De Klaverbladwandeltocht
in Uffelte

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Toen ik een tijdje terug de Wandelkalender voor in de Wandelsportbode zat te maken kwam ik de Klaverbladwandeltocht in Uffelte op zondag 9 juli tegen. Uffelte roept bij mij direct heel veel mooie jeugdherinneringen op, vroeger op vakanties in Drenthe met mijn ouders en broertje waren we vaak te vinden in de mooie natuurgebieden rondom Uffelte. Maar ja, het is wel een eind rijden natuurlijk voor een tochtje van n dag……..

 

Tot ik me herinnerde dat ik nog een track van iemand had gekregen van een “11-Hunebeddentocht”! Dat zou natuurlijk best een leuke combinatie zijn. De start van de tocht in Uffelte was in Herberg de Roskam, daar heb ik jaren geleden eens gelogeerd tijdens een wandeltripje in Drenthe. Even snel zoeken op internet leerde echter dat het hotel van zaterdag op zondag al volgeboekt was. Maar ik heb de tijd aan mezelf natuurlijk en ben niet gebonden aan het weekend. Er was nog wel plek van zondag op maandag, dus dat was snel geregeld.

Dat betekende wel dat ik zondag erg vroeg van huis weg moest, om om 8 uur te kunnen starten in Uffelte. Maar och, ik heb geen hekel aan vroeg opstaan en zo vertrok ik om ongeveer half 6 van huis. Bram bleef goedverzorgd achter, de buren zouden hem eten geven. De rit ging voorspoedig, zondagochtend om 6 uur, dan is er ECHT geen kip op de weg! Aangekomen in Uffelte kon ik natuurlijk niet pal voor het hotel parkeren, maar er stonden verkeersregelaars die me naar een parkeerplek vlakbij wezen.

 

En zo kon ik me rond kwart voor 8 gaan inschrijven voor een tochtje in Drenthe, dat gebeurt toch ook niet iedere dag! Deze tocht (de naam zegt het al) bestaat uit een klavertje vier, met vier lussen van ca. 10 kilometer. De 40 km lopers lopen ze alle vier, en verder zijn er natuurlijk afstanden van 30, 20 en 10 km, plus een dorpswandeling van 5 km. Ik schreef in voor de 30 km, en ontving een oranje routebeschrijving voor de eerste lus, die richting Holtinge ging. Bij afmelding na die lus zou ik dan de route voor de volgende lus ontvangen, enzovoort.  

 

Eerst maar even een kopje koffie gedaan, normaal doe ik dat nooit aan de start (moet er alleen ng maar vaker van plassen), maar na ruim 2 uur rijden had ik daar wel even behoefte aan. Het was nu al heerlijk weer, dus ik kon buiten op het terras van de koffie genieten. Ook de inschrijving was buiten, waarbij de inschrijvers wel onder grote tenten zaten natuurlijk. Op een heel groot bord stonden de huisregels van de tocht vermeld, daar moest ik even om glimlachten, geen kleine lettertjes hier!

En dan ga ik op pad voor lus 1, die begint met een stukje door het dorp en langs wat weilanden, maar al gauw gaan we het Holtingerveld in. Veel bossen, zandpaden en zelfs een modderpad moesten “genomen” worden, niet helemaal mijn ding, maar ja, dat weet je als je in deze omgeving gaat wandelen! Gelukkig zijn er ook veel weilanden en heidevelden in Drenthe, zodat ik ook regelmatig ver om me heen kon kijken.

 

  Na ca. 5 kilometer was er midden in het bos een verzorgingspost, waar je water en wat blokjes kaas, komkommer en dergelijke kon krijgen. Er stonden ook bankjes en ik heb daar even vijf minuutjes gebruik van gemaakt. Wat verderop moest er een heuveltje beklommen worden en vanaf het hoogste punt had je opeens zicht op twee hunebedden! En hier kwam me de eerste bekende achterop: Appie was aan zijn tweede lus van de 40 km bezig. Leuk om ook hier bekenden te treffen.

 

Natuurlijk heb ik de hunebedden uitgebreid op de foto gezet, de grootste van de twee herkende ik nog van vroeger, maar ik kon me echt niet meer herinneren dat er hier twee zo vlak bij elkaar staan! Dan gaan we zo langzamerhand terug richting de start, nog een heel stuk bos en heide, maar het laatste stuk hebben we weer uitzicht op de weilanden. En dan ben ik na 11 km (ja, het was weer een lange!) terug bij de start waar ik Liesie van het W4W-forum en haar zoon even op de foto zet.

Na wederom van een kopje koffie te hebben genoten, ga ik op pad voor mijn tweede lus. Dit keer met een rode route. Helaas loop ik direct in het begin een beetje verkeerd, kilometertje extra……. En die eerste lus was ook al zo lang, dat kon wel eens een heel lange 30 km gaan worden, en het wordt er ook niet koeler op. Ik besluit eigenlijk hier al dat ik het na deze tweede lus voor gezien ga houden! Maar die lus moet nog wel eerst gelopen worden natuurlijk!

 

We gaan richting het Ooster- en Westerzand, dat herinner ik me inderdaad nog van vroeger, dat er hier hele grote zandvlakten rondom Uffelte waren, wij noemden die het Uffelterzand. Deze tweede lus bestaat uit zo mogelijke nog meer bos en zand dan de eerste en je kunt het resultaat in m'n foto-album wel zien: ik heb veel minder foto's dan anders, ik vind bos nou eenmaal niet zo fotogeniek! Maar met de warmte van vandaag is het wel lekker om in de schaduw van de bossen te lopen, dat dan weer wel!  

 

Ook in deze lus zit er halverwege een verzorgingspost, maar dit keer niet midden in het bos, maar op een camping. Naast de eigen verzorging kan je hier ook koffie en soep kopen, nou, daar heb ik wel trek in, in die koffie dan en ik plof even lekker op een stoeltje neer, even bijkomen van de warmte hoor! Hier tref ik weer een paar bekenden, ik maak een praatje met Rinda en even later een selfie met Liana. Leuk, zo vaak zie ik mijn “noordelijke” vriendjes niet!

Ook op het laatste stukje krijgen we nog veel bos en heide voorgeschoteld, maar het echte venijn zit in de staart van deze lus: een lange, rechte, schaduwloze weg over de Es. Onder het brandende zonnetje en met bijna geen wind is deze weg “killing”, althans zo ervaar ik het. Het maakt dat mijn besluit helemaal vast komt te staan: ik hou het vandaag bij deze twee lussen!

 

  Terug bij het startbureau meld ik mezelf af en geef even door dat ik de derde lus niet meer doe. GPS staat trouwens stil op 23 kilometer, vind ik eigenlijk wel een mooie afstand voor zo'n dag als vandaag. Ik ontmoet hier Appie en Liana weer, Appie heeft er 40 km opzitten en Liana 30, die gaat nog wel haar 4e lus doen. En ik dus 20, en toch kunnen we nu samen op de foto, dat is toch wel het leuke van lussen lopen, snellere en langzamere wandelaars komen elkaar zo vaker tegen!

 

Het is nog vroeg in de middag en rondom het hotel is het nog een drukte van jewelste. Ik check wel alvast in en fris me even op in m'n kamer, maar ik haal nog niet mijn bagage op. Ik ga met Kiaatje nog een rondrit in de omgeving maken, leuke plekjes van vroeger terugzien. Zo ben ik even in De Wijk geweest bij Pension Welgelegen, daar zit nu een tandarts, en op de mooie brink van Dwingeloo. Daar heb ik een patatje en een heerlijk softijsje gegeten.

Dan rijd ik nog even terug naar de hunebedden waar we vanmorgen langs kwamen en geniet nu in alle stilte van de sfeer van eeuwen. Gek is dat h, maar het lijkt wel of de geest van de hunebedbouwers hier nog rondzweeft! Maar goed, ik laat de geesten rustig verder zweven en ga nu definitief naar het hotel, waar ik even heerlijk onder de douche ga. Beneden op het terras drink ik nog een lekkere Latte Macchiato, maar dan voel ik langzamerhand m'n oogleden zwaar worden. Het is ook best een drukke en vermoeiende dag geweest. Rond tien uur kruip ik in m'n mandje, oogjes dicht en snaveltje toe!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!