De Molen en Meren Wandeltocht
in Krommenie

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Hoe verder je in het voorjaar komt, hoe vaker het voorkomt dat weekenden volgepropt zitten met leuke tochten! Zo ook dit weekend weer. Heel moeilijk om te kiezen. Dicht in de buurt waren Aarlanderveen en Ridderkerk, maar die heb ik verleden jaar nog gelopen, dus ik zocht het toch weer iets verder weg. Voor zaterdag viel de keus op de Molen en Meren Wandeltocht van wsv De Laatste Loodjes. De start was in Krommenie, best wel weer een eindje rijden dus.

 

In het startbureau liep ik Klaas en Coby tegen het lijf, zij gingen de 30 doen, ik wilde het bij de 25 houden. De routes werden pas om 8 uur uitgedeeld, dus tot die tijd moesten we even wachten. FF toilet bezocht en m'n nieuwe GPS ingesteld. Dat is wel even wennen hoor, met de vorige heb ik zeven jaar gedaan, dus op die wist ik blindelings alle knopjes te vinden, maar op die nieuwe zitten toch weer veel dingen net even anders.

Maar goed, even na achten ging ik gewapend met de route van de 25 km op pad. Ik wist ongeveer hoe de route zou lopen, want in het startbureau hadden grote plattegronden van alle routes gehangen. Dat zie je tegenwoordig wel vaker en ik vind het eigenlijk best handig. Leuk om te weten waar je zoal naartoe gaat! Krommenie is niet zo groot en we liepen al snel buiten over lange paden langs heel veel water.

 

Al snel kwam er een molen in zicht, helaas niet afstekend tegen een mooie blauwe hemel, maar tegen een grijze hemel. Qua weer heb ik vandaag duidelijk verkeerd gegokt, Noord-Holland is erg lang heel grijs gebleven, in tegenstelling tot de zuidelijke provincies. Van veel vriendjes zag ik jaloersmakende zonnige plaatjes voorbij komen…… Maar och, het was droog en dan vind ik het al gauw goed!  

 

Na de molen kwamen we bij een punt waar we met een bootje overgezet zouden worden naar eiland “De Woude”. Daar aangekomen zag ik een enorme rij wandelaars staan wachten. Zelfs Klaas en Coby, die ruim voor mij vertrokken waren en ook behoorlijk sneller lopen dan ik, stonden nog in de rij. Ik vroeg hoeveel mensen er tegelijk op het bootje konden en dat bleken er slechts tien te zijn. Een snelle schatting van het aantal mensen vertelde me dat ik 4 5 afvaarten zou moeten wachten.

Daar had ik geen zin in, en veel andere mensen met mij. Gelukkig was er nog een beetje keus: de 15 liep hier ook nog en die route ging rechtdoor, zodat je niet met het bootje over hoefde. Een routebeschrijving van de 15 had ik niet, maar er was gelukkig uitstekend gepijld, dus durfde ik het wel aan om alleen op de pijlen te lopen. Later hoorde ik van andere wandelaars dat de wachttijd bij het bootje ruim een half uur was geweest.

 

  Verder op de 15 dus, over een fietspad op een dijk, waar ik met volle teugen van de uitzichten over het water en de polders liep te genieten. Heel af en toe liet ook het zonnetje zich op dit stukje zien, zodat het gewoon heerlijk wandelen was. Het fietspad kwam langs een klein haventje en als je daar even rechts uit de flank ging, kon je daar een rust nemen in restaurant Havenrijk. Dat liet ik me geen tweemaal zeggen en ik heb er van een heerlijk kopje koffie genoten.

 

Na deze rust was het nog ca 6 km, en die gingen dwars door de polders en langs heel veel water. De wereld ziet er lekker lente-achtig uit met allemaal vrolijk bloeiende gewassen en overal zie je jong leven, en de koeien zijn ook weer lekker buiten in de wei! Het was een heerlijke poldertocht, erg jammer dat het met het bootje zo verkeerd ging, want ik had hier graag langer willen lopen.

Maar ook op de 15 heb ik het erg naar m'n zin gehad, zelfs een taai stukje op het eind door de nieuwbouw van Krommenie kon m'n humeur niet bederven. Bij het afmelden bleek dat ik lang niet de enige was die “klaagde” over het bootje, ik heb er dan ook maar niet teveel woorden aan vuil gemaakt. Als er volgend jaar een andere route is zonder cruise erin, dan kom ik graag terug om toch die 25, of misschien wel 30 te doen!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!