Rondje Stompwijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Twee jaar geleden had ik met Elly de tocht “Rondje Stompwijk” van IJsclub Nut en Vermaak gelopen en die was ons beiden toen goed bevallen! Maar aangezien deze tocht altijd op 1e Pinksterdag wordt gehouden, heb ik verleden jaar voorbij moeten laten gaan, immers in even jaren organiseert de RWV het Wandelweekend in Schiedam in het Pinksterweekend en daar ben ik altijd aanwezig om foto's te maken en hand- en spandiensten in de organisatie te verrichten.

 

Maar dit jaar kreeg ik dus een mailtje van Elly of ik zin had om dit tochtje weer te lopen en naTUURlijk had ik daar wel oren naar! We besloten voor de 20 km te gaan en even was er wat discussie over de starttijd. Want Elly en ik hebben veel dingen gemeen, maar daaronder valt niet de voorkeur voor de starttijd van een wandeltocht! Waar ik het liefst zo vroeg mogelijk wil starten, start Elly het liefst zo laat mogelijk……. We bereikten een compromis door onze starttijd op 9 uur te zetten.

Een neef van Elly woont vlakbij de start en daar konden we de auto parkeren, het was dus het handigste als ik naar Elly reed en van daaruit konden we dan samen naar Stompwijk rijden. Zo gezegd, zo gedaan en netjes waren we iets voor negenen bij de start. Bij het huis van neef Hans was inderdaad nog parkeerplaats genoeg en van daar af was het een kippenendje naar het startbureau.

 

We zijn snel ingeschreven en krijgen een heel boekwerkje mee, met daarin alle routes en plattegrondjes, ziet er prima uit! Het boekje is ook gelijk je startkaart. Koffie hoeven we allebei niet meer en na kaartjes en folders gestrooid te hebben gaan we op pad. Al direct na de start wijkt de 20 km af van alle andere routes en zo lopen we heerlijk rustig de polders rondom Stompwijk in.  

 

De omgeving is hier bekend natuurlijk, we liepen hier eerder om de Voetstappentocht van het Walkers4Walkersforum 2014 uit te zetten en ook de wandelpaden De Koninklijke Weg en Het Groene Hartpad komen hier in de buurt. Maar dat geeft allemaal niks, het is hier altijd mooi en het is heerlijk weer, we lopen volop te genieten. We zien zelfs nog heel wat jong grut, variŽrend van jonge fuutjes tot jonge ooievaartjes!

 

  Op de routebeschrijving hebben we gezien dat de eerste rustmogelijkheid al na ca. 4 km bij Boerderij 't Geertje is, maar voordat we daar zijn gaan we eerst nog een stukje onverhard doen. Eerst moeten we een hekje met gebruiksaanwijzing over, een galante medewandelaar houdt het klaphekje voor ons naar beneden, en daarna komen we over lange vlonders te lopen. Daar heb ik twee jaar geleden een mooie foto van Elly gemaakt en nu maakt zij een zelfde soort foto van mij. Is leuk geworden!  

 

En dan zijn we bij Boerderij 't Geertje, inderdaad al na 3,6 km, maar och, we hebben wel trek in een bakkie en we hebben de hele dag de tijd, dus nemen we lekker alvast een rust! Een medewandelaarster maakt een fotootje van ons terwijl we heerlijk buiten van onze koffie zitten te genieten. Direct na 't Geertje gaan we achterlangs een dijk over en dat is met afstand het allermooiste stukje route van deze dag!

 

  De dijk is aan weerszijden begroeid met allerlei wilde bloemen, klaprozen, kamille, korenbloemen en hier en daar ook het vrolijke geel van koolzaad. Het is een lust voor het oog en we maken hier dan ook allebei heel wat foto's! Van alleen de bloemen, maar ook van onszelf in die bloemenzee. Na deze pracht gaat het verder door de polder, zo langzamerhand richting de A4, die we bij de bekende molen onderdoor kruisen.

 

Aan de andere kant komen we bij de Vlietlanden uit, die bestaan uit twee langgerekte plassen met een wandelgebied eromheen. Volgens het plattegrondje (en dat weten we ook nog van twee jaar geleden) gaan we helemaal om deze plassen heen. Maar eerst komen we langs restaurant Waterfront Vlietland en daar gaan we voor de tweede keer aan de koffie (voor mij) en thee (voor Elly). Als we een selfie willen maken klinkt het opeens van een tafeltje naast ons: Dat willen wij ook wel weer doen, hoor….. Zitten daar dezelfde dames als bij 't Geertje en nadat we met z'n allen hartelijk om dit toeval hebben gelachen maken zij weer een foto van ons!

En dan gaan we inderdaad een heel rondje om de plassen heen maken, we wandelen afwisselend op grindpaden en asfaltweggetjes en zelfs even over een ruiterpad. Er is overigens buiten dat we een plattegrondje hebben ook uitstekend gepijld, met papieren pijlen en waar nodig met geel markeerlint. Het zonnetje schijnt volop, maar doordat er ook een lekker windje staat is het gelukkig niet zo heel erg warm. Toch vinden we allebei een schaduwlaantje met hoge bomen best lekker!

 

We lassen nog een bankjesrust in langs het Rijn-Schiekanaal en als we de plassen bijna helemaal rond zijn is er nog een “Koek en Zopie”, jaja, we wandelen bij een IJsclub, dus we blijven in stijl! Hier krijgen we een pakje drinken en er liggen stukjes kaas en komkommer, lekker hoor! Hierna gaan we via een wildtunnel weer onder de A4 door en dan komt er nog een heel leuk stukje route: dwars door een weiland met koeien. We “knuffelen” allebei even met een koe en dat komt natuurlijk op de foto!  

 

Inmiddels zijn we de 20 kilometer al ruim gepasseerd en we zijn er allebei wel een beetje klaar mee, laatste loodjes wegen nu eenmaal altijd zwaar! Maar na ruim 22 km zijn we dan toch bij de finish. Als beloning mogen we kiezen tussen een medaille, een button of een consumptie. Elly gaat voor de consumptie en ik wil een button, m'n kopje koffie betaal ik wel gewoon. Samen met Erik en Mar, die de 30 hebben gelopen, praten we nog even na over de leuke tocht.

We borrelen nog even gezellig na bij neef Hans en Hennie, waar we ook Hans en Thea treffen, die we al eerder vlak voor 't Geertje tegen waren gekomen. Al met al was het weer een geslaagde dag, bij leven en welzijn ben ik over twee jaar zeker weer van de partij!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!