De Groene Long Tocht
in Varik

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na de beŽindiging van het Grebbeliniepad had ik ook voor het Pinksterweekend voor iedere dag een tochtje op het programma staan. Gelukkig leek de ergste warmte voorbij te zijn en zag het er naar uit dat Pinksteren goed wandelweer op zou leveren. Vol goede moed toog ik dus zaterdagochtend voor m'n eerste tochtje naar Varik, waar de Groene Long Tocht door cwsv Varik/Heesselt werd georganiseerd. Ik moest wel even opzoeken waar Varik precies lag, ik had er nog nooit van gehoord……

 

Dat bleek in de Betuwe te zijn, in de omgeving van Est, Opijnen en Ophemert. Een prachtige polderomgeving, met veel dijken en dat beloofde voor mij dus veel goeds. Ik was lekker vroeg ter plaatse, want starten mocht al vanaf 7 uur. Ik twijfelde even tussen de 30km en de 20 km, maar omdat er na vandaag nog twee wandeldagen volgen, heb ik het bij de 20 km gehouden.

Achteraf was ik daar wel blij mee, want het bleek vandaag nog heel erg warm en broeierig te zijn. De zon ging meestal schuil achter een halfgesloten wolkendek en het leek wel alsof er een warme, klamme deken over het land lag. Ik kan helemaal niet goed tegen warmte en dit vond ik gewoon vies aanvoelen. Bij de splitsing van de 20km en de 15km heb ik zelfs even staan twijfelen of ik terug zou gaan naar de 15, maar ik heb uiteindelijk toch de 20 vol gemaakt. Meer dan dat zelfs, want hij was aan de lange kant, GPS stond pas stil op 22 km.

 

Voor de rest vond ik het een geweldige tocht! Leuke route, goed gepijld, veel dijken natuurlijk, heerlijk weidse uitzichten en gezellige dorpjes waar we doorheen kwamen. Er zaten twee rusten in de route, na ca. 6 km in het Dorpshuis in Est en na ca. 12 km bij een fruitteler. Bij beide rusten heb ik even van een lekker kopje koffie zitten genieten. Toen de route dus aan de lange kant bleek te zijn, heb ik nog een korte bankjesrust op ca. 17,5 km ingelast.  

 

Het laatste stuk liepen we op een lange dijk weer terug richting Varik en toen pakten donkere wolken zich samen en ik ben nog een beetje bang geweest dat er een onweersbui tot ontwikkeling zou komen. Maar nee, er zijn alleen een paar spetters gevallen en er begon opeens een heerlijk koel windje te waaien zodat het de laatste kilometer nog even lekker aanvoelde!

Bij de afmelding heb ik om de routes van de langere afstanden gevraagd, misschien kan ik hier eens een tweedaags tripje met een overnachting in de omgeving uitstippelen, want ik vind het hier schitterend! Na de mensen van de organisatie hartelijk bedankt te hebben voor de leuke tocht ben ik niet direct naar huis gereden, maar via een fruitstalletje waar ik tijdens het lopen langs was gekomen. Voor 2 euro even een grote bak aardbeien gehaald, lekker thuis met een toef slagroom van genieten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!