De Ken Uw Stad Wandeltocht
in Rotterdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Al sinds jaar en dag wordt er op Koninginnedag, en nu dus op Koningsdag, in Rotterdam de “Ken Uw Stad” wandeltocht georganiseerd. Vroeger door de Wandelkring Rotterdam en Omstreken (WKR&O), na de fusie van de bonden is dat de Regionale Wandelsportvereniging Zuid-Holland geworden. Via via vernam ik dat de tocht dit jaar voor de vijftigste, en voor de allerlaatste keer georganiseerd zou worden.

 

Gek genoeg had ik deze tocht nog nooit gelopen en ik vond dat ik zeker deze laatste keer natuurlijk acte de présence moest geven! De start is in restaurant Engels, op het Stationsplein, vlak naast Centraal Station Rotterdam. Niks om met de auto naar toe te gaan dus, voor parkeren daar betaal je de hoofdprijs! Maar de metro is een mooi alternatief, ik rijd met de auto naar Hoogvliet en reis vandaar verder naar Rotterdam.

Zoals gewoonlijk als ik op Koningsdag ga wandelen zoek ik een paar oranje spulletjes uit om te dragen, dit keer een bloemenslinger op m'n pet en een oranje buff met rood-wit-blauwe vlaggetjes. Ook het Zuid-Hollandvlaggetje dat ik normaal in m'n rugzak heb zitten wordt nu vervangen door een rood-wit-blauw exemplaar, en m'n witte roos ruil ik voor één dag in voor een oranje roos. Ik ben er helemaal klaar voor!

 

Ook in het startbureau in restaurant Engels zitten ze er helemaal klaar voor en ik ben dan ook snel ingeschreven. Tot mijn verrassing zie ik burgemeester Aboutaleb aan een tafeltje zitten, helemaal in vol ornaat en natuurlijk zeg ik hem even gedag. Het blijkt dat hij het startschot zal gaan lossen voor deze tocht, dus dat is goed voor een leuke foto. Alleen geeft hij geen startschot maar een startfluit, want, (zoals hij in z'n speech zegt), ze durfden mij vandaag geen pistool te geven……  

 

Maar dan zijn we op weg en ik zie al gauw een paar bekenden, Piet en Gea zijn er, Adrie Bijl, Roel, Betsy en Akke en ook Mirjam ben ik tegengekomen. De route gaat naar Crooswijk en omdat wij daar van de RWV natuurlijk onze winterserie hebben, zijn er genoeg bekende plekjes, maar toch ook plaatsen waar ik nog nooit ben geweest! Al met al best leuk dus.

Bij het ingaan van het Kralingse Bos is er even een probleempje, de paden zijn afgezet voor een groot muziekevenement en we kunnen er niet door, de route lopen zoals gepijld en beschreven lukt niet. Gelukkig weten de meeste wandelaars hier wel een beetje de weg en kunnen de route bij het Langepad weer oppikken. Wel zijn we nu wat eerder dan gepland bij de eerste rust, die is dan ook nog dicht.

 

  Maar gelukkig is het weer goed genoeg om eventueel even op een bankje te gaan zitten, maar zelf heb ik dat nog niet nodig, we zijn amper 5 km onderweg. De route gaat verder langs de Kralingse Plas, waar een hoop ganzen met jongen op de gazons lopen te pronken. De molens aan de overkant van het water zijn met vlaggen versierd en net als ik daar dichterbij ben gaat het zonnetje weer een beetje schijnen. Vrolijke plaatjes dus.

 

Na ca. 9 km is er een tweede rust bij het Veulenhof en daar ga ik wel even aan de koffie, Roel Betsy en Akke zitten hier ook. Daarna gaan we over het bekende Laantje van Nooitgedacht, waar een reiger doodstil in de jachthouding staat, richting de Maasboulevard. Daar heb je natuurlijk weer een prachtig uitzicht op de skyline en ik vind het vooral fijn om te zien dat de Hef weer helemaal compleet is.

We volgen de Maasboulevard een heel stuk en gaan bij Tropicana richting het Oostplein, waar het grote beeld van de Marinier staat. Hier twijfel ik nog even of ik een tweede bakkie zal nemen, maar och, het is nu niet meer zover, ik besluit toch maar om door te lopen. Ik kom nog langs een huis met een prachtig beeldje van een engel met een trompet op het dak en daarna zie ik de toren van het stadhuis alweer in de verte.

 

De hoogbouw van het centrum komt weer in zicht en langs de nieuwe Delftse Poort steken we het Hofplein weer over en wandelen over het Weena terug naar het station. Net als ik aan kom lopen bij Engels, komen Roel, Betsy, Akke en Adrie naar buiten. Ik zet ze even met hun vieren op de foto en in ruil daarvoor maakt Roel een foto van mij, finishend op de allerlaatste “Ken Uw Stad” wandeltocht!  

 

Binnen meld ik me af en neem, voor deze ene keer heb ik weer eens met medaille ingeschreven, mijn beloning in ontvangst. Natuurlijk bedank ik iedereen van harte voor de leuke tocht en de prima bepijling, en vertel dat ik het toch wel erg jammer vind dat deze tocht ophoudt te bestaan. Maar tja, ook hier slaat de vergrijzing toe……. Samen met Caroline drink ik nog een kopje koffie en we reizen ook samen met de metro terug. Het is een leuke Koningsdagtocht geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!