer uit naar onze zuiderburen. Op walkinginbelgium.be heb ik al snel een tocht redelijk dichtbij gevonden, iets ten zuiden van Antwerpen: De Zomertocht van de Wolvertem Cracks in Wolvertem.

 

Er mocht om 8 uur gestart worden en het was toch wel zo'n anderhalf uur rijden, dus zo rond kwart over 6 installeerde in me met een grote beker koffie in Kiaatje om de lange rit aan te vangen. Dat verliep voorspoedig, al gauw reed ik BelgiŽ binnen en realiseerde me dat ik mijn paspoort eigenlijk nooit meeneem op dit soort wandeltochten. Zou dat eigenlijk wel moeten, of is een rijbewijs voldoende legitimatie? Misschien volgende keer toch maar m'n pas meenemen, je weet maar nooit wat er gebeurt!

Maar goed, deze ochtend gebeurt er helemaal niks en mooi op tijd arriveer ik in Wolvertem. Daar moet ik wel even zoeken, ik zie wel bordjes, maar als ik die volg kom ik nergens! Als ik het aan de eigenaar van een garage vraag, blijkt dat ik er al twee maal langs ben gereden…… Maar goed, nu ben ik dan snel ter plekke en ik parkeer op aanwijzingen van de organisatie in de grasrand. Kiaatje staat daar weer best!

 

In het startbureau schrijf ik me in, koop een sticker voor in m'n wandelboekje en laat het boekje ook maar gelijk stempelen, kan ik dat tenminste niet meer vergeten! In BelgiŽ kan je meestal in het startbureau al bonnetjes of muntjes kopen voor consumpties onderweg, zo ook nu. Er blijkt twee maal een rust te zitten in de 22 km, dus ik koop drie bonnetjes, eentje voor elke rust en eentje voor na afloop. Nog even de plattegrond van de route bestuderen en dan kan ik op pad.  

 

Routebeschrijvingen, daar doen ze niet aan in BelgiŽ, gelukkig is er wel altijd uitstekend gepijld! Vandaag is dat met gele pijlen, met daarop in zwarte letters duidelijk de naam van de club: Cracks. Fout lopen is welhaast onmogelijk! We gaan al gauw rustige weggetjes door het boerenland op, de smalle paadjes worden hier “wegels” genoemd, vind ik eigenlijk best leuk klinken!

We komen langs een weiland met koeien en in een soort hokjes staan de jonge kalfjes, hoewel, zo jong zijn ze ook niet meer, want ze eten al hooi! Wat verderop gaat het echt dwars door een maÔsveld, ik als klein mensje van 1.60 meter zie helemaal niks meer, alleen groene stengels. Op sommige plekken hebben ze doolhoven gemaakt van maÔsvelden, ik moet er niet aan denken, zou er claustrofobisch van worden. Maar gelukkig duurt het hier niet lang of we komen weer tussen de weilanden terecht.

 

  We gaan door de Wolvertemse Beemden, waar ik een babbeltje maak met een paard, wiens hoofd helemaal onder de vliegen zit. Best zielig, zo'n beestje! Ergens hangt een leuk informatiebordje over een beek en weer een eindje verderop vinden twee koeien het gras aan deze kant van het prikkeldraad duidelijk lekkerder dan aan hun eigen kant. Haha, de wandelaars kunnen er amper langs! Dan gaat het langzaam richting Rossem, waar de eerste rust zit.

 

Lekker even een bakkie koffie doen en het valt me nu pas op dat deze rust ook de tweede rust is, vanuit hier gaan de 17 en de 22 km een lus maken. Ik roep dus enthousiast “Tot straks” tegen de stempelaars en ga met goede moed de lus in. Eerst langs een mooie kerk en daarna gaat het weer volop door het boerenland. Gruispaden, zandpaden, toch ook wel asfalt, het is werkelijk een heel mooi en rustig parcours. Ik loop er in ieder geval van te genieten!

Natuurlijk staan er hier een paar kapelletjes langs de weg, in eentje ervan maak ik binnen even een mooi fotootje. Altijd wel apart, vind ik. We komen weer langs een weiland met koeien en ergens zie ik ook een paar ezeltjes staan en de onvermijdelijke maÔsvelden moeten ook weer doorkruist worden. Het is trouwens heerlijk weer om te wandelen, zoals een Vlaamse medewandelaar het uitdrukt: “Het is lekker stapweer!”.

 

  Over Vlaanderen gesproken, opeens zie ik uit een huis een grote Vlaamse vlag wapperen. Ikzelf loop altijd met een vlaggetje van Zuid-Holland in mijn rugzak en veel mensen denken dat dat de vlag van Vlaanderen is. En om nu het verschil goed te laten zien: links is de Vlaamse vlag (met zwarte leeuw dus) en rechts de Zuid-Hollandse vlag (met rode leeuw). Nooit meer vergeten dus!  

 

Na zo'n 10 kilometer zijn we weer terug in de rust en daar is het nu wel een stukje drukker dan daarnet. Duidelijk dat de wandelaars van de kortere afstanden (de 6 en 12 km komen hier ook) er nu ook bij zijn. Maar ik kan buiten nog een mooi zitplaatsje veroveren en ik geniet op m'n gemakje van een bakkie koffie. En dan op voor het laatste stukje, voor 22 km zouden dat nog 5 km moeten zijn, maar het blijken er amper 4 te zijn. Nou ja, dat is ook niet erg voor een keer, meestal kom ik hoger uit dan staat aangegeven!

Ik zie dat er tot nu toe 843 wandelaars zijn geweest, wij zouden heel blij zijn met zo'n aantal, maar voor Belgische begrippen is het niet zoveel. Als ik later op internet naar de uitslag ga kijken blijken het er in totaal tot 15.00 uur 964 te zijn geweest, waarvan welgeteld ťťn buitenlander. Ben razend benieuwd wie dat geweest is…….. Op mijn gemakje rijd ik weer terug naar mijn eigen kikkerlandje, ik heb weer een fijne tocht “gestapt”!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!