De Omloop van het Groene Hart
vanuit Koudekerk aan den Rijn

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En toen werd ik in de vroege ochtend van tweede Pinksterdag wakker en realiseerde me dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel zin had om te gaan wandelen…… Misschien een beetje teveel op pad geweest de afgelopen tijd? Maar toen ik naar buiten keek beloofde het prima wandelweer te worden en De Omloop van het Groene Hart stond vandaag op het programma en ja, dat is toch wel echt iets voor mij! Ik besloot uiteindelijk om wel te gaan, maar voor een kortere afstand te kiezen, de 15 kilometer.

 

De Omloop van het Groene Hart is een fiets- en wandeltocht, die vanuit verschillende plaatsen in Zuid-Holland en Utrecht gestart kan worden. Mijn keus was gevallen op Koudekerk aan den Rijn, een plaatsnaambord dat ik nog niet in mijn verzameling heb! Ook voor de 15 kilometer mocht je lekker vroeg starten, om 7 uur al, en zo was ik rond zevenen dan ook in Koudekerk, waar ik een mooi parkeerplaatsje vlakbij de start vond.

Het startbureau was ingericht op het terras van Café De Hoek, aan het water. De inschrijving ging vlot, er was nog haast niemand, en ik betaalde 4 euro, waarvoor ik wel een pakje drinken mee mocht nemen en na afloop ook nog een medaille kreeg. Op een groot bord hingen de plattegronden van alle afstanden en die plattegronden stonden ook op de routebeschrijving. Geen overbodige luxe, want er bleek niet gepijld te zijn.

 

Al gauw bleek dat de route weer eens helemaal mijn ding was, niet zo moeilijk natuurlijk in Het Groene Hart! We begonnen met een stuk over het jaagpad langs het water. En hoewel Koudekerk dus blijkbaar “aan den Rijn” ligt, heet het hier “De Oude Rijn”. Na een kilometertje verlieten we dit jaagpad en gingen het landschap rondom Rijndijk in. Een kilometerslang fietspad door de weilanden volgde, ik liep te genieten!  

 

In het begin was het nog bewolkt geweest, maar hier kwam steeds meer de zon erbij om de hoek kijken en dat is zo de hele tocht gebleven, wolkenpartijen afgewisseld met zonnige perioden en een behoorlijk stevig windje. Kortom: het was heerlijk! Het bleek dat de route voornamelijk langs fietsknooppunten liep, voor mij niet erg, ik hou van verhard lopen, maar er waren ook wandelknooppunten in de omgeving. Die waren misschien beter geschikt geweest voor de wandelaars van de Omloop. Maar zoals ik al zei: ik vond het prima!

Ik ben onderweg geen stempelposten tegengekomen, maar bij een klein restaurantje annex B&B “Klein Giethoorn” genaamd, kon ik wel een kopje koffie krijgen, hoewel ze geen officiële rustplaats van de tocht waren. Althans de uitbaatster wist van niets! Wel een prachtig plekje hier, en het wordt niet voor niets Klein Giethoorn genoemd, met veel watertjes en bootjes. Een prachtige molen completeerde het Hollandse plaatje!

 

  Dat er op verschillende plaatsen gestart kon worden, had wel het leuke effect dat er van alle kanten wandelaars liepen, die op verschillende locaties gestart waren en die ook verschillende afstanden liepen. Zo kwam ik snelwandelaar Wilfried tegen, die was in Hazerswoude gestart, en Gerard met wandelmaatje die in Benthuizen waren gestart. Ik hoorde wel van verschillende mensen dat hun routebeschrijving te wensen overliet, maar op mijn 15 km (die uiteindelijk 16 bleek te zijn) ging alles prima.

 

Zo prima, dat ik toch een beetje spijt kreeg dat ik niet voor de 25 km was gegaan, maar toen het wat later toch weer behoorlijk warm werd, had ik er toch vrede mee. Vlak voor ik weer terug was op het fietspad van vanmorgen (het aanloopstuk en het uitloopstuk waren hetzelfde) heb ik nog even een bankjesrust ingelast en het pakje drinken, dat ik vanmorgen had gekregen, opgedronken. Dat smaakte erg lekker, Joezz met bosvruchtensmaak en een vleugje zuivel. Ga ik zelf ook eens kopen!

Na het stuk over het Jaagpad, waar ik liep te genieten van de bootjes op het water en de prachtige wolkenluchten, was ik weer terug bij Café De Hoek en meldde me tevreden af. Op het terras heb ik nog even genoten van een koffie met een stuk cheesecake erbij. Toen weer richting huis getuft, waar ik zo uitbundig begroet werd door Bram dat het wel leek of ik wekenlang was weg geweest. Maar ik heb ook inderdaad heel veel gewandeld de laatste tijd, ik neem nu een weekje rust!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!