Twee Groene (Stads) Wissels
in Goes

 

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Voor zaterdag was er slecht weer voorspeld, en eigenlijk vind ik het onzin om willens en wetens in de regen te gaan lopen als je iedere dag van de week kunt wandelen! Vroeger toen ik nog werkte, lag dat anders natuurlijk. Voor vrijdag werd wel goed weer verwacht, in ieder geval droog en met af en toe een beetje zon. Het zuidwesten van Nederland zag er het beste uit, en dus ben ik weer eens op zoek gegaan naar Groene Wissels in Zeeland.

 

Ik kwam al gauw uit op Goes, waar zowel een Groene Wissel in de omgeving (over de Oude Zeedijk) als een Groene Stadswissel kan worden gelopen. Goes ken ik wel van de Drie Zeeuwse Wandeldagen, maar die zijn opgehouden te bestaan en daardoor was het alweer een tijdje geleden dat ik in die omgeving liep. Beide Groene Wissels heb ik dus in mijn GPS gezet, de routebeschrijving geprint en ik was klaar voor een nieuw Zeeuws uitstapje.

Bleef nog de vraag hoe ik daar het beste kon komen. Met de trein was een optie, de Groene Wissels starten beide bij het station, maar voor m'n keuzedag voor deze maanden heb ik al een andere bestemming op het oog. Met Kiaatje dus maar naar Goes getogen, vroeg van huis om lekker vroeg van start te kunnen gaan. Onderweg schrok ik even van een melding dat de Brouwersdam afgesloten zou zijn voor “Concert at Sea”, maar dat ging gelukkig pas om 19.00 uur in.

 

Rond half acht arriveerde ik bij Station Goes, waar nog een zee van ruimte voor Kiaatje was. Ik begon met de Groene Wissel nr. 60, met als ondertitel “de Oude Zeedijk”. Maar ook deze ging eerst een stukje door de oude binnenstad en het was 's morgens zowaar nog heerlijk zonnig, dus ik heb veel mooie fotootjes van Goes kunnen maken. Natuurlijk van ganzen (Goes is immers Ganzenstad), maar ook van de oude Stadshaven.  

 

Af en toe heb ik trouwens een déjà vu, als ik een plekje herken van de tochten die ik tijdens de Drie Zeeuwse Wandeldagen heb gelopen, maar het meeste is toch nieuw voor mij. En hoewel ik een hekel heb aan het wandelen door nieuwbouwwijken, vind ik wandelen door oude stadjes geweldig en Goes voldoet aan alle normen, leuke smalle steegjes (speciaal voor Bram het Kattenstraatje), mooie kerken, aparte gevelstenen, kortom, ik vind het geweldig en ik kijk al uit naar de “echte stadswandeling" van vanmiddag!

Dan gaat de route de stad uit en kom ik op de Oude Zeedijk terecht, waarnaar deze tocht is vernoemd. Deze dijk volg ik zo'n 4 à 5 kilometer. Prachtige uitzichten alle kanten op, en het wordt met recht een “oude” zeedijk genoemd, want de zee is in geen velden of wegen te bekennen! Ik kom wel langs een oorlogsmonumentje bij de plek waar in de oorlog een vliegtuig is neergestort en ik maak een praatje met een hondenuitlater.

 

  Ik had mezelf na ca. 8 kilometer een rust beloofd en kijk: na 7,9 kilometer staat daar beneden aan de dijk een eenzaam bankje. Alsof ze dat er speciaal voor mij hebben neergezet! Bij het bankje staat een informatiebord over een kiekendiefroute, maar ik zie in de verste verte geen pad, alleen maar riet. Misschien loopt dat kiekendiefpad ook wel over de dijk. Ik eet een crackertje en geniet van de rust en de stilte hier.

 

Als ik weer verder ga, verandert het wegdek van de dijk van asfalt naar een heel grof kiezelpad. Brrrr, dat vind ik niks lekker lopen. Grind is nog tot daar aan toe, maar die grote stenen rollen onder m'n voeten weg, waardoor het lijkt of ik continu loop te zwikken. Gelukkig duurt dit niet zo heel erg lang, ik bereik het einde van de dijk en mag daar linksaf het fietspad op. In de verte zie ik de radiotoren van Goes staan, daar ben ik net nog langs gekomen, ongemerkt loop je toch altijd een aardig eind weg!

Ik kom langs twee dorpjes, Wissekerke en 's Heer Hendrikskinderen, maar ga de bewoonde wereld niet echt in. In plaats daarvan gaat de route door het Poelbos, een bos met (de naam zegt het al) diverse poelen, waar soms mooie lelies in ronddrijven. Toch kan bos me niet zo bekoren, zeker niet nu het zonnetje inmiddels achter de wolken is verdwenen. Ik ben dan ook blij als ik er weer uit ben en bij een mooi watertje las ik een tweede rustmomentje in, nu op een trapje bij het water.

 

Ik maak een banaantje soldaat en drink een pakje Wicky. In de verte zie ik de bebouwing van Goes al, nog twee kilometertjes en ik ben weer terug van deze eerste wandeling van vandaag. Ik kom nog door een tunneltje met heel groot de letters Feyenoord in graffiti en ik kan het niet laten om even een old skool selfie te maken met behulp van het muurtje aan de andere kant van het pad. Dan nog even een saai stukje door een bedrijventerrein en dan ben ik terug bij het station. De eerste 18 km zitten erop!  

 

Naast het station zit Restaurant Terminus en daar staat een groot bord, dat de koffie klaar staat. Nou, daar heb ik inmiddels wel trek in gekregen en op het terras geniet ik van een lekker bakkie. Ik besluit dat ik mijn jasje ook wel uit kan doen, in de stad zal veel minder wind staan en dan heb ik het niet echt nodig. Op de dijk was het wel lekker, dat dunne ding.

En dan ga ik op voor de stadswandeling, Groene Wissel nummer 472. Normaal probeer ik twee Groene Wissels te combineren tot één als ik ga stadswandelen, maar dat kwam bij de twee van vandaag niet goed uit. En dus heb ik ze allebei helemaal gelopen. Ik kwam wel wat dezelfde plekjes tegen als vanmorgen, maar meestal kwam ik daarbij van de andere kant en dan ziet alles er toch heel anders uit.

 

  Net als vanmorgen heb ik lopen genieten van de oude stad, jammer dat de zon nu niet meer scheen, maar gelukkig was het wel droog en de temperatuur was prima! Ik kwam weer langs de Stadsgracht en de Stadshaven, maar ook liep ik door supersmalle steegjes (dikkerds kunnen daar wel eens in de problemen komen), over de Markt met het grote stadhuis en door een groot hofje waar vroeger een klooster en een oude mannenhuis hebben gestaan.

 

Onderweg kwam ik langs het Koffiecafé Koek, en dat zag er zo gezellig uit, dat ik daar uitgebreid van een Latte Macchiato heb zitten genieten. Dit zat mooi in het midden van de route, de stadswandeling was 7 kilometer. Naast de stad ging de route ook nog door twee parken, Park Valckeslot en De Hollandse Hoeve. Hier stonden leuke zitbanken en op een bank bestaande uit grote hartjes heb ik weer een selfie gemaakt.

Als ik weer langs de kerken kom, blijkt dat de Maria Magdalenakerk open is, en natuurlijk ga ik een kijkje nemen. Een hele mooie kerk, met een prachtige koepel en veel mooie details. In een vitrine ontdek ik een mooi glas-met-zilver engeltje en dat koop ik als aandenken aan vandaag. In het naastgelegen VVV regel ik twee stempeltjes voor in m'n wandelboekje en een folder om daar plaatjes uit te kunnen knippen. Rond drie uur ben ik weer terug bij het station, ik koop in de kiosk een koffie verkeerd voor onderweg en dan vang ik de terugreis aan, het was weer een prima wandeldag, veel mooie dingen gezien!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!