De Braoiersloop
in Beneden-Leeuwen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na een week vol helse, hoge temperaturen en bloedhete woon- en slaapkamers, werd er in het weekend eindelijk verkoeling verwacht. Voor de foto's misschien jammer dat er geen zonnetje zou zijn, maar ik vond het al heerlijk dat de temperatuur zou dalen. Kortom, ik had zin in een “wandelweekend”, want die hete week heb ik voornamelijk thuis voor de ventilator doorgebracht. Ik kan nu eenmaal absoluut niet tegen de warmte!

 

Natuurlijk waren er dit weekend weer een heleboel leuke tochten, maar m'n oog viel op een tocht met de vreemde naam “Braoiersloop” (ik weet nu ng niet hoe je het uit moet spreken!) Een beetje zoekwerk leerde me dat deze tocht georganiseerd wordt door een carnavalsvereniging, de Braoiers genaamd, in Beneden-Leeuwen. Net als Varik een paar weken geleden ligt Beneden-Leeuwen aan de Waal, ik kon me dus verheugen op eindeloze dijken en mooie uitzichten!

De 25 km mocht om 07.30 uur starten, maar ik hoopte erop dat de starttijd niet zo heel strikt gehanteerd wou worden en zorgde dat ik zo rond 10 over 7 bij de start aanwezig was. Het was toch wel weer een uurtje rijden en dus vertrok ik rond 6 uur van huis, mt een beker koffie voor onderweg. Mooi volgens planning kwam ik ter plekke aan, even zoeken naar een parkeerplaatsje en toen kon ik inschrijven.

 

Zoals ik al gehoopt had, mochten ook de 25 km-lopers al op pad en (waar ik stiekem k op gehoopt had) we gingen direct de Waalbandijk op. Die hebben we kilometers lang gevolgd, met zicht op de Waal, met een extreem lage waterstand en aan de andere kant uitzicht over weilanden en boomgaarden. We gingen onder de Prins Willem Alexanderbrug door, die was ik net met de auto overgestoken, die brug heb ik dus nu van beide kanten gezien!  

 

Het was inderdaad grijs weer, met af en toe een paar spetters, maar ook met dit grijze weer waren de uitzichten prachtig, ook dit is Hollands! Tevens stond er een stevig windje, wat we op dit eerste stuk tegen hadden, dus de belofte van wind in de rug op de terugweg. En buiten de uitzichten over de Waal en de weilanden, waren er nog genoeg andere zaken om te vereeuwigen. Een monument ter herinnering aan een grote vloed van 1861, Maja de Bij, een groot beeld van een kat en ook nog een ooievaarsnest met inmiddels flink uit de kluiten gewassen jongen.

We kwamen door dorpjes als Wamel en Dreumel, beide mooie aanvullingen op mijn plaatsnaambordenverzameling en overal zag je in de verte kerktorentjes staan, leuk om te proberen te ontdekken bij welke plaats die horen! In Dreumel zat de eerste rust na 11,89 kilometer, zitruimte in de tuin van een particulier woonhuis, waar we ook gebruik mochten maken van het toilet. Bij de koffie kreeg je desgewenst een gevulde koek of een appelkoek, lekker hoor!

 

  Het tweede deel ging niet meer langs het water, maar meer door het binnenland. Lange, rustige wegen in the middle of nowhere, ik vond het helemaal geweldig! Langs de kant van de weg ontdekte ik opeens een enorme paddenstoel, dat ding was echt groot! En een beetje vreemd om deze midden juni te zien staan, samen met een kale boom verderop en dit grijze weer met die stormachtige wind, leek het wel herfst in plaats van net zomer!

 

Na ca. 21 km was er een tweede rust bij de Dalenshof, een hondenbedrijf. Ook hier koffie met een koek en als je wilde kon je hier ook soep kopen. Gezellig even een babbeltje zitten maken en toen op voor het laatste stukje. Toen ik weer buiten kwam, bleek het nu toch echt te regenen, geen plensregen. maar een hele fijne motregen. Eigenlijk best lekker, en met het windje in de rug had ik er verder geen last van.

De 40 en de 15 km gingen nog een lusje maken, maar de 25 km ging via Boven-Leeuwen en nog een stukje over de Waalbandijk terug naar de start. Op de Waalbandijk kon je goed zien hoe enorm laag de woonboten in het water lagen, als er sneeuw op de loopplanken zou liggen, dan had je een skihelling!

Weer terug heb ik me tevreden afgemeld, voor een niet-wandelvereniging was deze tocht picobello georganiseerd, leuke route en rusten en uitstekend gepijld. Het enige wat ontbrak was een plaatje voor in het wandelboekje, maar dat heb ik uit de routebeschrijving geknipt. Ik heb het prima naar m'n zin gehad en wat mij betreft: tot volgend jaar!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!